Protivnik Zrinjskog

Šerif Gushan i njegov Sheriff

Bilo je to prava "legija stranaca" koja je na kraju zaustavljena u play offu Europske lige. Nakon utakmice njihov tadašnji trener Yury Vernydub se zajedno sa članovima stručnog stožera zaputio u ratom zahvaćenu Ukrajinu.
Sport / Nogomet | 14. 06. 2022. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredili su Crvenu Zvezdu, Dinamo. Međutim, to im nije bilo dovoljno, pa su u Ligi prvaka savladali Real Madrid i to još u Madridu. U tom trenutku pažnja cjelokupne nogometne Europe bila je usmjerana samo na jedan klub. Sheriff Tiraspol. Koji usput dolazi iz najsiromašnije europske zemlje, Moldavije. Kako je to moguće u današnje vrijeme. Da recimo jedan klub iz jedne takve zemlje ima gomilu stranaca u svojim redovima. Bolje rečeno najmanje je igrača iz Moldavije.

I koliko god u ovom trenutku se navijači Zrinjskog ali i ljubitelji nogometa vraćaju na tu sjajnu prošlu sezonu, nije isključeno da dobrim dijelom slika igračkog kadra u odnosu baš na tu sezonu bude dobrim dijelom drugačija. Zaradilo se dosta novca prošle sezone, ali Victor Gushan nije čovjek koji će olako potrošiti. Uostalom prošle sezone je vrijednost momčadi bila 11,68 milijuna eura. Za nas nije malo, ali je recimo u poređenju sa ostalim momčadima Lige prvaka,
protiv kojih je Sheriff igrao, tek sitnica.

Međutim, ovaj klub jednostabno tako funkcionira. Nema velike potrošnje, jedan dio igrača dolazi na posudbu, ali je to funkcioniralo. Tako da je recimo godišnji proračun bio pet milijuna eura, a najveća mjesečna plaća igrača iznosila je 15 tisuća eura. Opet pitanje je u ovom trenutku kako sve to danas izgleda.

Za one koji to ne znaju, klub je poprilično mlad i osnovali su Viktor Gushan i Ilya Kazmaly, bivši KGB-ovci, danas poznatiji kao poduzetnici. Oni su se kako bi se to kod nas reklo, našli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Na novom, jako brzom talasu kapitalizma oni su za male novce dobili lanac supermarketa, a kompanija Sheriff će u međuvremenu izrasti u koncern koji kontrolira ekonomski, pa i politički život u regiji. Osim spomenutog lanca supermarketa, tu su teleoperaterska tvrtka, građevinske firme, tvornice tekstila, benzinske postaje, kasnije je došao i nogometni klub. Koji danas ustvari egzistira na tlu jedne male para - države koja nije priznata u svijetu.

Tamo 1991. godine, Moldavija se odcijepila, a onda je tijekom 1992. izbio je i kratki oružani sukob u kojem su proruski separatisti imali izdašnu pomoć Rusije. Znači puno prije nego što će se dogoditi Ukrajina i Gruzija, Rusi su na tlu Moldavije dobili Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku, jednostavnije rečeno Pridnjestrovlje. Čiji je glavni grad Tiraspol. Do kojeg dolazite nakon nekih recimo sat vremena vožnje od aerodroma u Kišnjevu. Uz neizostavnu kontrolu putovnica nakon prelaska rijeke Dnjestar.

Radi se o regiji istočno od rijeke Dnjestar koja graniči s Ukrajinom i njena luka Odesa je jako blizu, na manje od 100 kilometara. Pa je logično Pridnjestrovlje neka vrsta sive zone kroz koju je prolazilo sve i svašta. Usput, ovo je jedna vrsta male države koja ima svoju zastavu, valutu, predsjednika, dok se nekada za sigurnost brinulo 1500 ruskih vojnika, danas nakon rata u Ukrajini nešto više. Zato je i logično što se u nekim analizama, nakon Ukrajine, upravo Moldavija spominjala kao potencijala meta Rusije.

Zato će mnogi reći kako je ustvari Sheriff samo na papiru predstavnik Moldavije, jer jednostavno nemaju načina da igraju pod nekom drugom zastavom, ali to ne smeta glavnom šerifu Gushanu. On je uz gomilu mutnih poslova izgradio i pravo malo nogometno carstvo. Dovoljno je reći kako Gushan zahvaljujući svojim poslovima izgradio nogometni kompleks vrijedan 200 milijuna dolara.

Prošle sezone su tu igrali igrači iz Afrike, Južne i Srednje Amerike, Europe. Bilo je to prava "legija stranaca" koja je na kraju zaustavljena u play offu Europske lige. Nakon utakmice njihov tadašnji trener Yury Vernydub se zajedno sa članovima stručnog stožera zaputio u ratom zahvaćenu Ukrajinu. U susretu finala Kupa, sa klupe je momčad vodio Viktor Mikhailov. U novonastaloj situaciji bilo kakve analize na prvu i bilo kakve prognoze su nezahvalne. Treba pričekati pa vidjeti kakav je u ovom trenutku igrački kadar, kakve su ambicije Gushana ove sezone. 

Kopirati
Drag cursor here to close