Zašto je najbolji?

Svi Messijevi golovi: Čovjek kojeg su poslali svi bogovi

Messijevo najubojitije oružje je njegova lijeva noga. Lijevom je protivničku mrežu pogađao 491 put. Desna mu je poslužila za 85 pogodaka, a dodao je i 22 glavom...
Sport / Nogomet | 02. 05. 2019. u 12:14 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je 1. svibnja 2005. godine Lionel Messi postigao svoji prvi službeni pogodak za Barcelonu, vjerojatno nitko nije razmišljao o tome koliko će golova još postići nadareni Argentinac.

Nakon što je 1. svibnja 2019. godine sa svoja dva zgoditka srušio Liverpool na Campu Nou, Messi je dosegnuo impresivnih 600 golova za Barcu! Ne treba ni govoriti o tome koliko mu slavnih golgetera iz povijesti nogometa već sada gleda u leđa.

Messi je 600 golova ostvario u 683 utakmice, a raspoređeno po vrstama natjecanja to izgleda ovako:

La Liga: 417 golova u 450 utakmica
Liga prvaka: 112 golova u 134 utakmice
Kup Španjolske: 50 golova u 72 utakmice
Supercopa Španjolske: 13 golova u 18 utakmica
Svjetsko klupsko prvenstvo: 5 golova u 5 utakmica
UEFA Superkup: 3 gola u 4 utakmice

Messijevo najubojitije oružje je njegova lijeva noga. Lijevom je protivničku mrežu pogađao 491 put. Desna mu je poslužila za 85 pogodaka, a dodao je i 22 glavom, dok precizni FIFA-ini statističari jedan pogodak vode kao postignut tijelom, a jedan rukom (?!).

Zanimljivo bi bilo istražiti koliko prvoligaških klubova (čak i u ligama petice) nije postiglo golova koliko Messi za 14 godina igranja. Bila bi to fascinantna usporedba.

Lionel Messi dosad je pet puta osvajao Zlatnu loptu, a kad će dobiti šestu za svoju kolekciju, već je sad jasno.

Ove godine u Ligi prvaka mogao bi oboriti vlastiti rekord po broju postignutih golova, a dosadašnji mu je 14 pogodaka u jednom ciklusu Lige prvaka. Ove ih je sezone zasad postigao 12.

Messi u Ligi prvaka posebno rado postiže pogotke na Campu Nou. U 62 utakmice na hramu nogometa postigao je 64 gola. Ujedno, Argentinac obožava engleske klubove u Ligi prvaka, a dosad im je u 33 utakmice zabio 25 puta.

Messijeva igra naoko izgleda jednostavno. Majstor je driblinga, izvrsno osjeća suigrače, kreira ideje na koje protivnik često ne računa, brz je i neuhvatljiv nakon prvog koraka, sjajno dijeli lopte, perfektno šutira slobodnjake, penale, odbijene lopte. Kad imaš sve to pri sebi, onda nije ni čudo što si najbolji igrač i strijelac.

Primjerice, Messijev drugi pogodak protiv Liverpoola njegov je osmi u ovoj sezoni iz slobodnjaka. Više nego bilo koje sezone dosad. Ukupno je iz slobodnog udarca tijekom karijere postigao 42 zgoditka, a samo u zadnje četiri godine čak njih 26.

Foto: dpa / Jürgen Klopp i Lionel Messi

Mnogi su impresionirani Messijem i on je jedan od nogometaša za kojega protivnici, koliko god im porazi protiv njega bili bolni, imaju samo riječi hvale.

"On je najbolji svih vremena. U Ligi prvaka uvijek iznova donosi neke posebne momente", kazao je James Milner za Messija nakon uvjerljiva poraza na Campu Nou. Millner je imao noćne more od Messija i dok je igrao za Manchester City. Ovaj srčani engleski nogometaš zasigurno zna o čemu govori i zašto to kaže.

Jürgen Klopp je već prije utakmice izjavio "Messi je najbolji", a njegov izraz lica nakon tog dvoboja kao da je govorio: "Jesam li vam rekao da tom momku ne možete ništa".

A Messi ide dalje i trenira kao da mu je deset godina manje. Još uvijek samog sebe poboljšava i podiže level nogometne vještine. Pitanje je, naravno, bi li nogomet bio interesantniji da nije Messija?

U natjecateljskom smislu vjerojatno da, jer Barca ne bi bila tako dominantna, ali u smislu nogometne čarolije, ova bi igra bez Messija ostala vidno osakaćena svih ovih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close