Razlozi

Uloga Abramoviča u pregovorima

Abramovič je zadužen "uspostaviti kontakte" između zaraćenih, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitirij Peskov.
Sport / Nogomet | 05. 04. 2022. u 13:33 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski oligarh Roman Abramovič iznenadio je sve kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu, no prema turskoj diplomaciji on od prvih dana "iskreno" pokušava zaustaviti rat i njegov je doprinos "pozitivan", za što ima i valjane osobne razloge, ocjenjuju analitičari.

Predsjednik nogometnog kluba Chelsea sudjeluje "u iskrenim mirovnim" naporima od prvih dana rata ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače i njegov je doprinos "pozitivan", rekao je Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske koja posreduje i domaćin je pregovora.

Ne baš čiste prošlosti

Abramovič je zadužen "uspostaviti kontakte" između zaraćenih, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitirij Peskov.

List Wall Street Journal otkriva da je Abramovič početkom ožujka bio u Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Tada su u njega otkriveni simptomi trovanja kao i u dvojice ukrajinskih pregovarača, piše WSJ.

Ruska invazija na Ukrajinu donijela je oligarhu Abramoviču osobnu katastrofu, ističu analitičari, jer je kao i brojni drugi ruski oligarsi pogođen zapadnim sankcijama. Pod sankcijama i zamrznute imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Abramovič je pokušavao prodati Chelsea no prodaja je prekinuta.

Taj milijarder čije bogatstvo britanska vlada procjenjuje na 10,7 milijardi eura i ne baš čiste prošlosti, o čemu je pisao BBC kada je sredinom ožujka otkrio dokumente koji ga terete za korupciju, ima osobnih razloga za što skoriji završetak rata u Ukrajini.

Uloga posrednika trebala bi mu pomoći da ulašti svoj ugled pred zapadnim vladama koje su ga stavile na crnu listu.

Reklamna kampanja

Sudjelovanje u pregovorima "dobra je prilika Abramoviču da se nađe na ispravnoj strani povijesti", ocjenjuje  Aleksander Baunov, znanstvenik u Carnegie Center Moskve.

Baunov dodaje da je Abramovič vjerojatno zainteresiran za sudjelovanje u obnovi Ukrajine nakon rata. 

Osim Chelsea, Abramovič ima dionice u Evrazu, divu čelične industrije te u ruskoj tvrtki Norilsk Nickel, specijaliziranoj za eksploataciju i preradu nikla i paladija.

Taj ruski oligarh "odavna održava bliske veze s Vladimirom Putinom", stoji u pripremnom dokumentu Europske unije o novim sankcijama. Upravo te veze omogućile su mu da ojača svoje bogatstvo, navodi se u dokumentu.

Abramovič je "Putinu najvjerniji i najodaniji oligarh", tvrdi Marija Pevčih, zadužena za istragu fondacije oporbenog ruskog političara Alekseja Navaljnog koji je u ruskom zatvoru.

Abramovičevo sudjelovanje u rusko-ukrajinskim pregovorima njegova je reklamna kampanja, smatra Pevčih.

"Najvažnije je da mu Putin vjeruje. No i Zelenskij bi mu mogao vjerovati" ocjenjuje ruski politolog Konstantin Kalačev.

Izgubio 7 milijardi dolara

Od 2001. do 2008., Roman Abramovič je bio guverner rijetko naseljene pokrajine Čukotke na krajnjem ruskom sjeveroistoku i ulagao je svoj novac u projekte te nerazvijene regije.

Sve do 2019. kada je prodao svoj udio bio je jedan od ravnatelja prvog ruskog javnog kanala, proputinovski nastrojenog medija.

Časopis Forbes procjenjuje da je ratom u Ukrajini Abramovič izgubio 7 milijardi dolara i da mu se bogatstvo sada svelo na 8,3 milijarde.

Oligarh kojega prati glas da je povučen i tajnovit - on nikada ne daje intervjue - najavio je 2. ožujka da želi prodati Chelsea te da će prihod uplatiti u zakladu "za sve žrtve rata u Ukrajini i za dugoročnu obnovu" zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close