Direktor njemačkog Human Rights Watch

Svjetsko prvenstvo u Saudijskoj Arabiji je nezamislivo

Katar su kritizirali na temu ljudskih prava prije i tijekom turnira 2022, naročito oko položaja stranih radnika u toj zemlji.
Sport / Nogomet | 31. 10. 2023. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Svjetsko prvenstvo u nogometu 2034. bude u Saudijskoj Arabiji, bit će gore od prošlogodišnjeg turnira u Kataru, kada su ljudska prava u pitanju, rekao je direktor njemačkog Human Rights Watch Wenzel Michalski.

Katar su kritizirali na temu ljudskih prava prije i tijekom turnira 2022, naročito oko položaja stranih radnika u toj zemlji.

Saudijska Arabija je kandidat za domaćina 2034. Rok za podnošenje ponuda ističe u utorak, a drugi mogući kandidat, Australija, ranije tog dana je priopćila da odustaje.

Michalski je pred istek roka za dpa izjavio kako "ne razmišlja" o svjetskom kupu u Saudijskoj Arabiji. Prvenstvo u Saudijskoj Arabiji bi, prema njegovim riječima, izdao sve one koji vjeruju da FIFA primjenjuje svoje standarde ljudskih prava.

"FIFA je usvojila agendu o ljudskim pravima koja kaže da domaćin Svjetskog prvenstva mora poštovati ljudska prava. A koliko nam je poznato, to nije slučaj sa Saudijskom Arabijom."

Michalski je izjavio i da FIFA ima obvezu osigurati da se ljudska prava ne krše u zemljama domaćinima Svjetskog prvenstva, "što nije slučaj u Saudijskoj Arabiji".

"Uzmimo samo slobodu tiska, koja po statutu FIFA također mora da postoji. To tamo ne postoji. Ni jednaka prava. Niti zabrana diskriminacije LGBT osoba, na primer. Niti pravo na slobodu izražavanja", zaključio je Michalski.

Kopirati
Drag cursor here to close