Zlatna rezerva Vol. 20

Totalno ludilo prvog kola

Strašno je zanimljivo da ovaj Mundijal već sad prednjači po broju golova iz slobodnjaka (već četiri!) – i broju autogolova – također četiri.
Sport / Nogomet | 20. 06. 2018. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brdo penala, kiša autogolova, teško vrijeme za favorite – i Rusija sa dvije pobjede i gol razlikom 8:1! Kako je krenulo, ni drugo kolo neće biti ništa manje ludo!

Okej, nije bilo SP-a da se neki favorit nije okliznuo u prvom kolu, nije bilo turnira na kojem se neki od favorita nisu okliznuli već u grupnoj fazi, ali da se to događa, ovako, serijski, e to baš nije uobičajeno. Njemačka, Argentina, Brazil, Francuska…svi su se oni jako mučili, Nijemci su izgubili, Francuzi jedva dobili, a Južnoamerikanci ostavili nimalo sladak okus. Da ne spominjemo neočekivan uzlet Rusije, koja je u dvije utakmice letjela kao na steroidima, što je, usprkos ne baš vajnim protivnicima, ipak neočekivano, s obzirom na loše nastupe u pripremnim utakmicama i apsolutno nikakvo očekivanje domaće javnosti.

Između svega ovoga smjestilo se mnoštvo događaja, koji se nakon odigranog prvog kruga mogu svesti na sljedeće – VAR je dobar, penali se lakše dosuđuju, a za autogolove krivci su isključivo oni koji su ih dali. Ukupno je suđeno devet jedanaesteraca, a kao izvođač nije se proslavio veliki Leo Messi, iako je iskorištenost penala velika – 7/9.

No, strašno je zanimljivo da ovaj Mundijal već sad prednjači po broju golova iz slobodnjaka (već četiri!) – i broju autogolova – također četiri. Čini se da je na putu da postavi rekorde u svim tim kategorijama. Nakon prvog kola, naravno, Ronaldo je prvi strijelac – i već danas ima priliku povećati svoj saldo od tri gola i srušiti još jedan rekord. Ipak je na drugoj strani slabašni Maroko.

Prije nego što krenemo u ocjenjivanje učinka reprezentacija nakon prvog kola i dojma koji su na nas ostavili, samo da kažemo da su danas na rasporedu takve utakmice u kojima se favoriti veoma jasno naziru. Rekli smo, Portugal protiv Maroka u 14:00 traži prvu pobjedu, Španjolci u istoj skupini žele isto – i usput spustiti Iran na zemlju (20:00), a u međuvremenu će Urugvaj probati popraviti dojam iz prvog kola protiv ipak slebe i u međuvremenu, zbog problema u transportu, isprepadane Saudijske Arabije.

A sada, rekapitulacija prvog kruga (sa dodatkom jedne utakmice drugog kola od sinoć):

Grupa A:

Rusija – Iako domaćini, od kojih se tradicionalno očekuje da igraju na maksimumu, pozitivno iznenađenje SP-a. No, tek će utakmica protiv Urugvaja pokazati što mogu u osmini finala, gdje ih, na žalost po njih, čekaju Španjolska ili Portugal.

Foto: Anadolija / Susret Rusija - Egipat

Saudijska Arabija – Ako nekim čudom iznenade Urugvaj, ući će u povijest kao reprezentacija koju je trema uništila u prvom kolu. Ali sve su šanse da će u knjige o ovom SP-u ući kao najveći rekreativci koji su trčali s lavovima.

Urugvaj – Težak, spor, nedorečen. Suarez je vidio i boljih dana, a i ni Cavani ne može sam. Plafon im je, čini se, osmina finala.

Egipat – Mo Salah je pokupio kajmak popularnosti, šteta što je ostatak momčadi teži prosjek. Već su praktično na putu doma, čeka ih samo revijalna protiv „komšija“.

Grupa B

Iran – Statistika je okrutna, tablica pokazuje kako Iranci vode u skupini, ali osjećaj govori da se treba dogoditi čudo da završe među prva dva. Večeras oko 21:50 znat ćemo jesu li sanjali samo nekoliko dana.

Foto: Anadolija / Iran

Portugal – Ronaldo je blizu da prekuca igricu. Za bolje domete mora se probuditi i ostatak momčadi, da ne bi bilo „Ne sam, Safete!“

Španjolska – Večeras protiv Irana imaju priliku za „team building“, kojim bi riješili konfuziju nakon smjene trenera. Fernando Hierro ima osmijeh dječaka od pet godina koji je na poklon za rođendan dobio – skuter!

Foto: Anadolija / Portugal - Španjolska (Cristiano Ronaldo)

Maroko – Kad izgubiš od Irana u prvom kolu, sve što ti preostaje je da ne izgineš u prvih pet minuta naredna dva filma. Izdrži bar do poluvremena, da imaš o čemu pričati djeci!

Grupa C

Francuska – Nakalemljeno je tu svega, od pravih znalaca, do onih koji samo izgledaju da znaju. Deschamps se doima kao prvak iz zračne puške kojem su dali dalekometni top. Protiv Kengura i nisu bili baš uvjerljivi, što i ne čudi, jer se Francuska često doima kao slon u staklarskoj radnji.

Foto: www.fifa.com / Slavlje nakon pogotka Paula Pogbe

Danska – Mjerna jedinica za upornost uz solidnu dozu talenta prema naprijed. Dokazali su da će biti svima tvrd orah u nastavku SP-a. Pogotovo jer mali Schmeichel brani k'o tata mu nekad, možda i bolje.

Australija – Teško vrijeme za matore, prijatelju moj. Radnici nisu in, treba imati i malo fantazisma.

Foto: Getty Images / Andres Cunha dosuđuje jedanaesterac za Francusku nakon pregledane snimke

Peru – Uzela ih trema, promašili penal, s njim vjerojatno i osminu finala.

Grupa D

Hrvatska – Utakmica istine je protiv Argentine. Nigerija je apsolvirana boljom taktičkom disciplinom od protivnikove. Slučaj Kalinić je tek zbijanje redova. Ćirina fora galvanizacije.

Foto: Getty Images / Hrvatska - Nigerija (Ante Rebić)

Island – Protiv Nigerije neće biti oni koji idu na nulu, nego oni koji idu na pobjedu. Tu ćemo vidjeti od kakvog su štofa zbilja napravljeni.

Argentina – Utakmica istine je protiv Hrvatske. Messi ne može sam, a ostali, čini se, ni s njim baš ne mogu koliko se mislilo. Plus, izbornik Sampaoli koji se pogubio u nevjerojatnoj križaljci imena, intriga i smutnji.

Foto: Anadolija / Argentina - Island

Nigerija – Potencijal je na papiru, ali, objektivno, ništa više od toga. Senegal im može biti misoa vodilja, ali to su ipak dvije skroz raličite repke.

Grupa E

Srbija – Vodi u skupini zahvaljujući Kolarovu, ali i čvrsto sklopljenoj momčadi, koja za sada ima problem u napadu, jer je Mitrović sklon fulanju zicera. U teškoj grupi tek ih čekaju utakmice istine.

Brazil – Imaju sve, pomislili su mnogi, ali za sada imaju tek bod. I navodno opet ozlijeđenog Neymara. Nisu otvorili kako su se nadali, ali i dalje je potencijal ogroman. Kostariko, otvori se!

Foto: www.fifa.com / SP Rusija: Remi Brazila i Švicarske

Švicarska – Imaju glavu i rep. Uostalom, odavno su udomaćeni na velikim smotrama. Ključna je preksutrašnja utakmica protiv Srbije.

Kostarika – Ne može ni Keylor Navas sve obraniti!

Grupa F

Njemačka – Trenutno na dnu ljestvice, nešto što Njemačka nije gledala još od EP-a 2000. Previše pitanja i za sada premalo odgovora. Tradicionalno loši na ruskim terenima, ali još nije kasno za buđenje. Za početak, treba otvoriti tradicionalno nezgodnu švedsku konzervu.

Foto: Anadolija / Thomas Muller (Njemačka)

Švedska – Teška konjica. Bolje rečeno – teretni konji. Ali, svoj ti pos'o…

Meksiko – Ako postoji momčad koja je kamen u cipeli bilo kome, to je Meksiko. Sad su poletjeli, malo je moguće da će se u naredna dva kola grubo prizemljiti.

Foto: www.fifa.com / Senzacija u Rusiji: Meksiko nakon drame šokirao svjetskog prvaka Njemačku!

Južna Koreja – Ništa posebno. Reprezentacija u stalnom padu, sreća da u Aziji ima još puno gorih.

Grupa G

Belgija – Očekivano bolja od Paname, ali još nisu dali odgovor ni na jedno važno pitanje. Malo su spori u fazi organizacije, a neki igrači već pokazuju nervozu.

Engleska – Mlađa i zanimljivija odavno nije bila. Čak su i simpatični. Šteta što i dalje imaju par bidona u momčadi, ali boljih od njih nemaju.

Foto: www.fifa.com / SP Rusija: Kane rastužio Tunižane

Tunis – Hrabri, ali ipak limitirani za prolazak ove skupine.

Panama – Na Mundijalu su turistički, ali pošteno.

Grupa H

Poljska – Kraljevi kvalifikacija nekako očekivano su za*rali već u prvoj utakmici. Imaju sidrom fascinacije velikim pozornicama, ta boljka se nastavlja i dalje.

Japan – Samuraje je pomilovala sreća, ali morat će se dobro namučiti u naredne dvije utakmice. Puno bolji od Koreje, imaju čak i nekoliko viših igrača. Iskusni su i imaju voljni moment. No, Grupa H je varljiva!

Foto: Anadolija / Kolumbija - Japan

Senegal – Bez premca najbolja afrička momčad koja ni sama ne umije dokučiti dokle joj seže potencijal. To im je i najveća mana.

Foto: Anadolija / Senegal - Poljska

Kolumbija – Sve što je moglo poći po zlu, pošlo je! Očekuje ih krvava borba za barem drugo mjesto. El Tigre razočarao baš kao i Lewandowski.

Kopirati
Drag cursor here to close