Bačen novac

Totalni promašaji: Plaćeni su dvostruko više od bh. aranžmana s MMF-om

Nerijetko dolaze u novu ligu, dobivaju nove suigrače i trenerove zahtjeve, tako da većinu ovih igrača ne treba otpisivati, štoviše, treba biti strpljiv s njima. Također, gotovo svi su oni mahom mladi igrači kojima treba vremena za odrastanje.
Sport / Nogomet | 12. 04. 2020. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: GiveMeSport / Joao Felix još uvijek u Portugalu glasi kao nasljednik Cristiana Ronalda 

Moćni, da ne kažemo bogati klubovi (jer je većina zaduženija od Grčke) često kupuju nogometaše za vrtoglave iznose, a nerijetko se dogodi da skupo plaćene zvijezde u potpunosti podbace ili barem ne ispune sva očekivanja.

Zanimljivu analizu donosi portal Germanijak.hr, čiji kolumnist doduše ispravno sugerira da je većini tih skupo plaćenih igrača ovo prva sezona u klubu, stoga je i potreban period aklimatizacije na novu sredinu.

Nerijetko dolaze u novu ligu, dobivaju nove suigrače i trenerove zahtjeve, tako da većinu ovih igrača ne treba otpisivati, štoviše, treba biti strpljiv s njima.

Također, treba biti objektivan i pravedan te reći kako su gotovo svi na ovoj listi mahom mladi igrači kojima treba vremena za odrastanje.

Većina su razočarali u prvim, ali neki i u drugim sezonama, poput Krzsysztofa Piateka koji je kupljen za 35 milijuna eura, a Milan ga je nakon blijede godine dana proslijedio u Herthu za deset milijuna manje.

Tu su i ovosezonska razočaranja poput Hirvinga Lozana koji je za 38 milijuna stigao u Napoli gdje se nije nametnuo, kao ni Joelinton kojega je Newcastle platio 44 milijuna eura Hoffenheimu, a zauzvrat dobio gol i dvije asistencije u 29 nastupa u Premiershipu.

No, idelanih jedanaest ne obuhvaća spomenute nogometaše, nego taj sastav sačinjavaju oni najskuplje plaćeni, odnosno oni oko čijeh se transfera podigla velika medijska prašina.

Foto: Getty Images / Kepa Arrizabalaga

Kepa Arrizabalaga - 80 milijuna eura

Iako je u prvoj sezoni pod Maurizijem Sarrijem igrao jako dobro i činilo se da se potpuno uklopio u novu sredinu, dolaskom Franka Lamparda na klupu Chelseaja krenule su kopnuti i njegove predstave.

Postajao je sve više nesiguran u intervencijama pa i igrom nogom, a cijena od 80 milijuna eura - što ga i dalje čini najskuplje plaćenim vratarom na svijetu - sada se čini kao promašena investicija.

Sve su glasnije priče da će 25-godišnji Bask napustiti Stamford Bridge, a prema Transfermarktu cijena mu je pala dvostruko. Sada vrijedi tek 40 milijuna eura i pitanje je koliko Bluesi mogu dobiti za njega.

Leonardo Spinazzola - 29,5 milijuna eura

Lijevi bek Rome nimalo nije opravdao uložen novac. Iako je plaćen gotovo 30 milijuna eura te ulazi u najbolje igračke godine s 27 na leđima, njegove partije u dresu Vučice bile su blijede.

Uostalom, kao i skoro cijele momčadi, poglavito otkako se ozlijedio sjajni mladi veznjak Nicolo Zaniolo. Iako mu je na specijaliziranom statističkom portalu WhoScored prosječna ocjena 6.63, ipak je dojam kako je ostao poprilično dužan s obzirom na plaćenu odštetu.

U 26 kola Serie A, startao je tek u 10 utakmica, a još je pet puta ulazio s klupe i upisao tek dvije asistencije. "Premalo" njegova je dijagnoza.

Mario Hermoso - 25 milijuna eura

Jedno od tri pojačanja madridskog Atletica koje se našlo na ovom popisu. Od 24-godišnjeg stopera očekivalo se nametanje odmah u prvoj sezoni treneru Diegu Simeoneu.

Argentinski strateg je dosta rotirao ove "prijelazne" sezone pa je tako i Hermoso dobio priliku u 14 prvenstvenih utakmica (od 24), ali njegova ocjena je gotova identična Spinazzolinoj, s tim da je u Ligi prvaka u tri nastupa zabilježio prosječnu ocjenu 6.44.

Zasad se konkurencija pokazala puno boljom, ali s obzirom na prvu sezonu na Wandi Metropolitano, ne treba ga otpisivati.

Joao Cancelo - 65 milijuna eura (30 milijuna + Danilo)

Jedan od najvećih promašaja ove sezone, s obzirom na uloženo. 'Građani' su ga Juventusu platili 30 milijuna eura te u smjeru Torina poslali Danila.

U tek 11 nastupa u Premiershipu nije upisao niti jednu asistenciju, ali ono što je puno bitnije, izgledalo je kao da se muči u snalaženju s Pepovim uputama.

Hoće li 25-godišnji Portugalac uspjeti preokrenuti ovu situaciju u svoju korist iduće sezone, tek nam slijedi vidjeti, ali prva od pet godina ugovora prošle su blago rečeno, jako loše...

Foto: Imago / Thomas Lemar

Thomas Lemar - 70 milijuna eura

Uvjerljivo najveći transfer promašaj u posljednje dvije sezone. Francuski reprezentativac, zlatni sa Svjetskog prvenstva u Rusiji prije gotovo dvije godine, lani je igrao prvu sezonu u madridskom Atleticu. Nezapažene predstave su bile oproštene jer je stigao iz Monaca te se tek trebao naviknuti na Cholov drill.

Međutim, druga sezona se može komotno proglasiti fijaskom. Iako moramo uzeti u obzir da se nogomet ne igra već tri tjedna, sljedeći podatak je zapanjujuć - Lemar nije upisao ni gol ni asistenciju punih godinu dana, odnosno od travnja 2019. godine.

Pretprošlo ljeto je bio najskuplje plaćeno pojačanje Atletica u povijesti, s cijenom od 70 milijuna eura, ali njegove partije lani nisu bile na toj razini, dok su na ovoj još blijeđe.

Upisao je 17 nastupa u Primeri, od toga tek devet kao starter te mu je vrijednost drastično pala na tek 30 milijuna eura. Tko je mogao pretpostaviti da će fantastičan debi u Europskom superkupu protiv Reala biti ujedno i njegova najbolja partija u dresu Rojiblancosa.

Tanguy Ndombele - 60 milijuna eura

Igrač kojemu je privikavanje na novu sredinu najteže palo. Francuski veznjak je prošlog ljeta stigao za 60 milijuna eura iz Lyona, a iako su prve partije bile obećavajuće, potpuno je potonuo.

Toliko, da ga je trener Jose Mourinho javno kritizirao dovevši u pitanje njegovu volju i zalaganje, kako na treninzima tako i na utakmicama.
Kod Portugalca je potpuno pao u drugi plan te je redovno utakmice započinjao na klupi dok koronavirus nije poharao svijet.

Hoće li The Special One moći izvući iz ovog 23-godišnjaka ono najbolje, što definitivno posjeduje, bit će možda najzanimljivije za promatrati iduće sezone.

Nicolas Pepe - 80 milijuna eura

Za 80 milijuna eura isplaćenih Lilleu, Arsenal je ove sezone u 24 prvenstvena nastupa dobio četiri gola i šest asistencija. S obzirom da su ovi pogoci i asisti stigli mahom u drugom dijelu sezone, s vremenom se nakupilo - možda i previše - upitnika nad glavom ovog Bjelokošćanina.

S 24 godine na leđima nije potpuni mladić, ali dovoljno da stigne potpuno isplatiti novac uložen u njega. Pokazao je određenim driblinzima, kao i partijama protiv nekih vrlo opasnih protivnika poput Chelseaja, da bi mogao biti odličan.

Njemu treba vremena za adaptaciju, to je neosporno, ali činjenica je kako je u prvoj sezoni ipak pokazao premalo. Još ga čeka borba za mjesto u udarnom sastavu.

Foto: Getty Images / Eden Hazard

Eden Hazard - 100 milijuna eura

Igrač od kojega se najviše očekivalo ove sezone jedan je od najvećih podbačaja. Okruglih stotinu milijuna eura koliko je Real Madrid isplatio Chelseaju, podrazumijevali su instant učinak - ali on je već u startu otpisan nakon što je Belgijanac došao potpuno nespreman na pripreme s pozamašnim viškom kilograma.

Dok je stigao stesati liniju, nakupilo se mnoštvo sitnih ozljeda koje su u konačnici kuliminirale dvjema težim ozljedama gležnja. Kada je igrao u kasnijem dijelu sezone, bio je jedan od boljih na travnjaku, ali konačne brojke za aktualnu sezonu su nemilosrdne - deset nastupa i jedan gol.

Premalo za cifru od sto milijuna eura, poglavito jer su se te ozljede zdravijim načinom života uglavnom mogle izbjeći.

Lucas Paqueta -  38 milijuna eura

"Puno premalo" mantra je i Lucasa Paquete ove sezone, a i općenito otkako je stigao u Milan prije malo više od godinu dana. Rossoneri su platili masno "novog Kaku", a on im je vratio skromnim partijama, često pretjerujući s individualnim akcijama.

Ove je sezone skupio tek devet nastupa u Serie A od prve minute, a ulazio je još s klupe za pričuve u osam utakmica. Prosječna ocjena na WhoScoredu je čak i dobrih 6.50, ali ta je statistika poprilično zamaskirala njegovo nesnalaženje u momčadi. Tome nisu pomogle ni česte promjene trenera i uprave, ali 22-godišnji Brazilac je uglavnom samom sebi kriv.

Tek jedna asistencija bez zabijenog gola ove sezone u 17 prvenstvenih ogleda jednostavno ga stavlja u kategoriju podbačaja. Benfica je pokazala interes da ga potpiše ovog ljeta, ali pitanje je hoće li moći izdvojiti 35 milijuna koliko gigant sa San Sira traži za njega.

Joao Felix - 126 milijuna eura

Financijski, najveći transfer promašaj prošlog ljeta. Gotovo nevjerojatna cifra od 126 milijuna eura za tek 20-godišnjeg talenta izgledala je, i dalje izgleda, malo previše, ali godine i talent su na strani Portugalca.

Međutim, ovu će sezonu nastojati što prije zaboraviti. U 20 utakmica u La Ligi zabio je tek četiri gola uz jednu asistenciju, dok je u Ligi prvaka bio nešto produktivniji s dva gola u pet nastupa.

I dalje, premalo za najskuplju akviziciju Colchonerosa koji ja za 55 milijuna eura nadmašio odštetu plaćenu za Lemara.

Foto: AS / Luka Jović (Real Madrid)

Luka Jović - 60 milijuna eura

Posljednji na listi otao je gorka pilula navijačima madridskog Reala. Onaj koji je trebao biti nasljednik Karima Benzeme koji polako ulazi u godine, ispao je veliki promašaj. Ogromnih 60 milijuna eura za dva gola i asistenciju u Primeri u 15 nastupa jednostavno je premalo.

Iako su godine također na strani 22-godišnjeg srpskog reprezentativca, njegovo nesnalaženje na Santiago Bernabeuu je ono što brine struku i navijače.

Najslabije je ocijenjen igrač na ovom popisu i pitanje je hoće li Kraljevski klub imati strpljenja s njim da ga pusti da sazrijeva i dogodine ili će pokušati vratiti barem dio uloženog već ovog ljeta.

Sveukupno: 733,5 milijuna eura. Radi usporedbe kažimo da je BIH od MMF-a sveukupno dobila 330 milijuna eura (kredita!) za saniranje posledica korona krize i svi se raduju kao mala djeca što će taj novac doći.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close