Južnoafrikanci tvrde

Sporan penal, upletene i kladionice!

Južnoafrikanci su ogorčeni, traže od Afričkog nogometnog saveza i FIFA-e ponavljanje utakmice.Predsjednik Nogometnog saveza Južne Afrike (SAFA) Danny Jordaan ide toliko daleko da čak tvrdi kako se radi o skandalu koji je povezan s kladionicama.
Sport / Nogomet | 18. 11. 2021. u 16:15 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čudne su te kvalifikacije u Africi. Nakon onoga što je napravio Hector Cuper, sada je fokus prebačen na utakmicu između Gane i Južne Afrike, selekcija koje su se našle u skupi G. U posljednjem
kolu Gana je kao domaćin slavila 1:0 golom iz diskutabilno dosuđenog jedanaesterca u 33.minuti.

Prethodno je defenzivac gostiju Rushine Stanley Reuck tek rekli bismo minimalno dodirnuo veznjaka Gane Daniela Amarteya, ali senegalski sudac Maguette Ndiaye pokazao je na bijelu točku s koje je precizan Andre Ayew. To je bio jedini gol na utakmici, pokazat će se i pobjednički pogodak za Ganu. Gana je upravo ovom pobjedom osigurala prvo mjesto u skupini te prolaz u treći krug. Južnoafrikanci su ogorčeni, traže od Afričkog nogometnog saveza i FIFA-e ponavljanje utakmice.Predsjednik Nogometnog saveza Južne Afrike (SAFA) Danny Jordaan ide toliko daleko da čak tvrdi kako se radi o skandalu koji je povezan s kladionicama.

"Pisali smo Afričkoj nogometnoj federaciji i FIFA-i želimo da se temeljito analizira cijela utakmica i sve sudačke odluke jer osjećamo se da smo opljačkani. Nije samo u pitanju kazneni udarac, već i mnoge druge odluke. Najpoštenije bi bilo da se utakmica ponovi. Dobio sam čvrste dokaze da je na utakmicu Gana - Južna Afrika bio povećan broj uplata i kada je utakmica počela, i prije penala dosuđenog protiv nas. Ljudi su znali na što se klade, tvrdi Jordaan čiji je savez čak angažirao jednog bivšeg suca koji je uradio dodatnu analizu utakmice. Ace Ncobo, taj bivši sudac je izbrojio čak 71 situaciju za koje tvrdi da su bile na štetu Južne Afrike.

U kvalifikacijama za SP 2018. godine, Južna Afrika se našla u sličnoj situaciji, samo s druge strane. Tada su oni pobijedili Senegal 2:1, ali je naknadno utvrđeno da je jedanaesterac pogrešno dosuđen. Odnosno da je lopta igrača Senegala pogodila u koljeno, a ne u ruku, kao je sudac prvotno vidio. Dvoboj je ponovljen i završio je 2:0 za Senegal.

Hoće li ovaj put žalba Nogometnog saveza Južne Afrike biti usvojena ostaje da se vidi. Prema najavama nadležna tijela FIFA-e o njihov žalbi će raspravljati 23. studenog

Video: Sporni trenutak na utakmici 

.

Kopirati
Drag cursor here to close