Pad gledanosti

Talijanske lige gledaju sve manje navijača

Sport / Nogomet | 15. 04. 2014. u 10:07 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj gledatelja na stadionima u talijanskim profesionalnim nogometnim ligama u sezoni 2012/13. bio je za više od 800,000 manji od broja gledatelja sezonu ranije, što predstavlja pad od 6.4 posto, objavio je Talijanski nogometni savez (FIGC) u ponedjeljak.

S obzirom na sve slabije rezultate talijanskih klubova u eurokupovima, poglavito Ligi prvaka, ovaj je podatak dodatni razlog za brigu vodećim ljudima talijanskog nogometa.

Prema podacima FIGC-a, utakmice u četiri najjače talijanske lige prošle je sezone gledalo 12,328,100 ljudi, dok ih je pretprošle sezone na tribinama bilo 13,164,671.

Kao razlozi pada gledanosti navode se stara infrastruktura, represivne mjere vezane za kupovinu ulaznica, te brojni nasilni incidenti na tribinama, a usto ljubitelji nogometa u Italiji mogu sve utakmice gledati na malim ekranima.

"Nema dvojbe kako je stanje u kojem se nalaze naši stadioni jedan od razloga pada posjećenosti, no ne smijemo zaboraviti kako se i dalje nalazimo na petom mjestu u svijetu po prosječnom broju gledatelja na utakmicama", rekao je predsjednik FIGC-a Giancarlo Abete.

Ipak, gledanost Serie A je prošle sezone porasla za 2.7 posto u odnosu na godinu prije, što je prvi porast u posljednjih pet sezona, a to se objašnjava ulaskom Torina, Pescare i Sampdorije iz druge u prvu ligu, jer ti klubovi imaju snažnu navijačku potporu.

Druga liga doživjela je pad posjeta od 22.8 posto, treća 20 posto, a četvrta 22.3 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close