Opet Qatar

Starta Azijski kup, čekaju nas Klinsmann, Mancini, Katanec, Štimac

Naslov prvaka brani domaćin Qatar. Naravno da pažnju privlače Australija, Japan, Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija, selekcije koje smo itekako dobro upoznali na prethodnim svjetskim prvenstvima.
Sport / Nogomet | 12. 01. 2024. u 01:37 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom između Katara i Libanona na stadionu Lusail, na kojem je odigrano ono veliko finale Svjetskog prvenstva zvanično će početi još jedno izdanje Azijskog Kupa. Prvenstvo se trebalo igrati prošle godine, Kina kao domaćin je odustala zbog rigoroznih COVID protokola. Južna Koreja i Indonezija su, također, bili u utrci za organizaciju kontinentalnog fudbalskog takmičenja, ali je povjerenje, ipak, ukazano zvaničnoj Dohi, glavnom gradu države gdje se ovaj turnir igrao 1988. i 2011. godine.

Međutim, sada je priča drugačija, jer su stadioni novi, igrat će se na njih devet. Imamo 24 selekcije koje su raspoređene u šest skupina, ukupno ćemo vidjeti 51 utakmicu. U nokaut fazu prolaze po dvije prvoplasirane selekcije, još četiri najbolje trećeplasirane, pa će se turnir odužiti na skoro mjesec dana.

Naslov prvaka brani domaćin Qatar. Naravno da pažnju privlače Australija, Japan, Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija, selekcije koje smo itekako dobro upoznali na prethodnim svjetskim prvenstvima.

Posebna priča su izbornici. Domaćina predvodi Tintin Marquez koji je radio najviše u Belgiji, na klupi je naslijedio Carlosa Queiroza. Zanimljivo, već u prvoj skupini imamo trojicu izbornika s prostora bivše države. Kinu vodi Aleksandar Janković koji je vodio Crvenu Zvezdu, određeno vrijeme je radio i u Belgiji.

Na klupi Tadžikistana je dobro poznato trenersko ime ljubiteljima nogometa u BiH, Petar Šegrt koji je jedno vrijeme bio trener Zvijezde iz Gradačca. Bio je izbornik Gruzije Afganistana i Maldiva. Miodrag Radulović se vratio na klupu Libanona, Nikola Jurčević se jedno kratko vrijeme tu zadržao. Radulović je ne tako davno bio izbornik Crne Gore. U Uzbekistanu je sve više trenera s ovih prostora, tamo je i Srećko Katanec legendarni igrač koji je vodio Iraq na prošlom Azijskom Kupu. Prije toga je bio u Emiratima, Makedoniji, Sloveniji.

U drugom kolu Uzbekistan igra protiv Indije koju je preporodio Igor Štimac. Indija će pokušati možda završiti ispred Sirije koja ima Hectora Cupera, provjereno trenerskom ime. Paulo Bento je klupu Južne Koreje zamijenio onom Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpnju prošle godine. Jörn Andersen je dugo radio u Njemačkoj, najbolji posao napravio kao trener Mainza, sada je u avanturi zvanoj Hong Kong.

Jesus Canas je bio pomoćnik u Watfordu, reprezentaciji Španjolske, na ovom turniru predvodi Irak. Ako nije u Africi, jeste u Aziji. Mislimo na Philippea Troussiera, još jedno super iskusno trenersko ime. S Japanom je osvojio ovo takmičenje prije 24 godine. Sada će probati nešto uraditi s Vijetnamom.

Jedna od dvije najveće "face" ovog turnira je svakako Jürgen Klinsmann. Klinsmann je bio dugo u Americi, s Herthom se nije proslavio. Južnu Koreju je preuzeo u veljači prošle godine. U zadnjih šest utakmica Južna Koreja je upisala svih šest pobjeda bez primljenog gola. S Njemačkom je bio treći na SP 2006. godine.

Juan Antonio Pizzi je uzeo Copa Americu trenirajući Čile, u Rusiji je bio izbornik Saudijske Arabije. Saudijska Arabija radi na velikom projektu, žele praviti rezultatski iskorak, sada ćemo vidjeti što mogu na ovom Azijskom kupu pod vodstvom Roberta Machinija. Saudijska Arabija prvu utakmicu igra protiv Omana Branka Ivankovića. Tu je još i Štefan Tarkovič, Slovak, izbornik Kirgistana.

Kopirati
Drag cursor here to close