Duboko ukorijenjeno seksualno zlostavljanje

Sauerbrunn nakon istrage: Sve ih otpustite

"Svaki vlasnik, službenik, menadžer koji nije ispunio svoju dužnost prema igračicama, koji ih nije zaštitio, koji se skrivao iza pravnih razloga i nije u potpunosti sudjelovao u ovim istragama treba biti otpušten", rekla je Sauerbrunn.
Sport / Nogomet | 05. 10. 2022. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Becky Sauerbrunn je velika nogometna zvijezda u Americi. Za reprezentaciju je upisala 208 nastupa, trenutno je član Portlanda. Dva puta zaredom je bila svjetski prvak, jednom je 2011. godine igrala u finalu, tu je još zlato iz Londona, bronca iz Tokya osvojena prošle godine.

Zato njena svaka riječ ima svoju težinu, posebno nakon što su mediji objavili informaciju o sustavnom seksualnom uznemiravanju igračica kako u profesionalnoj NWSL ligi tako i u onim nižim, čak omladinskim. Sauerbrunn je reagirala, traži da svi koji su na bilo kakav način povezani u ovoj aferi podnesu ostavke, odnosno budu isključeni iz sporta.

"Svaki vlasnik, službenik, menadžer američkog ženskog nogometa koji nije ispunio svoju dužnost prema igračicama, koji ih nije zaštitio, koji se skrivao iza pravnih razloga i nije u potpunosti sudjelovao u ovim istragama treba biti otpušten", rekla je 37-godišnje Sauerbrunn u izjavi videolinkom iz Londona gdje amerićka reprezentacija na Wembleyu igra prijateljsku utakmicu s Engleskom.

Bivša državna tužiteljica Sally Yates je vodila istragu koja je utvrdila da je zlostavljanje u ženskoj profesionalnoj nogometnoj ligi bilo "duboko ukorijenjeno" - počevši od omladinskih liga. Izvješće na 172 stranice uključuje intervjue s više od 200 nogometašica Sjevernoameričke lige (NWSL) i detalje višestrukih trenerskih zlostavljanja, manipulacije, maltretiranja i odmazde protiv igračica.

Navedene činjenice uključuju "komentare sa seksualnom konotacijom, udvaranja, neželjeno dodirivanje i prisilni spolni odnos" unutar profesionalnog nogometa pa čak i izvan njega, u strukturama posvećenim mladima.

Kopirati
Drag cursor here to close