Pravo u sridu

Van Gaal: Messi je krivac što Barcelona ne može osvojiti Ligu prvaka

"Messi možda je najbolji pojedinac, njegova statistika je zaista impresivna. Međutim, mora se zapitati. On je svakako odgovoran za neuspjeh kluba"
Sport / Nogomet | 24. 06. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: thebiglead.com / Louis van Gaal

Proslavljeni trener Louis van Gaal smatra da je Lionel Messi odgovoran za neuspjehe Barcelone u Ligi prvaka.

Nizozemac, koji je u dva navrata vodio katalonski klub, ističe da bi se Argentinac trebao više posvetiti momčadi.

Barcelona je ove sezone izgubila od Liverpoola u polufinalu, unatoč pobjedi na domaćem terenu. Ekipa sa Nou Campa nije stigla do finala elitnog natjecanja od 2015. godine, kada je i osvojila trofej.

"Ništa nije bitnije od timskog igrača", rekao je Van Gaal za El Pais.

Foto: GiveMeSport / Leo Messi

Messi se treba zapitati

"Barca pati od toga. Mislim da bi se Messi trebao zapitati kako je moguće da tako dugo nije osvojio Ligu prvaka. Samo pogledajte Barcelonu. Koliko je trofeja osvojila s najboljim nogometašem svijeta? Isto vrijedi za Neymara i PSG. Messi možda je najbolji pojedinac, njegova statistika je zaista impresivna. Međutim, mora se zapitati. On je svakako odgovoran za neuspjeh kluba, koji ima više od 30 igrača. Trebao bi se prilagoditi momčadi, ne da se svi prilagođavaju njemu. Ništa nije važnije od timskog igrača u jednom momčadskom sportu", kazao je Louis van Gaal.

"Ne može se reći da je Rakitić loš igrač, također ni Coutinho ili Alba. Ter Stegen nije loš vratar, kao što ni Vidal ili Arthur nisu loši. Kao kapetan, Messi je odgovoran za ono što se događa u Barceloni, a ne samo trener. Igrači nose jedan značajan dio odgovornosti za ono što se u timu događa", rekao je dalje nizozemski stručnjak.

On kaže kako se u Španjolskoj često zaboravlja da je nogomet momčadski, a ne individualni sport.

"U Španjolskoj je to tako jer imaju zvijezde u ekipama. Ja mislim da zvijezda treba pomoći timu kako bi pobijedio. Ali, u nogometnom svijetu to nije rašireno".

Foto: Getty Images / Leo Messi i James Milner

Ne podređivati sve Messiju, nego ekipi

On kaže kako se Messi mora podrediti ekipi, a ne obratno.

"Guardiola je imao filozofiju pustiti da se igra za tim, ali naknadni treneri se previše prilagođavaju Messiju, umjesto da štite timski duh", kaže Van Gaal.

Kao primjer odličnog timskog igrača on navodi Jamesa Milnera iz Liverpoola.

"James Milner je u finalu Lige prvaka igrao kao branič i kao veznjak. Uistinu je fascinantno da on to može postići s 33 godine".

Što se tiče Lionela Messija, Argentinac je danas napunio 32 godine, a trenutno se sa reprezentacijom natječe na Copa Americi.

Louis van Gaal

Van Gaal je vodio Barcelonu od 1997. do 2000. godine, pa opet 2002./03., te je dvaput bio prvak Španjolske i osvojio je Uefin superkup.

U svjoj je karijeri pored Barcelone vodio Ajax, AZ Alkmaar, Bayern, Manchester United i u dva navrata nizozemsku reprezentaciju.

S Ajaxom je osvojio Ligu prvaka 1995., ali i Kup Uefe 1992., te Uefin superkup i Interkontinentalni kup 1995.

Bio je senzacionalni prvak Nizozemske s AZ-om 2009., a s Bayernom je osvojio trostruku krunu 2010.

Kopirati
Drag cursor here to close