Oko sololovo

Suđenje na SP: Ovako se sudilo na bh terenima prije desetak godina

Sport / Nogomet | 22. 06. 2014. u 15:56 Dalibor Drlje - bivši savezni nogometni sudac

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je od početka SP-a prošlo tek desetak dana, već sada se može reći kako će se Brazil 2014. pamtiti samo po jednoj stvari - katastrofalno lošem suđenju i favoriziranju nekih momčadi od strane FIFA-e.

Tome svjedočimo iz dana u dan. Suci su, iako ne bi smjeli biti, uglavnom najspominjaniji nakon utakmica. I da razjasnimo, ne radi se o nekim manjim previdima, već o klasičnim krađama koje izravno utječu na rezultate utakmica.

Sramotno, očajno, kriminalno.. suđenje, onako kao što je bilo prije desetak godina na bh terenima. A rekao bi čak i gore, i bezobraznije, jer suđenje na bh terenima je moglo vidjeti svega par stotina ljudi, dok krađe,  ili blaže rečeno sudačke (ne)namjerne propuste gleda stotine milijuna ljudi.

Očigledno FIFA-i, odnosno njihovim čelnicima to odgovara, pa određene utakmice uglavnom sude vaneuropski suci – Japanci, Novozelanđani, Afrikanci, Uzbekistanci, Panamci... i svi oni su, izgleda predodređeni za odrađivanje “prljavih poslova” za FIFA-u i poguravanje poželjnih reprezentacija. Izdvojit ću samo tri sudačke krađe...pod okriljem FIFA-e.

SLUČAJ 1: Nigerija – Bosna i Hercegovina

Najsvežiji primjer katastrofalnog suđenja smo mogli vidjeti sinoć na utakmici Nigerija – BiH, kada su sudije ponovno presudile utakmicu. Za početak bih razjasnio kako je Nigerija bila bolja momčad i u potpunosti nadigrala BiH reprezentaciju, što je priznao i sam izbornik Safet Sušić. No, sudačka trojka s Novog Zelanda je preusmjerila utakmicu u sasvim dugom smjeru. Poništen je regularan pogodak Edina Džeke.

Napadač bh reprezentacije uopće nije bio pretposljednji igrač prilikom upućivanja lopte. Pomoćni sadac s Novog Zelanda je napravio ogromnu pogrešku, jer Džeko je prilikom upućivanja lopte bio nekih pola metra ispred pretposljednjeg igrača. To se vidjelo tijekom akcije i prije snimke, i očigledno da drugi pomoćnik to nije vidjeo ili nije želio vidjeti. Druga sporna situacija se dogodila prilikom odlučujućeg pogotka Nigerije, kada su igrači BiH reprezentacije tražili prekršaj nad kapitenom Emirom Spahićem, koji je srušen, a nakon kojega je napadač zabio pogodak.

SLUČAJ 2: Argentina – Iran

I prvu jučerašnju utakmicu obilježio je veliki sudački previd. Srpski sudac Milorad Mažić, koji je katastrofalno sudio i prvu utakmicu između Njemačke i Portugala, jučer je “pogurao” Messija i društvo. Naime, iako je stajao svega pet – šest metara izvan kaznenog prostora, nije svirao čisti kazneni udarac za Iran u samom finišu utakmice.

SLUČAJ 3: Brazil – Hrvatska

Najiščekivaniji događaj godine, utakmicu koju su gledale dvije milijarde ljudi obilježio je glavni sudac iz Japana - Yuichi Nishimura, koji je tijekom cijele utakmice “natezao” za Brazil. A na kraju je i presudio – svirao je nepostojeći kazneni udarac za Brazil.

Ovo su samo tri utakmice koje sam dosada izdvojio s dosadašnjeg mundijala, a moram reći da ih ima još i više. FIFA očigledno ima svoju računicu. To je i ovdje vidljivo – FIFA gura svoje favorite, i to uz pomoć sudačke organizacije. Sve se, naravno vrti oko novca. A što obrazložiti i na ove tri utakmice koje sam naveo.

Nigerija – Bosna i Hercegovina.

Nigerija najbogatija afrička država. Veliki naftni izvoznici. Osvajači zadnjeg Afričkog prvenstva. Najmnogoljudnija afrička država sa cca 133 milijuna stanovnika. Kad to usporedimo s BiH, onda je kristalno jasno što je FIFA-i zanimljivije i potrebnije, i zašto onda ne i pogurati. Najprespektivniju afričku državu, ili jad i bijedu s Balkana...

Aregntina - Iran

Argentinu, koju mnogi vide kao potencijalne favorite na SP-u, uopće ne ide. I moralo ih se malo pogurati. Iran je potpuni anonimus u nogometnom svijetu, a pogotovo za Messija i društvo.

Brazil – Hrvatska

Brazilu je trebala pomoć na otvorenju. U državi vladaju nemiri, uložen je ogroman novac i potreban im je sudački poguranac, kako bi se strasti smirile. Delegira se japanski sudac, koji je Brazil izbacio sa SP-a 2010. Pravi trenutak za vraćanje dugova.

I SLIJEDI SLUČAJ 4: Meksiko – Hrvatska

Iako mislim da je Hrvatska daleko kvalitetnija momčad i ima jednu od najpotenijih momčadi na prvenstvu (Rakitić, Mandžukić, Modrić..), bojim se da će FIFA i u ovo uplesti prste. Sudac bi, nažalost mogao presuditi. FIFA je ponovno imala svoj odabir – Uzbekistanac Irmatov. Nevjerojatno, tko je Uzbekistan u nogometnom svijetu, i zašto FIFA  favorzira trakve stvari. Sasvim jasno...Meksiko je država sa 110 milijuna stanovnika, a Hrvatska sa svega 4,5 milijuna.

Meksiko je udaljen tisuću dvije kilometara, a Hrvatska 10 tisuća. Bar 50 tisuća Meksikanaca će doći na utakmicu...a da ne govorimo o prosperitetnom Meksičkom gospodarstvu, iz kojeg dolazi i najbogatiji čovjek na svijetu – Carlos Slim. I jasno je onda, kome FIFA protežira. Zato Uzbekistanac Irmatov...kojeg će “oko sokolovo” Mateo Beusan, vjerujem ipak okovati u zvijezde. Baš kao što je i Japanca. Žao mi je, što Beusan brani takve stvari.

Zaključak: Bojim se kako će se na sve moguće načine favorizirati Brazil i kako će ovo prvenstvo možda čak biti i gore po tom pitanju od onoga 2002. u Japanu i Južnoj Koreji kojega se sjećamo po sudačkim greškama i natezanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close