Legendarni vratar

Sveti Iker

I da danas podvuče crtu, Casillas nema za čime žaliti. Napravio je strašno puno, postavio rekorde koji će se teško nadmašiti. Uostalom, jedan je Sveti Iker.
Sport / Nogomet | 03. 05. 2019. u 09:54 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Porto eliminirao Romu u produžecima, te dohvatio četvrtfinale Lige prvaka, Iker Casillas je postao čovjek s najviše pobjeda u povijesti Lige prvaka. Ukupno 101. Nakon toga je potpisao novi ugovor s Portom, prethodni je vrijedio do kraja sezone. Očekivano, iako o tome nije niti sanjao kada je napuštao Real. S Portom je upisao svoj 178. nastup u Ligi prvaka. S Portom je na gostovanju kod Belenensesa jubilarni 1000. put stajao na golu.

"Kad sam stigao ovdje, mnogi su mislili da ću ostati godinu ili dvije i onda završiti karijeru. Imam samo riječi hvale za ovaj klub, ne samo za klub već i za čitav grad. Želim završiti karijeru ovdje, želim slaviti vrijednosti ovog kluba i njegovih igrača", rekao je tada Iker i ne sanjajući da će kraj karijere doći vrlo brzo.  Ali život priča svoje priče. Sam Iker se još uvijek nije oglasio, ali kako stvari stoje utakmica protiv Rio Avea koja je odigrana 26. travnja vrlo lako bi mogla biti posljednja u sjajnoj karijeri Španjolca.

Mama Carmen i tatin listić za kladionicu

Iker se kao dječak od devet godina našao u trening kampu Real Madrida. Maria Carmen, njegova majka, bila je najupornija. Ona je svog dječaka odvela u kamp i ubrzo se iznenadila saznanjem kako je Iker uspješno prošao strogu selekciju. I nije Iker prošao samo jednu selekciju, proći će i sve omladinske.

Iz tog mladalačkog perioda postoji priča kako je tata Casillas  jednog dana na listić stavio 14 parova i dao svome sinu Ikeru novac da ode uplatiti u kladionicu. Međutim, nešto je buduću španjolsku legendu odvratilo s puta i listić nikada nije uplaćen. Kako to u životu često biva, listić je ispao dobitni. Otac je „poludio“ na sina koji je najvjerojatnije novac potrošio na sladoled, ili nešto slično, iako je istina da bi trebao biti ljutit samo na sebe jer da je vjerovao kako će listić proći, otišao bi ga sam uplatiti. Razloga na kraju priče za ljutnju nije niti trebalo biti, jer Iker će kao golman zaraditi jako puno novca, srušit će i postaviti gomilu rekorda.

Iz škole u Ligu prvaka

I dok je BodoIlgner, vodio je teške pregovore za poboljšanje uvjeta ugovora, drugi vratar – Albano Bissari je bio ni na nebu ni na zemlji, pa je uskočio on.  Debitirao je protiv Valencije 1999. godine. Četiri dana prije svog šesnaestog rođendana, Iker će se naći na klupi Real Madrida u Ligi prvaka na koju je bukvalno došao iz škole. Tadašnji trener Reala Jupp Heynckes je imao problema s povredom rezervnog golmana pa se Iker našao u hladnom Trondheimu kao zamjena za Santiaga Canizaresa. Pravo, vatreno krštenje u Ligi prvaka imao je u rujnu 1999. godine kada je stao na gol Reala protiv Olympiacosa u Pireju. Imao je tek 18 godina i  tri mjeseca. Te iste sezone će postati najmlađi golman koji osvaja Ligu prvaka.  Casillas je imao samo 19 godina i četiri dana, kada je Real igrao protiv Valencije u finalu Lige prvaka 2000-te godine.

Prosto je nemoguće nabrojati ili izdvojiti neke od njegovih najvećih utakmica bilo na klupskom ili reprezentativnom planu.  Kao golman Reala upisao je 723 nastupa, osvojio je 18 trofeja, između ostalog tri puta Ligu prvaka. U veljači 2009. Casillas je srušio rekord Paca Buya po broju nastupa u prvenstvu kao vratar, a ujedno je postao, sa samo 27 godina, vratar Reala s najviše nastupa. Ipak, pomalo iznenađujuće, nakon točno četvrt stoljeća provedenog u kraljevskom klubu morao se rastati  u suzama.

- Došao sam danas na ovaj divan stadion, da bih vam se zahvalio na svemu i poželio zbogom. Nisam više igrač Reala, kluba koji me je naučio da budem dobar čovjek. Ne želim da me pamtite kao dobrog ili lošeg igrača, želim da me pamtite kao dobrog čovjeka, govorio je u suzama veliki Iker opraštajući se od Reala i njegovih navijača lipnja  mjeseca 2015. godine. Mama Carmen je već tada pričala kako je Florentino Peres bio isključivi krivac za odlazak

- On je pretrpio veliki psihološki pritisak i tretiran je drugačije od ostalih igrača. Gledala sam ga kako pati sve ove godine. Htio je karijeru završiti u Realu, a Florentino je taj koji ga je otjerao.

Nešto kasnije će sam Iker priznati kako je najveći krivac ustvari bio tadašnji trener Mourinho.

- Njegov dolazak nam je trebao omogućiti da se takmičimo s Barcelonom, ali je donio mnogo napetosti. Odnosi s Mourinhom nisu bili dobri za mene, za Mourinha ili Real Madrid. Danas bih vjerojatno reagirao drugačije, ne bih šutio. Nisam govorio ništa, zato što sam želio da se poštuju vrijednosti Real Madrida”, prisjeća se vratar, koji je unatoč sukobu ostao veliki navijač kluba.

Sa reprezentacijom u tri ciklusa tri naslova

S reprezentacijom je Iker osvojio naslove svjetskog prvaka, dva puta europskog. Tako je postao samo jedan od trojice kapetana u povijesti nogometa, nakon Franza Beckenbauera i Didiera Deschampsa, koji je podizao trofeje Svjetskog prvenstva, Eura i Lige prvaka.

Nakon Svjetskog prvenstva 2010., koje su Španjolci osvojili, ime Iker postalo je jedno od najpopularnijih imena za bebe u zemlji. Ujedno, mnoge je iznenadio kada je nakon finala poljubio novinarku Saru  Carbonero. Saru će Iker kasnije i oženiti. Sara je krajem prošle godine otkrila kako su joj otkrili tumor koji je morala odstraniti i na svu sreću se pokazao benignim.

"Desetak dana nakon operacije sam mogla odahnuti jer su došli rezultati i pokazali da se radi o benignom tumoru. Nisu sve žene iste sreće i danas ih se želim sjetiti, tih hrabrih žena koje vode teške bitke kao što je rak dojke", napisala je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke u studenome prošle godine.

Ona je svoju bitku dobila, što će biti s njenim suprugom teško je reći. Doktori tvrde kako je priča što se tiče njegove karijere završena, menadžer tvrdi drugačije, ali nakon posljednjih informacija koje stižu iz Portugala, teško je očekivati da će Španjolac ponovo stati na gol. I da danas podvuče crtu, Casillas nema za čime žaliti. Napravio je strašno puno, postavio rekorde koji će se teško nadmašiti. Uostalom, jedan je Sveti Iker.

Kopirati
Drag cursor here to close