Liga prvaka

Steaua je bila prva iz Istočne Europe

Steaua je od 1985. godine pa sve do revolucije prosinca 1989. godine bila naravno nedodirljiva u prvenstvu osvojivši pet uzastopnih naslova prvaka, četiri Kupa, u prvenstvu je imala veliku seriju od 104 ligaške utakmice bez poraza.
Sport / Nogomet | 23. 10. 2019. u 09:44 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča je počela onog trenutka kada je vojska odlučila prekinuti dominaciju kluba tajne rumunjske policije, Dinama iz Bukurešta koji je tri godine zaredom bio prvak. Najstariji sin Nicolae Ceausescua, Valentin je postavljen na čelo Steaue, pa iako nije bio neki nogometni stručnjak, ovaj nuklearni fizičar koji se, između ostalog, školovao u Londonu će u narednih pet godina dovesti ovaj klub na krov Europe. Iako mnogi sigurno ne vjeruju, Valentin je kasnije često tvrdio kako nije imao pomoć oca; štoviše, govorio je kako su se roditelji protivili njegovom angažmanu u Steaui. A tamo je posložio sjajan klub u kojem su nogometaši bili službeno amateri i na državnoj stipendiji, što iz današnje perspektive izgleda kao utopija.

- Godine 1984. bio sam sa Steauom na turniru u Gijonu u Španjolskoj. Kupio sam svom jednogodišnjem sinu maleni komplet, dres moje omiljene momčadi Barcelone. Nisam mogao pretpostaviti da ću ih dvije godine kasnije pobijediti u finalu. Bili smo momčad iz istočne Europe, bez novca, ali sjajno posložena momčad sastavljena od vrhunskih igrača, sjeća se Victor Piturca, jedan od legendarnih igrača iz tog perioda, danas trener Universitatea Craiove.

104 ligaške utakmice bez poraza

Steaua je od 1985. godine pa sve do revolucije prosinca 1989. godine bila naravno nedodirljiva u prvenstvu osvojivši pet uzastopnih naslova prvaka, četiri Kupa, u prvenstvu je imala veliku seriju od 104 ligaške utakmice bez poraza. Naravno, posebna priča je Europska scena.

Video: Put do pobjede

Šest godina su navijači ovog kluba čekali na novi nastup u tadašnjem Kupu prvaka, a onda se sve nekako posložilo. Dobro, treba uzeti u obzir činjenicu da je ždrijeb Rumunjima donekle bio naklonjen jer do polufinala Steaua je igrala protiv Vejlea (Danska), Honveda (Mađarska), te finskog Kuusysija koji je te sezone u prvom kolu šokirao prvaka Jugoslavije, Sarajevo. I taj Kuusysi je bio neugodan, čak je izvukao nulu u Bukureštu, ali je u revanšu baš Piturca četiri minute prije kraja zabio za pobjedu i prolaz u polufinale. U polufinalu je protivnik bio tada vrlo jaki Anderlecht koji je u revanšu branio 1:0. U revanšu je taj zaostatak anuliran vrlo brzo, nakon četiri minute, Piturca je bio strijelac. Balint je odškrinuo vrata, a onda ih je drugim golom Piturca širom otvorio.

Samo jedan dodir

Emerich Jenei je bio tvorac te momčadi. Momčadi u kojoj su Iovan, Adrian Bumbescu, Ilie Barbulescu i Miodrag Belodedici koji će kasnije doći u Zvezdu činili tvrdi zid ispred Helmutha Duckadama. Tudorel Stoica, Lucian Balan i Laszlo Bölöni su bili jednako čvrsti veznjaci, Mihail Majearu bio najveći kreativac dok su golove bili zaduženi Piturca, Balint i zlatni dečko rumunjskog nogometa Marius Lacatus.

- Na treninzima smo forsirali igru s jednim dodirom. Tek kada bi momci počeli gubiti fokus, dopuštao sam dva dodira. I nikada nismo držali neke duge govore prije utakmice jer dugi sastanci iscrpljuju igrače, ruše im koncentraciju. Radije sam analizirao protivnike korak po korak, govorio je Jenei.

Fenomenalni Duckadam

Finale se igralo 7. svibnja u Sevilli, na drugoj strani je bila Barcelona koja je imala većinu na tribinama od 70.000 gledalaca koliko ih bilo te večeri. Večeri u kojoj će možda u najslabija karika Steaue golman Helmut Duckadam ući u legendu.

- Atmosfera je bila fantastična, svi su uglavnom navijali za Barcelonu, ali vas takve stvari ponekad ojačaju. Mi nismo imali pojedinca koji će odlučiti utakmicu ali smo imali momčad. Činjenica da smo izborili produžetke nam je dala nadu da možemo uspjeti. Pobijediti na jedanaesterce, nešto što do tada niti rumunjska momčad nije napravila.Kad smo vidjeli doček na bukureštanskom aerodromu onda smo tek shvatili kakvo smo čudo napravili, na pisti je bilo tisuće ljudi, sjeća se Duckadam koji će skinuti sva četiri jedanaesterca koji je ubrzo nakon toga nestao sa scene. Čak se pričalo o tome kako je ubijen, ali je ustvari razlog nestanka bila teška operacija na desnoj ruci.

Video: Steaua vs Barcelona

Te večeri u Sevilli, Steaua je postala prvi klub iz Istočne Europe koji je otišao do kraja. I to nije bila priča za jednu sezonu. Nakon osvojenog naslova prvaka Europe, u momčad je stigao "Maradona s Karpata", Gheorghe Hagi s kojim su uzeli i Superkup, pobijedivši Dinamo Kijev. Bukureštanska je momčad dvije godine kasnije opet skoro stigla do finala. U polufinalu je bila bolja Benfica. Hagi je naravno bio prva zvijezda i zamalo je završio u Italiji, u Juventusu kao zamjena za izgradnju Fiatove tvornice u Rumunjskoj , ali sve je ostalo samo na tome.

Još jedno polufinale, pa finale

Sljedeće sezone je Steaua bila još bolja, efikasnija, sjajno su igrali Hagi, Lacatus, Dumitrescu, Balint. U osam utakmica je momčad Anghela Iordanescu u osam utakmica zabila 22 gola. Hagi sa sedam i Lacatus sa šest su bila iza tada fenomenalnog Van Bastena s deset golova. Svoje druge finale u četiri godine Steaua je igrala na Camp Nou i nije imala šanse protiv razigranog Milana.

Video: Steaua Bucharest - put do pobjede

Sedam mjeseci kasnije, revolucija je učinila svoje. Nicolae Ceausescu u prosincu 1989. uhićen i strijeljan; Valentina je spasio legendarni Steauin igrač Marius Lacatus, dok je recimo Duckadam na lutriji dobio američku “zelenu kartu” i odselio se u Sjedinjene Američke Države, pa se kasnije vratio. Uključio se u lokalnu politiku. Armija je nastavila kontrolirati klub, a do 1998. osvojili je još šest uzastopnih titula prvaka Rumunjske, međutim novca je kod armije bilo sve manje, zbog pravila UEFA-e klub se na kraju morao razdvojiti od armije, pa je sve bilo teže i teže. Na kraju ga je opasni poduzetnik Gigi Becali u svom stilu stavio u prodaju i sam otkupio. Becali je postao apsolutni vladar nekadašnjeg armijskog, ali ujedno i najpopularnijeg nacionalnog kluba kojem će i promijeniti ime.

- Ljudi poštuju mene i navijaju za moj klub, ne za klub generala. Promijenit ću mu ime ako treba, ali napravit ću od njega veliki klub koji će godinama dominirati Rumunjskom. Klub je moj i ostat će moj, ja sam gazda, jasno je dao do znanja Becali svima. I tako je i bilo. U jednom trenutku Steaua je nestala sa scene, danas je FCSB kao nasljednik tu, ali priča o prvom klubu iz Istočne Europe koji je osvojio Kup prvaka ostaje.

Kopirati
Drag cursor here to close