Novi format

UEFA sredinom travnja o promjenama u Ligi prvaka

Od 2024. godine svaka bi momčad trebala odigrati 10 mečeva protiv 10 različitih protivnika - formula koja će donijeti još veću dobit zbog TV prava. , prije nego što se s osmine finala prebaci u fazu nokauta.
Sport / Nogomet | 30. 03. 2021. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski nogometni savez (UEFA) najavila je da će sastanak Izvršnog odbora saveza na temu mogućih promjena u Ligi prvaka nakon 2024. godine biti tek 19. travnja.

Rasprava će započeti ovaj tjedan, ali odluka će biti donesena tek sredinom travnja, priopćili su iz krovne organizacije europskog nogometa. Radi se o najradikalnijoj reformi Lige prvaka u zadnjih dvadeset godina, sa još stotinu utakmica i sustavom nadahnutim šahom.

UEFA planira radikalno preokrenuti grupnu fazu Lige prvaka, napuštajući sadašnjih osam skupina od po četiri momčadi u korist mini prvenstva nadahnutog "švicarskim sustavom", izmišljenog tijekom šahovskog turnira u Zürichu 1889. godine.

Od 2024. godine svaka bi momčad trebala odigrati 10 mečeva protiv 10 različitih protivnika - formula koja će donijeti još veću dobit zbog TV prava. , prije nego što se s osmine finala prebaci u fazu nokauta.

Također, osam najboljih na ljestvici automatski će se kvalificirati za osminu finala.

Sporazum koji se nazire o budućoj Ligi prvaka trebao bi na nekoliko godina pokopati glasine oko stvaranja privatne "Superlige" najbogatijih europskih klubova, čija je najava osnivanja prošle jeseni uzburkala kontinentalni nogomet.

Udruženje europskih nogometnih liga nedavno je najavilo da bi odluka trebala biti donesena ovog tjedna, no UEFA je produžila rok do sredine travnja. Navodno se najviše raspravlja pretrpanosti kalendara jer će stotinu dodatnih susreta - po još četiri za svaki klub u grupnoj fazi,a ukupno 17 za pobjednika - teško uklopiti u kalendar nacionalnih liga.

Očekuje se da će se na sjednici odlučiti i o načinu provedbe EURA 2020, koji je odgođen za ovu godinu zbog pandemije. Zbog pandemije koronavirusa, moguće je da će Uefa usvojiti neke dodatne promjene u obliku natjecanja.

Dvanaest gradova domaćina ovogodišnjeg Europskog prvenstva imaju rok do 7. travnja da priopće hoće li moći omogućiti pristup gledateljima na svojim stadionima, a UEFA želi barem 25 posto kapaciteta stadiona.

Kopirati
Drag cursor here to close