Rasizam u rukavicama

Skandal koji je šokirao Španjolsku: Zloslutne riječi o mladom Ansu Fatiju

"Ansuov trk je nešto poput gazele, poput vrlo mladog crnog 'mantera' (izraz za uglavnom ilegalne prodavače s ulice koji su mahom Afrikanci) kojeg iznenada vidite kako trči kroz Paseo de Gracia (ulica u Barceloni) kad je netko povikao : 'Voda, voda!'"
Sport / Nogomet | 22. 10. 2020. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Ansu Fati, velika nada svjetskog nogometa, porijeklom je iz Gvineje Bisau

Ansu Fati bio je igrač utakmice u pobjedi Barcelone protiv Ferencvaroša u prvom kolu Lige prvaka. Fati je zabio dva gola - postavivši pritom i neke rekorde - uz sjajnu asistenciju petom za Coutinha, u pobjedi Barce 5:1.

Španjolski mediji bili su puni hvale za sjajnog 17-godišnjeg španjolskog reprezentativca rođenog u Gvineji Bisau. Međutim, našao se i jedan tekst neprimjerenog sadržaja koji je podigao puno prašine.

Novinar španjolskog ABC-a Salvador Sostres Fatijevu igru usporedio je s crnim uličnim trgovcima koji bježe od policije. 

Foto: La Vanguardia / Ulični prodavači u Barceloni - sve što turistima treba, od igle do...

"Ansuov trk je nešto poput gazele, poput vrlo mladog crnog 'mantera' (izraz za uglavnom ilegalne prodavače s ulice koji su mahom Afrikanci) kojeg iznenada vidite kako trči kroz Paseo de Gracia (ulica u Barceloni) kad je netko povikao : 'Voda, voda!', želeći skrenuti pozornost na činjenicu da dolazi policija".

Nastavljajući se dalje baviti politikom, ovaj novinar prozvao je i gradonačelnicu glavnog katalonskog grada. 

"Divlje slike u srcu grada. To se više ne događa, jer su za Adu Colau (gradonačelnicu Barcelone) sada kriminalci policajci, a ne 'manterosi' koji više ne moraju bježati. Ipak, činjenica je da će bez turista njihovo poslovanje jako patiti", napisao je Salvador Sostres, koji se u međuvremenu zbog svojih riječi ispričao javnosti.

Njegov opis pretvorio se u skandal i podigao puno prašine. Barcelona će poduzeti i pravne korake, javlja radijska postaja Cadena SER.

O svemu se oglasio i Antoine Griezmann, koji je javno osudio takvo pisanje o svom suigraču.

"Ansu je odličan dečko koji zaslužuje poštovanje kao i svako ljudsko biće. Ne rasizmu i slabom obrazovanju", napisao je na Twitteru. 

Kopirati
Drag cursor here to close