Svjetsko prvenstvo

Sve je počelo na današnji dan 1930. godine u Montevideu

Trinaest momčadi se natjecalo u završnom turniru Svjetskog prvenstva u Montevideu, od čega četiri iz Europe, a devet iz Južne i Sjeverne Amerike.
Sport / Nogomet | 13. 07. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTL / Montevideo, 13. srpnja 1930. - 30. srpnja.1930

Na današnji dan, 13. srpnja 1930 godine, počelo je prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu.

FIFA je odabrala Urugvaj za domaćina na izborima u Barceloni zbog toga što je ta zemlja 1930. godine slavila stogodošnjicu neovisnosti, a urugvajska reprezentacija osvojila turnir na Olimpijskim igrama 1928. godine.

Trinaest momčadi se natjecalo u završnom turniru, od čega četiri iz Europe, a devet iz Južne i Sjeverne Amerike.

Većina momčadi iz Europe odbila je nastupiti zbog udaljenosti i velike cijene puta.

Prve dvije utakmice Svjetskoga prvenstva odigrane su u isto vrijeme, a pobjednici su bili Francuska, koja je pobijedila Meksiko rezultatom 4:1, i SAD, koje su svladale Belgiju rezultatom 3:0.

Prvi pogodak u povijesti svjetskih prvenstava postigao je Francuz Lucien Laurent.

Foto: Internet / Estadio Centenario kapaciteta približno 100.000 ljudi izgrađen uoči Mundijala 1930.

Skupine

Prva skupina bila je jedina s četiri momčadi; Argentinom, Čileom, Francuskom i Meksikom. Na kraju je Argentina bila prva sa šest bodova.

U drugoj skupini igrali su nositelj Brazil, Jugoslavija i Bolivija. Jugoslavija je iznenadila favorizirani Brazil u prvoj utakmici skupine i pobijedila rezultatom 2:1 te na kraju postala pobjednikom skupine.

Domaćin i nositelj Urugvaj svrstan je u skupinu zajedno s Peruom i Rumunjskom. Pobijedili su u obje utakmice i osvojili skupinu.

Nogometna reprezentacija SAD-a je, kao nositelj, dominirala četvrtom skupinom. Iza njih su ostali Paragvaj i Belgija.

Foto: FIFA / Predsjednik Fife Jules Rimet uručuje pehar svjetskog prvaka predsjedniku nogometnog saveza Urugvaja Raúlu Judeu

Rasplet

Obje utakmice poluzavršnice završile su neuobičajeno visokim rezultatom, 6:1. U prvoj utakmici tim je rezultatom Argentina svladala SAD, a Urugvaj tadašnji nacionalni tim Jugoslavije.

U završnici je domaćin i favorit za osvajanje natjecanja Urugvaj pobijedio Argentinu rezultatom 4:2 (1:2), pred 93.000 gledatelja, postavši tako prva reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Jules Rimet, tadašnji predsjednik FIFA-e, predao je Urugvaju pokal koji će se kasnije zvati upravo Trofej Julesa Rimeta. Idući je dan je proglašen neradnim u čitavom Urugvaju, dok su stanovnici Buenos Airesa, glavnoga grada Argentine, kamenjem gađali zgradu urugvajskoga veleposlanstva.

Sve utakmice odigrane su u glavnome gradu Urugvaja, Montevideu. Koristila su se tri stadiona: Estadio Centenario, Estadio Pocitos i Estadio Parque Central.

Guillermo Stábile (ARG) bio je s osam pogdaka prvi strijelac prvog Svjetskog prvenstva.

Video: 1930 WORLD CUP FINAL: Uruguay 4-2 Argentina

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close