Stjepan Lamza

Umro jedan od najvećih nogometaša u povijesti Dinama

Stjepan "Štef" Lamza, sjajni veznjak i vođa "zlatne" generacije Dinama, umro je u bolnici.
Sport / Nogomet | 12. 01. 2022. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stjepan Lamza

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama, član slavne generacije iz 1967. godine koja je osvojila Kup velesajamskih gradova, Stjepan Lamza, preminuo je u 82. godini života.

Stjepan "Štef" Lamza, sjajni veznjak i vođa "zlatne" generacije Dinama, umro je u bolnici. 

Lamza je rođen 23. siječnja 1940 u Sisku, u Dinamo je došao 1960. godine iz Maribora. U 281 utakmici za Dinamo kroz sedam godina boravka na Maksimiru postigao je 72 gola. Karijeru mu je pokvarila teška ozljeda nakon pada s balkona tijekom proslave jedne od najvećih klupskih pobjeda, velikih 4:0 u Zagrebu protiv Eintrachta iz Frankfurta, u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova 1967. godine.

U dvije finalne utakmice Dinamo je bez njega bio bolji od Leedsa (2:0, 0:0), a Lamza je za to vrijeme bio u bolesničkoj postelji. U bolnici je ležao devet mjeseci. Zaigrao je još jednom za Modre, na oproštaju upriličenom 21. travnja 1970. godine u Maksimiru u prijateljskom ogledu protiv Benfice, predvođene jednom od najvećih zvijezda svjetskoga nogometa, Portugalcem Eusebijem. Dinamo je pobijedio 2:0, a Lamza je postigao pogodak, prenosi HRT.

Nakon teške ozljede više nikad nije dosegao raniji nivo kvalitete, a ubrzo je prešao u Rijeku.

U njegovu Dinamovom opusu posebno se ističu fantastične izvedbe protiv Juventusa u četvrtfinalu i Eintrachta u polufinalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine.  Osim preteče Kupa EUFA-e dvaput je bio pobjednik jugoslavenskoga Kupa, 1963. i 1965.

Lamza je igrao gotovo sve. U ranim sisačkim danima bio je u obrani, kasnije je preselio na poziciju beka, znao je biti i krilo, igrao je i zadnjeg i prednjeg veznog, bio je i strijelac. Imao je jedinstveni dribling, snažan i eksplozivan start, dobar udarac objema nogama, naglašeni smisao za kombinatoriku..

S Dinamom je zaigrao u finalu Kupa velesajamskih gradova 1963. godine kada je Valencia slavila sa 2:1 i 2:0, a četiri sezone kasnije i osvojio je pokal.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica.

Osim u Dinamu, igrao je u Rijeci, Zagrebu, francuskom Chateaurouxu i u Croatiji Melbourne, koju je praktički sam svojim kvalitetama "povukao" i pretvorio u ozbiljan klub.

Kopirati
Drag cursor here to close