Kad ne može s Barcelonom i Argentinom može s Atlantom

Tata Martino osvojio MLS

"Napravili smo puno u kratkom razdoblju, stvorili smo jedno zajedništvo kluba i navijača", kazao je Gerardo 'Tata' Martino
Sport / Nogomet | 10. 12. 2018. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je 1995. godina kada je posljednji put jedna ekipa iz Atlante osvojila naslov prvaka u nekom ekipnom sportu. Pokušavali su Falconsi (NFL), Hawksi (NBA) realno dugo vremena nisu ni blizu. A onda je 2014. godine osnovan nogometni klub Atlanta United.

Prvu utakmicu Atlanta je odigrala 2017. godine, već ove je osvojila naslov prvaka. Iako u svojim redovima nema velike zvijezde kao što ih imaju neki drugi klubu, Atlanta je u kratkom razdoblju napravila strašno puno.

U Istočnoj konferenciji regularni dio Atlanta je završila na drugom mjestu s omjerom 21-7-6 i svega dva boda manje od New York Red Bullsa. U play offu prvo je ekipa trenera "Tate" Martina eliminirala New York City, nakon toga u konferencijom finalu i drugi klub iz New Yorka, Red Bullse.

U finalu je protivnik bio Portland, Atlanta domaćin. Najkorisniji igrač lige (MVP) Josef Martínez je postigao gol za vodstvo Atlante u 39. minuti, svoj 35.u sezoni. Za konačnih 2:0 pobrinuo se Argentinac Franco Escobar nakon devet minuta igre u nastavku. Atlanta je na ovaj način postala jedna od najuspješnijih ekspanzijskih franšiza u povijesti američkog sporta.

Za veliki uspjeh svakako je zaslužan i trener Gerardo “Tata” Martino kojeg ljubitelji nogometa prije svega pamte kao trenera Barcelone, odnosno izbornika Paragvaja i Argentine.

"Tata" je igračka legenda Newell's Old Boysa, kluba iz svog rodnog Rosaria koji ga je proglasio svojim najboljim nogometašem u povijesti. Za Martina će stručnjaci reći kako se radi o učeniku "Luđaka" Marcela Bielse. Na početku karijere je vodeći Libertad i Cerro Porteno iz Paragvaja u pet godina osvojio četiri naslova prvaka. Sa reprezentacijom Paragvaja je igrao četvrtfinale SP 2010. godine, s Newell's Old Boys je bio prvak Argentine i polufinalista Copa Libertadores. Na klupi Barcelone se baš i nije proslavio s obzirom na to da je uzeo jedan Superkup te je došao do finala Kupa.

Na odlasku je ostavio poruku:

"Moja sezona u Barci je bila totalni promašaj. Čak i da je Barca osvojila Primeru u zadnjem kolu, svejedno bih to smatrao neuspjehom, jer nismo dobro igrali. Moja odluka bi opet bila ista, napustio bih klub i da smo bili prvaci. Tamo titule nisu dovoljne, ekipa mora igrati dobro. Po tome se Barca razlikuje od drugih klubova", pričao je tada Martino koji će nakon SP u Brazilu preuzeti Argentinu.

Argentinu je doveo do dva uzastopna finala Cope, ali pehar nije podigao. Mjesec dana nakon poraza u finalu od Čilea, Martino je podnio ostavku.

"Ovaj klub je od samog početka imao plan, od prvog razgovora s ljudima u klubu i ništa nismo mijenjali. Napravili smo puno u kratkom razdoblju, stvorili smo jedno zajedništvo kluba i navijača. Nekada možete voditi veći klub, imati i neku veću funkciju, ali osjećate da niste dio tima. Ovdje je sve bilo drugačije, ovdje sam se vratio u život trenera", rekao je nakon utakmice Gerardo “Tata” Martino.

Kopirati
Drag cursor here to close