Virtualna realnost

Tehnologija priskače u pomoć sportskim sucima

Sport / Nogomet | 25. 08. 2017. u 06:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad god se na sportskom terenu dogodi dvojbena situacija oči su uprte u suce. Koliko god edukacija prošli i vremena proveli na terenu, greške se uvijek mogu dogoditi.

Zato su sve češće oči uprte u tehnologiju koja bi trebala sudačke pogreške smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Video Assistant Referee ili video asistencija sucima trebala bi pomoći nogometnim sucima u dvojbenim situacijama. No, što kad tehnologija zakaže?

Upravo se to dogodilo u Njemačkoj tijekom nekoliko utakmica Bundeslige. VAR sustav imao je velike tehničke probleme te je bio nedostupan veći dio utakmice, a nije bilo moguće ni pratiti sumnjive slučajeve zaleđa.

A samo dan ranije iz Bundeslige su se pohvalili kako je VAR uspješno debitirao na utakmici između Bayern Münchena i Bayer Leverkusena. Zahvaljujući snimkama jedna je dvojbena situacija promijenjena u samo 36 sekundi od inicijalne sudačke odluke.

I dok su sustavi poput Hawke Eyea (video asistencije u tenisu) i VAR-a zgodna pomoć sucima, ipak su njihovo znanje i iskustvo presudni u donošenju odluka.

Američki NFL i NBA već su posegnuli za virtualnom pomoći, javlja Zimo.co.

STRIVR je sustav treninga u virtualnoj stvarnosti koji kao pripremu za nadolazeću sezonu koriste suci u NFL-u.

Virtualna stvarnost omogućuje im da "prožive" različite situacije u kojima bi se mogli naći kao suci tijekom utakmica američkog nogometa i testiraju vlastito znanje i poznavanje pravila koja su opsežna i često se mijenjaju.

Suci koriste STRIVR platformu pomoću naglavnih setova koji im omogućuju pogled iz prvog lica, kakav doživljavaju kad su na terenu. Virtualno prate utakmicu u stvarnom vremenu i moraju reagirati na vrijeme i što točnije.

Povratne informacije od sudaca su veoma pozitivne, pogotovo kod mlađih sudaca koji još nemaju dovoljno iskustva na terenu.

Sličan sustav koriste i suci i drugo službeno osoblje u NBA-u kako bi poboljšali svoje rezultate, trening, razvoj i angažiranje novih sudaca.

Kopirati
Drag cursor here to close