Velež ili Sarajevo

Tko će uzeti Kup i izaći u Europu

"Mi smo u boljoj formi, imamo pozitivnije rezultate, ali jedna utakmica ništa ne znači. Sarajevo ima veliki broj individualaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Ne igramo protiv nekog lijevog tima", naglasio je Feđa Dudić trener Veleža.
Sport / Nogomet | 19. 05. 2022. u 01:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan trofej onaj rezerviran za prvaka BiH je završio u Mostaru daleko prije kraja prvenstva. Ovaj drugi koji pripada pobjedniku
Kupa može ostati u Sarajevu ili će doći u Mostar. Trofej koji sa sobom nosi plasman na europsku scenu.

Uščuplić: Velež uigraniji 

Momčad Sarajeva je imala sezonu daleko ispod od očekivanog. Bio je tu Goran Sablić koji je otišao, zatim Aleksandar Vasoski kojeg je naslijedio Dženan Uščuplić. Uščupliću će ovo biti četvrti put u trenerskoj karijeri da preuzima funkciju prvog trenera ekipe, a u svakom od prva tri mandata na klupi Sarajeva, uspio je donijeti trofej. U sezonama 2013/14. godine i 2020/21. osvojio je Kup Bosne i Hercegovine, dok je u sezoni 2014/15. osvojena šampionska titula BiH.

"Očekivanja su velika, s obzirom na to da kroz prvenstvo nismo uspjeli napraviti izlaz u Evropu. Sigurno da očekujem lijep ambijent i nadam se da ćemo pokazati, s obzirom da imamo veliki broj igrača koji su osvajali trofeje i ranije, da imamo kvalitet i da ćemo osvojiti trofej. Očekujem težak meč, Velež je dobra momčad, dobro vođena. Imaju svoje kvalitete. Sarajevo ipak ima dovoljno snage, načina i volje da se suprotstavimo momčadi Veleža, s obzirom na to da su oni duže skupa i uigraniji su. Naša ekipa je kvalitetna, i iz igrača moramo izvući neki inat, s obzirom na to da nose dres FK Sarajevo", istakao je Dženan Uščuplić.

Dudić: 50:50

Sarajevo je jedna od uspješnijih momčadi kada je u pitanju Kup BiH. Bordo je momčad je uspjela u ovom takmičenju otići do kraja 2021. godine (Borac), zatim 2019 (Široki Brijeg), 2014 (Čelik), 2002 (Željezničar), 2005 (Široki Brijeg), 1998 (Orašje).

Video: Polufinale Kupa BiH Igman - Sarajevo 

Velež prvi put igra jednu ovakvu utakmicu u novijoj povijesti. Utakmicu u kojoj neće imati priliku za popravni. Utakmicu velikog uloga. Opet u taboru Rođenih vjeruju kako su ovi momci jako puno naučili prošlog ljeta kroz utakmice u Europi.

"Sarajevo jeste iskusniji, iza Sarajeva je puno više ovakvih utakmica, ali su naši nastupi prošle sezone, garant jednog optimizma kojeg smo dobili. Mi smo jako puno dobili u utakmicama u Europi, posebno protiv AEK-a. To su neke utakmice koje se jednostavno ne mogu platiti. Situacija u momčadi je dobra, očekujem spektakl. Važnost utakmice je velika jer će jedna momčad dobiti sve, a druga ništa. Sarajevo je pod većim pritiskom, ali motiv Veleža mora biti veći jer prvi put nakon rata imamo šansu da nešto napravimo. Sigurno je da ćemo biti na najvećem nivou, ali ne želim davati glamurozne najave. Šanse su 50:50, no probat ćemo ih nadmudriti na terenu. Momčad koja je u boljoj formi imala bi prednost da se igraju dvije utakmice, ali kada je jedan meč u pitanju, onda je sve otvoreno. Mi smo u boljoj formi, imamo pozitivnije rezultate, ali jedna utakmica ništa ne znači. Sarajevo ima veliki broj individualaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Ne igramo protiv nekog lijevog tima", naglasio je Feđa Dudić trener Veleža.

Za Velež je najvažnije u ovom trenutku da će od trojice igrača koja su bila pod upitnikom, dvojica biti spreman. Radovac i Haskić su na raspolaganju za razliku od Pece koji ostaje bez finala kao i Salčin posuđeni igrač Sarajeva koji nema pravo nastupa.

Video: Polufinale Kupa BiH Velež - Tuzla City 

"Sada je sve u redu iako osjetim tu neku malu bol. Svi igrači živimo za ovakve utakmice i spremni smo igrati bez obzira na sve. Ja jesam počeo svoju karijeru u Sarajevu, ali tu emocija nema. Sarajevo mi je kao klub drago, ali ovo je posao. Ja sam već određeno vrijeme u Mostaru, zavolio sam ovaj klub i mislim da u svakoj utakmici dajem maksimum. Volio bh podignuti taj pobjednički pehar za stoti rođendan kluba" poručuje Samir Radovac.

Staro rivalstvo

Današnja utakmica samo je jedna u nizu velikog i dugog rivalstva koje traje od 1946. godine. Svoj prvi međusobni duel, ova dva tima odigrala su u Mostaru, dalekog 10. studenog 1946. godine, u sklopu Republičke lige BiH, a Velež je bio bolji i slavio sa visokih 3:0. Bila je to tek druga zvanična utakmica tadašnjeg Torpeda, koji je osnovan samo desetak dana ranije. Prvi važniji dueli odigrani su u proljeće 1947. godine.

Nakon završetka Republičke lige, Velež i Torpedo su zauzeli prva dva mjesta na tabeli, te ostvarili plasman u Savezni kvalifikacioni kup za plasman u Prvu ligu, sastavši se odmah u njegovom prvom kolu. Prva utakmica se igrala u Mostaru, a Velež je slavio sa 2:1. Sedam dana kasnije, na stadionu "Šesti april" u Sarajevu, Torpedo je golovima Švaljeka, Švrake i Lovrića, trijumfovao sa 3:1 i plasirao se u iduće kolo kvalifikacija za Prvu ligu, a potom i ostvario plasman u najviši rang jugoslovenskog nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close