Savez odgovorio Širokom

Nije nikakvo opravdanje ako nemate dovoljan broj igrača

Široki Brijeg je u subotu odigrao i izgubio utakmicu od Sarajeva (0:2), odigravši sa samo 13 igrača u zapisniku.
Sport / Nogomet | 19. 10. 2020. u 15:02 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široki je sat vremena prije susreta zatražio odgodu, no predstavnici NS-a BiH odlučili su da se derbi ipak odigra.

“Specifična je bila situacija. Poprilično kasno je javljeno da imaju igrače sa simptomima. Naglašavam simptomima jer to i dalje ne znači da je u pitanju bio Covid-19. Srećom, imali su na raspolaganju dovoljno igrača da odigraju utakmicu, mada bi po propozicijama trebalo biti 20 nogometaša u zapisniku. Nogometni savez BiH ipak neće podnositi disciplinsku prijavu protiv Širokog upravo zbog specifičnosti i težine situacije”, stvar je za SCsport razjasnio Milorad Lale, predsjednik Natjecateljske komisije NSBiH.

Na konstataciju da bi bio svojevrstan paradoks kažnjavati klub što nema dovoljan broj zdravih igrača za popunu zapisnika, Lale kaže:

“Ponavljam, ovo je bila specifična situacija i na to se sada ne treba vraćati. Međutim, bitno je naglasiti da nije nikakvo opravdanje ako nemate dovoljan broj profesionalnih igrača za igranje utakmice. Imali smo nešto slično i sa ekipom Mladosti na početku sezone. U konkurenciji za meč Premijer lige BiH mogu biti juniori i kadeti, to je jasno naglašeno u novim propisima. Zaraženi igrači se tretiraju kao ozlijeđeni, kadar mogu popunjavati fudbaleri iz omladinskog pogona. To je tako u ovim okolnostima”, ističe Lale.

Široki Brijeg je najavio da će zatražiti odgodu dvije sljedeće utakmice, protiv Veleža u Kupu i Tuzla Cityja u 12. kolu PLBiH.

“Koliko znam, službenonikakav sličan zahtjev još nije došao. Ukoliko zahtjev dođe, naravno da će Savez razmotriti sve činjenice i donijeti odluku koja se bude smatrala adekvatnom u aktuelnoj situaciji. Tu se ništa ne pitaju protivničke ekipe, potpuno je nebitno da li na odgodu oni pristaju ili ne. Isključivo organi NSBiH donose odluku. Međutim, moram također naglasiti da ne možemo tek tako odgađati utakmice, vidite i sami kakvih problema imamo sa rasporedom i zaostalim utakmicama”, zaključuje Lale u razgovoru za Sport Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close