Kalkulacije

'Vatreni' moraju navijati za Nizozemsku i Portugal

"U Ligi nacija su igrali mladi igrači, stvorili smo sinergiju s navijačima, to nam je dugo nedostajalo, oni će nas sada prati diljem svijeta. Želimo ponoviti nešto slično na EP. Zato nam je poslužilo ovo natjecanje", objasnio je Dalić
Sport / Nogomet | 18. 11. 2018. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je ispala u drugi jakosni razred Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija mogla bi ostati i bez statusa nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija. Hrvatska je trenutačno na devetom mjestu sa četiri osvojena boda, a iza svjetskih doprvaka su Poljska i Njemačka sa po jednim bodom, te Island bez bodova.

Islanđani su odigrali sve utakmice i više nas ne mogu preskočiti, no Njemačka i Poljska bi to mogle jer im predstoji po još jedna utakmica. U slučaju pobjede 'elfa' protiv Nizozemske, te Poljske u Portugalu, svjetski doprvaci će ostati bez statusa nositelja.

Njemačka će u ponedjeljak igrati protiv Nizozemske i pobjedom bi došla do četiri boda uz bolju razliku pogodaka od Hrvatske. Njemačka će bez obzira na ishod ove utakmice ostati zadnja i seli u niži rang natjecanja i Ligi nacija, ali 'elf' lovi pobjedu za status nositelja u kvalifikacijama za EURO 2020.

Utakmica je važna i Nizozemcima kojima treba bod kako bi osvojili prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four Lige nacija. Trenutačno u skupini 1 vode svjetski prvaci Francuzi sa sedam bodova, Nizozemska ima šest bodova, ali i bolji međusobno skor od 'Tricolora', dok je Njemačka na začelju s jednim bodom.

Poljska također seli u niži rang natjecanja Lige nacija, ali će u utorak u Guimaraesu protiv Portugala loviti pobjedu za status nositelja u ždrijebu za EP. Poljska bi se pobjedom izjednačila s Hrvatskom, ali Poljaci također imaju bolju razliku pogodaka od nas. Portugal je već osigurao prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four Lige nacija.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva bit će 2. prosinca u Dublinu. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest ekipa.

Dalić: Izgubili smo zbog umora i pada koncentracije

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rekao je nakon poraza od Engleske kako je njegovim nogometašima nedostajalo koncentracije u posljednjih desetak minuta, što je posljedica velike fizičke iscrpljenosti, no da je ponosan na njih.

"Čestitam Engelskoj na prvom mjestu i pobjedi. U prvom poluvremenu smo mali sreće, nismo bili dobri. U drugom smo bolje zaigrali. Nakon vodstva imali smo neke prilike no nismo ih iskoristili. Primili smo zatim dva gola iz prekida", rekao je Dalić na konferenciji za medije u Londonu.

"Nisam niti nezadovoljan, niti tužan jer smo muški odigrali utakmicu. Čestitam na tome svojim igračima", dodao je.

Hrvatska je na koncu izgubila sa 1-2 u posljednjoj utakmici u skupini Lige nacija premda je vodila s 1-0. Englezi su tom pobjedom osvojili prvo mjesto u skupini, dok je Hrvatska ispala u drugi jakosni razred.

"Nedostatak snage je bio naš najveći problem. Nismo se oporavili kako treba nakon utakmice sa Španjolskom. U zadnjih deset minuta je igračima pala koncentracija. U tom drugom poluvremenu Englezi nisu imali prilika, mi smo pak igrali dobro no onda smo naivno primili dva gola iz prekida", rekao je Dalić dodavši: "Energija, snaga i pad koncentracije bili su nam najveći problem. Vidjelo se to na Šimi Vrsaljku i Anti Rebiću", dodao je.

Rekao je kako je u svlačionici zavladala tuga nakon poraza jer su igrači htjeli pobijediti.

"Imali smo sve na dlanu, pobjedu na Wembelyu... Tužni smo, nije lako igračima. Ovo je bila naša zadnja utakmica u sezoni no moraju biti ponosni, igrači moraju dići glavu. Pobijedili smo Španjolsku u posljednjim trenucima, sada smo pak izgubili na kraju, to je nogomet. Mi smo mala zemlja moramo biti ponosni na sebe, nemamo uvjete, a ostvarili smo sjajne rezultate ove godine", istaknuo je.

Dalić najavljuje novi pohod Hrvatske, ovaj put na europski tron.

"Najveća meta i cilj nam je Europsko prvenstvo, sigurno možemo ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva. Ovo je sada bio veliki temelj za budućnost. U Ligi nacija su igrali mladi igrači, stvorili smo sinergiju s navijačima, to nam je dugo nedostajalo, oni će nas sada prati diljem svijeta. Nastavljamo dalje. Želimo ponoviti nešto slično na Europskom prvenstvu. Zato nam je poslužilo ovo natjecanje", objasnio je Dalić.

Ne razmišlja o odlasku s klupe. Štoviše, najavio je nove pobjede u budućnosti.

"Kao trener imam uvijek visoke ambicije. Želim novi veliki rezultat s reprezentacijom", naglasio je.

Southgate: Ponosan sam na svoje igrače

Izbornik engleske nogometne reprezentacije Gareth Southgate rekao je nakon pobjede od 2-1 nad Hrvatskom da je ponosan na svoje igrače jer su nastavili igrati dobro nakon što su gubili 0-1.

"Jako sam ponosan na svoje igrače, zajedno smo rasli nakon svjetskog prvenstva, te iz koraka u korak bili sve bolji. Današnja utakmica s Hrvatskom nam je bilo veliko iskustvo. U prvom poluvremenu smo igrali tako dobro i trebali zabiti no nismo. Nakon što je Hrvatska postigla pogodak nastavili smo igrati dobro", rekao je Southgate.

"Povezali smo se s navijačima, dugo nisam osjetio da je Wembley bio tako uz nas kao danas", dodao je.

Engleska je pobjedom protiv Hrvatske izborila prolazak na završni turnire Lige nacija.

"Ovo je bila najkvalitetnija skupina, zato je ovo veliki uspjeh. Činilo se da je možda ona grupa gdje su Francuska, Nizozemska i Njemačka jača no pokazalo se da je ova, s obzirom na formu momčadi, bila najjača", rekao je izbornik Engleske.

Rekao je kako je protiv Hrvatske imao rješenja na klupi pomoću kojih je učinio rezultatski preokret.

"Imalo smo opcije na klupi, to je razlika u odnosu na prijašnje utakmice", dodao je na kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close