Prijateljska s (ne)prijateljem

UEFA: Utakmica Rusija - BiH je izvan naše nadležnosti

U petak je Odbor za hitnost Nogometnog saveza BiH s pet glasova "za" i jednim protiv odlučio da "Zmajevi" odigraju prijateljsku utakmicu s Rusijom.
Sport / Nogomet | 12. 09. 2022. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacija o odigravanju prijateljske utakmice između reprezentacija BiH i Rusije izazvala je proteklih dana brojne reakcije.

Kako su istaknuli iz UEFA-e za portal "Avaza", prijateljske utakmice su izvan njihove nadležnosti.

''Prijateljske utakmice nisu dio UEFA natjecanja i kao takve su izvan nadležnosti i odgovornosti UEFA-e, stoga predložena prijateljska utakmica nije u suprotnosti s odlukom Izvršnog odbora UEFA-e da suspendira ruske ekipe iz UEFA natjecanja'', naveli su.

Oglasio i predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković.

Istaknuo je da je u ovom trenutku najvažniji susret koji reprezentacija BiH igra protiv Crne Gore u okviru Lige Nacija 23. ovog mjeseca, a nakon toga i onaj s Rumunjskom.

Članovi Izvršnog odbora, na čelu s predsjednikom Zeljkovićem su na jednoj od ranijih sjednica jasno postavili cilj kad je u pitanju A reprezentacija:

"To je pobjeda protiv reprezentacije Crne Gore kao prioritet i potvrda prvog mjesta u grupi, te plasman u A Ligu Nacija. Time bismo bili i u mnogo povoljnijoj poziciji na predstojećem ždrijebu za Europsko prvenstvo 2024. godine. Podsjećanja radi, primarni cilj koji smo postavili bio je plasman reprezentacije na Euro 2024. kao i poboljšanje infrastrukturnih uvjeta na našim stadionima. Polako idemo ka ispunjavanju tih ciljeva.

Dosadašnji rad članova Izvršnog odbora bio je jedinstven i namjeravamo da tako i ostane te ćemo na zahtjev člana IO Fuada Čolpe u listopadu mjesecu održati jednu tematsku sjednicu na kojoj ćemo razgovarati o ovoj utakmici", kazao je Zeljković za službenu stranicu NS BiH.

Podsjetimo, Odbor za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prihvatio je poziv Rusije za odigravanjem prijateljskog susreta u studenom ove godine u St. Peterbsurgu.

Na službenoj mrežnoj stranici tek su navedeni tehnički detalji o odigravanju prijateljskog susreta protiv 'selekcija Rusije koja se na FIFA rang ljestvici nalazi na 35. poziciji'.

Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa su glasali "za", dok je glas protiv dao Irfan Durić.

Nogometni savez Ruske Federacije poziv za odigravanje utakmice uputio je još prošloga tjedna.

Kako navode mediji Nogometni savez BiH je zbog toga uputio upit Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) koja se nije usprotivila odigravanju ovoga susreta jer za to nema nadležnost.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu našla pod sankcijama UEFA-e i FIFA-e te ne može sudjelovati na natjecanjima koje organiziraju.

Uz Rusiju reprezentacija BiH će prijateljske susrete ove jeseni odigrati i s Iranom te Kirgistanom.

Kopirati
Drag cursor here to close