Stvari će ići brže

UEFA predstavlja SAOT sustav na Superkupu

"Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige prvaka", dodao je Rosetti.
Sport / Nogomet | 04. 08. 2022. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UEFA je objavila kako će na utakmici europskog Superkupa između madridskog Reala i Eintrachta iz Frankfurta, koja će se igrati sljedeće srijede u Helsinkiju, biti predstavljena nova poluautomatska tehnologija za određivanje offsidea.

"UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudaca. Ovaj inovativni sustav omoućit će VAR timovima da brže donose odluke vezane uz zaleđe čime će se sačuvati tijek igre", izjavio je šef sudaca pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Tehnologija će moći riješiti sporne situacije zaleđa brzinom i točnošću nezamislivom prije manje od deset godina. Korištenjem kamera postavljenih oko terena, koje mogu pratiti 29 različitih točaka na tijelu igrača i čipa u lopti za utakmicu tehnologija će pomoći u donošenju odluka, te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru.

Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućujući precizno otkrivanje točke udarca za odluke o zaleđu.Novi bi sustav trebao skratiti prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o zaleđu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sustav zahtijevao je ručno crtanje ofsajd linija i izračunavanje udarne točke. UEFA je otkrila kako je SAOT tehnologija testirana 188 puta.

"Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige prvaka", dodao je Rosetti.

SAOT sustav će imati premijeru u finalu europskog Superkupa 10. kolovoza između Real Madrida i Eintracht Frankfurta u Helsinkiju.

Utakmicu će suditi engleski sudac Michael Oliver, kojem će pomagati sunarodnjaci Stuart Burt i Simon Bennett. Litavac Rumsas Donatas bit će četvrti sudac, dok je uloga VAR-a dodijeljena Poljaku Tomaszu Kwiatkowskom, a pomagat će mu njegov sunarodnjak Bartosz Frankowkski, kao i Portugalac Tiago Bruno Lopes Martins (Portugal).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) početkom srpnja je najavila kako će se SAOT koristiti i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close