Zatamnjenje

Svjetsko prvenstvo (ne)će se moći gledati putem HTV-a

Sport / Nogomet | 29. 04. 2014. u 22:30 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko prvenstvo u Brazilu za ogromnu većinu ljubitelja nogometa iz Bosne i Hercegovine, točnije čitave regije, zbog udaljenosti Brazila, cijena prijevoza i ostalih nepogodnosti, bit će isključivo TV doživljaj.

Već smo pisali o tome kako će državna televizija BiH, vlasnik prava na SP za područje Bosne i Hercegovine, imati čak desetsatni dnevni program posvećen brazilskom Mundialu. BHT neće propustiti niti jednu utakmicu.

Kako sada stvari stoje, ako izuzmemo internet streamove i satelitske antene, putem Javnog servisa BiH bit će jedini način kako ćemo moći gledati utakmice.

Naime, budući da BHT posjeduje TV prava za područje BiH, on ima pravo od kabelskih operatera tražiti da spriječe emitiranje utakmica sa Svjetskog prvenstva u Brazilu s drugih TV kuća koje ne posjeduju pravo za područje BiH.

Prema tome, program HRT 2 se u Bosni i Hercegovini tijekom trajanja SP-a, barem za vrijeme i oko utakmica, neće se moći gledati. Barem ne preko legalnih kabelskih operatera.

'Hrvatska radiotelevizija prava na prijenos utakmica sa SP-a 2014. u Brazilu ima samo za teritorij Republike Hrvatske. Kabelski operateri nemaju pravo reemitiranja ovih sadržaja, stoga su dužni zatamniti ekrane', jasan je Igor Medić iz Odnosa s javnošću Hrvatske radio televizije, koji za Bljesak.info dodaje:

'HRT ne traži od kabelskih operatera zatamnjenje ekrana već ih eventualno može podsjetiti na njihove obveze'.

Kabelski operateri program HRT-a 2 “zatamnili” su tijekom Svjetskog prvenstva u JAR-u 2010. godine, no on se u dijelu BiH mogao slobodno gledati tijekom Eura 2012.

Tada je ta obaveza nekako preskočena kako bi se smirili duhovi, jer su Hrvati željeli gledati Hrvatsku na Hrvatskoj televiziji. Sada na SP-u nastupa i Hrvatska i BiH no čini se da će kabelski operateri sada morati postupiti prema zakonu o telekomunikacijama.

Pokušali smo kontaktirati dva najveća kablovska operatera koji daju svoje usluge u Mostaru i Hercegovini, Telemach i HT. Odgovor iz Telemacha još uvijek nismo dobili, no pretpostavljamo da će biti identičan onome iz Home TV-a. Odnosno uvijen i neizravan, jer do SP-a je ipak još ostalo šest tjedana.

'Do sada nismo dobili bilo kakve zahtjeve vezano za zatamnjenje prijenosa utakmica sa SP 2014.', kratko je odgovoreno za Bljesak.info iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Bez obzira što će eventualno zatamnjenje signala HTV-a mnogima zasmetati, što će neki to okrenuti u dnevnopolitičke svrhe, stvar je prilično jednostavna: BHT ima prava na SP za područje BiH, HTV nema.

No, hoćemo li od sredine lipnja do sredine srpnja ipak moći pratiti HRT 2 u večernjim satima znat ćemo već 12. lipnja kada će Svjetsko prvenstvo otvoriti Brazil i Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close