Video tehnologija

Srbi uvode VAR

Do kraja kalendarske 2020. godine Telekom Srbija, TV Arenasport i NSS biti tehnološki spremni za korištenje video-tehnologije.
Sport / Nogomet | 17. 06. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Superliga Srbije od sezone 2021/2022 definitivno će biti opremljena video-tehnologijom. To je potvrdio glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije Јovan Šurbatović.

Ujedno je i demantirao priče da je virus korona usporio proces uvođenja VAR-a u srpski nogomet.

''Čini mi se da sam pročitao informaciju da su korona i proširenje lige navodno usporili uvođenje VAR tehnologije na stadionima Superlige Srbije. To jednostavno nije istina. Koristim priliku da podsjetim da je u drugom dijelu prošle sezone formiran projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arenasport koji je medijski partner NSS, zatim Telekoma Srbije, Superlige i NS Srbije na čelu sa predsjednikom Sudačke organizacije Milanom Karadžićem. Od listopada 2019. godine urađen je veliki dio posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sustava od sezone 2021/22'', rekao je Šurbatović.

Kako je naglasio, do kraja kalendarske 2020. godine Telekom Srbija, TV Arenasport i NSS biti tehnološki spremni za korištenje video-tehnologije.

''Telekom Srbija će osigurati instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arenasport nas je obavijestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije "Remove" produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera.

Šurbatović dodaje da je NSS trenutno u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

''U tijeku je izrada projekta, a u sljedeća tri mejseca NSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC NSS u Staroj Pazovi. Opredijelili smo se za centralizirani sustav upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arenasport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sustava u Srbiji planirana za proljetni dio sljedeće sezone tijekom koje će biti pokrivene određene utakmice Super lige.

Sasvim je jasno da će u najbržem mogućem roku početi i obuka sudaca za primjenu video-tehnologije.

''Već od rujnaove godine kreće kontinuirano provođenje obuke sudaca i trajat će sve do rujna 2021. FSS trenutno ima šest međunarodnih sudaca sa VAR licencom, a poslije nabavke opreme i opremanja VAR centra u Staroj Pazovi na jesen 2020, potpisat ćemo i VAR deklaraciju sa FIFA'', zaključio je Šurbatović.

Kopirati
Drag cursor here to close