Stara škola Tomáš Skuhravý
Feđini specijali

Stara škola Tomáš Skuhravý

Sport / Nogomet | 16. 04. 2020. u 15:47 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći je dan Svjetskog prvenstva u Italiji. Na stadionu u Firenzi prvu utakmicu igraju Čehoslovačka i SAD. Česi koji su ponovo na svjetskoj pozornici nakon osam godina su veliki favoriti protiv totalnih tada autsajdera, Amerikanaca.

Do poluvremena Čehoslovačka vodi 2:0, sve je bilo gotovo nakon pet minuta igre u nastavku. Visoka pobjeda Čeha 5:1, pobjeda koja ih je po tadašnjem sustavu natjecanja pa skoro vodila u drugi krug.

Video: 1990 (June 10) Czechoslovakia 5-USA 1 (World Cup)

Utakmicu je sa svoja dva gola obilježio momak s brojem deset Tomáš Skuhravý. Debitirati na Svjetskom prvenstvu s dva gola svakako nije mala stvar, bez obzira na ime i kvalitetu protivnika. Prvi kod Čeha, nakon Václava Hovorke 1958. godine.

U Sparti rastao

Naravno da Skuhravý nije bio nepoznat igrač, u to vrijeme je nosio dres Sparte iz Praga, ali Čeha nije bilo dugo na sceni, još od Španjolske 1982. godine, pa je "poznavanje" gradiva po pitanju igrača i klubova uglavnom ovisilo od njihovih rezultata na europskoj sceni.

Međutim, stvari su se mijenjale, kako u Čehoslovačkoj, tako i u njihovom nogometu. U državi je srušen komunizam, a reprezentacija je u kvalifikacijama završila ispred jednog Portugala. I dok su se mnogi Skuhravýja sjećali kao mladog igrača koji je igrao protiv Hajduka u onim utakmicama četvrtfinala Kupa UEFA 1984. godine, on je u Italiju stigao kao pravi, klasni napadač, centarfor iz stare škole. 

Recimo, navijači Real Madrida su upoznali nešto ranije. Kada je zabio na Berbaneu za 1:1 i eliminirao Real iz Kupa UEFA.

- Igrajući za mladu momčad Spate na jednoj utakmice prije Madrida sam postigao tri gola, trener me je pozvao, dobio sam priliku putovati u Madrid. Real je vodio 1:0, mi smo bili na pragu eliminacije, a onda je trener odlučio napraviti izmjenu. Sjećam se kako je rekao: "Mali ulaziš u igru, zabij gol i izbaci Real". Ja sam to i napravio. U prvom trenutku nisi ni svjestan što se dogodilo, tek kasnije počneš razmišljati. Ovo su stvari koje mijenja karijeru'', kaže Skuhravý koji će do Italije, sa Spartom u osam sezona je uzeo pet naslova prvaka, tri kupa, te je postigao 55 golova u 113 utakmica. 

Nije se vratio kući

Čehoslovačka je trijumfom već u drugoj utakmici turnira potvrdila prolaz dalje, a nakon poraza od Italije bilo je jasno da će u osmini finala igrati protiv senzacije turnira Kostarike. I tu prepreku su preskočili bez problema Česi, završilo je 4:1, uz hat trick Skuhravýja. Već je bio na pet golova i kandidat za prvog strijelca Svjetskog.

Video: Italy 1990 - Round 2 - Czechoslovakia 4 - 1 Costa Rica

Vjerojatno bi to i bio da je kojim slučajem njegova reprezentacija prošla dalje od četvrtfinala. Međutim, to ga nije smetalo da potpiše jedan pravi ugovor, da ostane u Italiji. U tom trenutku je samo jedan igrač reprezentacije igrao u inozemstvu. Genoa je stavila ponudu na stol nakon utakmice četvrtfinale SP u Milanu.

Bilo je pitanje je li Tomáš ostaje u Italiji ili će vratiti kući sa svojim suigračima.

- U tom trenutku Čehoslovačka je kao zemlja prolazila kroz promjene. Granice su se otvarale, ljudi su počeli putovati, međutim ja sam ipak odlučio ostati u Italiji. Cijelu noć sam razmišljao, čekao informaciju da su granice otvorene. Na kraju sam odlučio, ostajem u Italiji. Ugovor sam potpisao u četiri ujutro!, sjeća se Skuhravý koji će vrlo brzo zaluditi navijače novog kluba.

Vrlo brzo je kupio navijače Genoe

Zanimljivo, Skuhravý i Genoa su bili povezani brojem sedam. Čeh je rođen 7. rujna 1965. godine, dok je Genoa osnovana 7. rujna 1893. Trener Osvaldo Bagnoli je složio momčad u kojoj su još stranci bili Brazilac Branco i Urugvajac Pato Aguillero.

Pato i Tomáš su igrali u vrhu napada i tvorili su ubojiti tandem veliki - mali, zbog velike razlike u visini između ova dva igrača.

- Kada sam potpisao ugovor malo sam se zabrinuo. Jer u tom trenutku u Italiji su igrali strašni igrači, u svakoj momčadi ste imali tri vrhunska igrača. Ja nisam znao jezik, moram priznati da nisam bio siguran kako će se stvari razvijati. Međutim, mene su sjajno primili u klubu, predsjednik, direktor, trener, ostatak momčadi su se pobrinuli da se osjećam kao kod svoje kuće'', naglašava ubojiti napadač čija je momčad početkom devedesetih igrala sjajno.

Video: I 50 migliori stranieri dal 1980 ad oggi "SKUHRAVY"

Osvojeno je četvrto mjesto, Aguillero i Skuhravý su zajedno zabili 30 golova, obojica po 15. Bili su jednostavno nezaustavljivi.

- Mogli smo igrati zatvorenih očiju, nevjerojatno smo bili uigrani ja i Pato. Kao momčad smo igrali vrhunski, nismo se nikoga plašili. Stadion je bio uvijek pun, navijači su uživali'', sa sjetom gleda na ta vremena Tomáš koji je Genou odveo do polufinala Kupa UEFA. Preko Ovieda, Dinama iz Bukurešta, Steaue i Liverpoola. Protiv velikog Liverpoola Genoa je slavila 2:0 i 2:1. Ipak u polufinalu je bio bolji Ajax.

Video: 1991-1992 Uefa Cup: Genoa Goals

U Genoi je Skuhravý ostao pet sezona i stekao je simbol legende kluba. Probao je Tomáš u Sportingu kasnije, međutim nije išlo. Mučila ga je ozlijeda koljena, nesporazum s izbornikom Češke, pa je ostao bez nastupa u Engleskoj na EURU 1996. Jednostavno nakon Genoe to više nije bilo to.

Skoro završio u zatvoru

Nakon završetka igračke karijere vratio se u Italiju, gdje se okrenuo nekim drugim stvarima. Mutnim poslovima oko automobila. Bio je član skupine koja je "odrađivala" skupe automobile uglavnom prilikom "rentanja". Čak je u jednom trenutku bio osuđen na dvije godine zatvora uvjetno.

Posljednjih godina se malo smirio, pokušava da se baviti trenerskim poslom. Bez obzira na sve i danas kada se priča o ovom igraču navijači Genoe su spremni reći kako je Čeh jedan od najvećih koji su nosi dres ovog kluba. Centarfor kakvih je u modernom nogometu sve manje.

Kopirati
Drag cursor here to close