Hoće - neće

UEFA ne odustaje od Eura, ali nudi pomalo sulud prijedlog...

Uefa smatra da pojedini gradovi mogu organizirati natjecanje ako osiguraju potrebnu medicinsku infrastrukturu za liječenje pacijenata zaraženih virusom COVID-19. Ujedno, trebali bi biti osigurani i objekti te kapaciteti za desetke tisuće navijača!
Sport / Nogomet | 11. 03. 2020. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Najbolje europske reprezentacije čekaju na konačnu odluku UEFA-e

Jučer se pojavila informacija kako će europsko nogometno prvenstvo, koje se ove godine treba održati diljem kontinenta, možda biti odgođeno.

Nacionalni savezi vrše pritisak na Uefu da odgodi Euro 2020. zato što su izloženi problemima sa rasporedom zbog odgađanja utakmica u domaćim prvenstvima. Predsjednik europske nogometne organizacije Čeferin, po jučerašnjim saznanjima, spreman je na tu mogućnost.

Međutim, nove informacije idu u smjeru koji je očekivan - UEFA se neće tek tako pomiriti s ovom mogućnošću! Sugerira to i informacija koju prenosi agencija Associated Press (AP) - naime, krovna organizacija sada je uputila apel nacionalnim vladama da se pobrinu za uvjete kako bi se Euro ipak mogao održati!?

Na temelju savjeta dobivenih od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Uefa smatra da pojedini gradovi mogu organizirati natjecanje ako osiguraju potrebnu medicinsku infrastrukturu za liječenje pacijenata zaraženih virusom COVID-19. Istovremeno, trebali bi biti osigurani i objekti te kapaciteti za desetke tisuće navijača!

Ovaj plan zvuči prilično nerealno i pomalo suludo, jer ako će zaraženi pacijenti biti pripušteni na mjesto događanja Eura, epidemija bi mogla u kratkom roku poprimiti epske razmjene, a u tom smislu mjere koje predlaže Uefa djeluju tek kao izgovor da se nešto pokušalo napraviti, piše SportKlub.

Ipak, ogroman novac uložen je u organizaciju europskog prvenstva, a još veći novac stoji iza tog događaja u obliku potencijalne zarade. Izvjesno je da će velike korporacije u razdoblju koje je pred nama biti u izravnom sukobu s javnim interesom, kojeg bi trebale zastupati vlade i vlasti država, a takva će se dihotomija jamačno manifestirati i u sportu.

Zapravo, možda i ponajviše u sportu. Uefa, iako službeno udruga, zapravo funkcionira i ponaša se kao globalna multinacionalna korporacija, koja je izuzetno moćna. U eri koju neki teoretičari ekonomske politike nazivaju i razdobljem začeća neoliberalnoga fašizma, suprostavljanje javnog interesa i interesa privatnog kapitala bit će naglašeno možda više nego ikad u ljudskoj povijesti.

Uefa za Euro u planu ima koristiti 12 stadiona u 12 država, što omogućuje određenu fleksibilnost u slučaju da neki gradovi neće biti u stanju primati velik broj nogometnih turista. Izvor AP-a tako je izjavio kako je Uefa spremna ukloniti domaćinstvo određenom gradu koji ne bi mogao ponuditi potrebnu razinu epidemiološke sigurnosti.

Također, dužnosnik krovne organizacije europskog nogometa rekao je AP-u da su informacije kako su nogometni savezi tražili odgodu Eura "potpuno neistinite".

"Uefa nije zaprimila zahtjeve za premještanje ili odgađanje turnira", izjavio je neimenovani visoki dužnosti te organizacije američkog agenciji.

Dužnosnici Uefe već surađuju s WHO-om na procjeni rizika od epidemije diljem 12 država koje bi trebale biti domaćin natjecanja. Svjetska zdravstvena organizacija izvjestila je europsku nogometnu kako se ne očekuje stavljanje epidemije pod kontrolu do početka Eura 12. lipnja u Rimu. 

Krajem ovog mjeseca trebaju se odigrati dokvalifikacije za europsko prvenstvo, a za jednu utakmicu već je sigurno da će biti igrana bez gledatelja, onu između Irska i Slovačke!

Kopirati
Drag cursor here to close