Otpisanih 11

Transfermarkt složio postavu najboljih 11 među otpisanim igračima

Tri defenzivna veznjaka su Danny Drinkwater, Muhamed Bešić i Jean Michaël Seri. Potonji je, vjerovali ili ne, prije samo dvije sezone plaćen čak 30 milijuna eura...
Sport / Nogomet | 27. 10. 2020. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Transfermarkt / Dobri, skupi, ali nepotrebni - 11 otpisanih nogometaša u engleskoj Premierligi

Postoje vrhunski nogometaši koji se kunu u samo jednu ligu na svijetu i bez velike nužde ne napuštaju takvo okruženje.

Jedni će tako tvrditi kako se najljepši nogomet igra u La Ligi, drugima je Serie A najuzbudljivija zbog taktičkog nogometa, a ima i onih koji dokazuju kako u Bundesliga mladi igrači nekako najlakše mogu doći do izražaja.

Koliko god u navedenim tezama bilo istine, većina se slaže kako je engleska Premier liga ipak najzanimljivija za većinu nogometaša. Zahtijevna je i tamo se mjesto u ekipi lako izgubi. Da biste sačuvali svoj status u prvom timu bilo kojeg premierligaškog kluba, morate biti na najmanje 110 posto.

Iz godine u godinu Otočki nogomet je najgledaniji od svih ostalih liga svijeta, praktički svi klubovi na raspolaganju imaju takve količine novaca od kojih bi se osrednja država mogla prehraniti, a povrh svega klubovi imaju ogroman 'roster' te širinu kadra o kakvoj mnogi mogu samo sanjati.

Jasno, nemoguće je udovoljiti svim željama, nekad treneri nekog kvalitetnog igrača moraju žrtvovati, a njima to, naravno, nije baš drago.

Romero - vratar na izlaznim vratima

Popularni Transfermarkt složio je postavu najboljih 11 koji su u potpunosti odbačeni u svojim klubovima i na koje njihovi treneri, barem trenutačno, ne računaju.

Budući da je Englezi imaju ubojit ritam, treneri nerijetko u Kup utakmicama koriste one igrače koji nisu u njihovim najužim planovima za oglede u Premier ligi. Ipak, ovih 11 – bez imalo sumnje jako kvalitetnih nogometaša – teško ćemo vidjeti u nekom od natjecanja.

Na golu je treći vratar Manchester Uniteda i ne tako davno jedinica Argentine, Sergio Romero

Povratkom Deana Hendersona na Old Trafford 33-godišnji Argentinac s talijanskom putovnicom postao je treći izbor među vratnicama, a budući da je Henderson prošle godine u Sheffieldu pokazao kako je pred njim uspješna karijera, za očekivati je da ove sezone nekadašnja jedinica Argentine neće dobiti previše minuta.

U obrambenoj liniji su dva središnja braniča i jedan lijevi bek, ali je za potrebe ove postave njegova uloga malo promijenjena.

Danny Rose ispao je iz svih kombinacija Josea Mourinha koji ispred njega na raspolaganju ima Reguilona i Daviesa. Pokušali su ga Pijetlovi ponovno poslati na posudbu, ali Rose je to odbijao. 30-godišnjaku ističe ugovor u ljeto 2021. godine, a mnogi vjeruju da će do tada samo lagano trčkarati po klupskom trening kampu.

Sokratis je bio standardan u BVB-u, bio je standardan i u Arsenalu, ali njegove igre su u izrazito silaznoj putanji. Sve je sporiji, ritam Premier lige mu ne odgovara i izgleda kako Arteta na njega više ne računa.

Uostalom, Španjolac je to potvrdio onog trenutka kad je za velike novce iz Lillea doveo Gabriela. 

Phil Jones u Manchester Unitedu već godinama nije u prvom planu, a mnogi su iznenađeni kad saznaju da je on još uvijek tamo. Je, tamo je, a i mogao bi biti još neko vrijeme budući da je ugovorno vezan za Crvene vragove do ljeta 2023. godine.

Foto: Everton | Twitter / Muhamed Bešić

Drinkwater, Bešić, J. M. Seri

Tri defenzivna veznjaka su Danny Drinkwater, Muhamed Bešić i Jean Michaël Seri. Potonji je, vjerovali ili ne, prije samo dvije sezone plaćen čak 30 milijuna eura, ali Scott Parker na njega ni najmanje ne računa.

Seri je veliko razočaranje, a uprava Fulhama i dan danas 'lupa glavom o zid' što su za njega izdvojili tako veliki novac.

Drinkwater je u Chelsea stigao nakon one nezaboravne sezone u dresu Leicestera kad su Vardy, Mahrez, Kante i ostatak društva osvojili Premier ligu.

Danny je te sezone bio izvrstan, ali dojam je kako je svoju posljednju pravu utakmicu odigrao baš u dresu Leicestera. Prije tri godine doveden je za 37,9 milijuna eura, dok njegova tržišna vrijednost danas iznosi tek četiri milijuna eura.

Bešić je u Everton došao prije šest godina, Ferencvaroš je za njega dobio 4,8 milijuna eura odštete, ali iako je krenuo sasvim solidno, njegova otočka avantura pokazala se kao veliki promašaj. Ipak, ovaj 28-godišnjak ima važeći ugovor još godinu dana s trenutnim liderom Premier lige.

Ozil kao fenomen

Ponajveća zvijezda ove fiktivne momčadi je Mesut Ozil. Njemački čarobnjak proživljava najteže dane u svojoj karijeri, a koliko ga Topnici cijene i žele u svojoj momčadi, pokazali su prije nekoliko dana kad su ga maknuli s popisa od 25 igrača koji ove godine mogu nastupati u Premier ligi.

Ozil je peto najskuplje pojačanje u povijesti Topnika (47 milijuna eura), igrač nevjerojatne kvalitete i nogometne lucidnosti koja se ne viđa često, ali jednostavno on posljednjih nekoliko godina nije ni sjena onog igrača koji je s desetkom na leđima bio onaj plemeniti kreativac kakvom se nogometni svijet divio.

Osim toga, njemački Turčin vodi i jedan tihi privatni rat protiv nekih klupskih principa i odluka. 

Na krilnim pozicijama je afrički dvojac. Lijevo ordinira Evertonov Yannick Bolasie, 31-godišnjak koji je na Goodison Park stigao prije četiri sezone iz Crystal Palacea za 28,9 milijuna eura. U protekle četiri sezone, s tim da je odradio dvije posudbe, za Everton je ukupno odigrao 32 utakmice u svim natjecanjima s veoma skromnim učinkom od dva pogotka i četiri asistencije.

Desna strana rezervirana je za reprezentativca Gane Christiana Atsua. Chelsea ga je u ljeto 2013. doveo iz Porta za tri milijuna eura, zatim su ga slali na brojne posudbe (Vitesse, Everton, Bounemouth, Malaga) da bi ga u konačnici 'uvalili' Newcastleu u ljeto 2017. godine za 7,5 milijuna eura.

U početku, Atsu je pružao veoma dobre igre na St James' Parku, ali one su s vremenom postajale sve lošije i lošije. Danas, njegova uloga je nepostojeća, a ugovor mu završava sljedećeg ljeta.

U vrhu napada je Connor Wickham, danas četvrta napadačka opcija Crystal Palacea koji ga je doveo iz posrnulog Sunderlanda prije pet godina za 10 milijuna eura.

Kad mu istekne ugovor, a to će se dogoditi na kraju ove godine, možda se vrati u Palace, koji se sada natječe u trećem rangu engleskog nogometa…

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close