Je li ovo bila posljednja prilika da ih gledamo skupa na terenu?

Ronaldo propušta utakmicu protiv Messija i Inter Miamija

Cristiano će, prema riječima njegovog trenera Luisa Castra, propustiti današnju utakmicu zbog ozljede lista koju vuče već određeno vrijeme.
Sport / Nogomet | 01. 02. 2024. u 16:24 Rober Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se igra utakmica između Al Nassra i Inter Miamija u sklopu Riyadh Season Cupa na Kingdom Areni u Riyadu s početkom od 19 sati. Nogometni svijet priželjkivao je pogledati vjerojatno "Posljednji ples“ Cristiana Ronalda i Lionela Messija, dva genijalca, najbolja nogometaša koje je svijet ikada imao priliku vidjeti. No, to danas nećemo vidjeti.

Cristiano će, prema riječima njegovog trenera Luisa Castra, propustiti današnju utakmicu zbog ozljede lista koju vuče već određeno vrijeme.

"Ronaldo je u posljednjoj fazi oporavka i ubrzo će se priključiti ekipi. Nadamo se da će kroz par dana početi trenirati sa suigračima. Za utakmicu neće biti u konkurenciji", saopćio je trener Al-Nassra na konferenciji za medije.

Vijest je to koja je razočarala nogometne fanatike. Postavlja se pitanje, je li ovo bila posljednja prilika da Ronalda i Messija gledamo jednog protiv drugog, s obzirom na to da su oba već pred zalaskom karijere? Također trenutno nastupaju na dva različita kontinenta, što još više otežava šansu da ih ponovno gledamo na istom terenu.

13 zlatnih lopti

Apsolutne ikone ovog sporta kombinirano imaju 13 osvojenih zlatnih lopti. Messi ima osvojenih osam, Ronaldo pet. Zadnjih 15 godina samo su bila dva igrača koja su uspjela osvojiti ovo prestižno priznanje, a da to nije jedan od ove dvojice. To su bili Luka Modrić 2018. i Karim Benzema 2022. godine.

Činjenica da su Ronaldo i Messi skoro nedodirljivi od 2008. godine govori nam da će njihovo rivalstvo ostati upisano zlatnim slovima u svim povijesnim knjigama. Uz poštovanje Maradoni i Peleu, jer svatko ima svoj ukus, Ronaldo i Messi su ipak dvojac koji je djelovao u isto vrijeme i stvorio poseban rivalitet, a nogomet su podigli na dvije stepenice više nego ikada.

Posljednji put sastali su se prije godinu dana, u siječnju 2023. na prijateljskoj utakmici između PSG-a i Al-Nassra. Utakmica je završena 5:4 u korist Parižana, a Messi je postigao jedan gol, dok je Portugalac postigao dva za svoju ekipu. To je bio njihov 37 međusobni susret.

Prelazak Ronalda u Italiju smanjio je broj njihovih međusobnih susreta

Dok su obojica nastupala u španjolskoj La Ligi, jedan za Barcu, drugi za Real, često su se susretali. Statistike ovog dvojca u Španjolskoj skoro su identične. Period od sezone 2009./10. pa do 2017./18. bilo je zlatno doba za ova dva genijalca. Messi je u tom razdoblju za Barcu odigrao 476 utakmica i ostvario učinak od 472 pogotka i 177 asistencija, a Portugalac je skupio 438 nastupa i postigao 450 golova uz 120 asistencija.

Prelaskom Ronalda u redove Juventusa sezone 2018./19. njihov je rivalitet izgubio čar. Nisu se mogli susretati međusobno, eventualno u Ligi Prvaka ili prijateljskoj utakmici te na nacionalnoj razini. Nakon toga Ronaldo više nije osvojio Zlatnih lopti. Messi ih je do ove godine skupio tri.

Počeo je tada Portugalac u svom stilu komentirati dodjele nagrade za najboljeg igrača godine. Smatrao je kako je to izgubilo smisao i da nisu pravedni izbori. Nije to bilo nekarakteristično za Ronalda, koji je uvijek u medijima bio „glasniji“ od Messija. Neki to pripisuju njegovoj želji za tim da bude najbolji, dok drugi to vide kao ljubomoru i zavist prema Argentincu. Kako bilo, Ronaldo i dalje spada u dva najbolja igrača u nogometnoj povijesti stoga njegove izjave mogu imati odjeka i utjecaja na nogometnoj sceni.

Prelaskom u Al-Nassr počeo je pričati kako je Saudijska liga u velikom usponu te da je kvalitetnija od francuskog Ligue 1 prvenstva, koji spada u TOP 5 svjetskih liga. Koliko je to realno, prosudite sami. Ipak mislimo da je Portugalac malo „prenaglio“ s ovom izjavom, kako mu se obično zna dogoditi.

Zanimljivo je da se ovaj dvojac na reprezentativnoj sceni nije puno susretao tijekom karijere, samo dva puta, a obje su utakmice bile prijateljske. 2011. Argentina je pobijedila Portugal 2:1 u Genevi, dok je Portugal 2014. "servirao osvetu" na Old Traffordu, trijumfom 1:0.

Međusobni dvoboji

Messi je vodeći kada se gleda odnos pobjeda i poraza u dresu Barce protiv Ronaldovog Reala. Razdoblje od 2008. do 2020. godine Messi ima 16 pobjeda, Ronaldo 11 dok su neriješeno odigrali devet puta. Ove statistike uključuju španjolsku La Ligu, Ligu Prvaka, Copa del Rey, Španjolski Superkup i dvije međusobne prijateljske. U golovima su izjednačeni 23-23.

Hoće li biti prilike za sljedeći susret?

Teško je povjerovati da ćemo ih na istom terenu moći gledati više ikad na klupskoj razini, pogotovo na natjecateljskoj razini. Ronaldo je u Saudijskoj Arabiji, Messi u Miamiju i osim nove dogovorene prijateljske utakmice malo je vjerojatno da ćemo ih moći gledati kako igraju jedan protiv drugog.

Najveće nade vjerojatno treba polagati u 2026. i Svjetsko prvenstvo koje će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Messi će tada imati 39 godina i ako ostane još igrati za reprezentaciju, branit će naslov svjetskog prvaka koji je Argentina osvojila prije dvije godine u Katru. Ronaldo će već prijeći četrdesetu, imat će 41 godinu, ali obzirom koliko Portugalac trenira i posvećen je svom tijelu i zdravlju, ne sumnjamo da ćemo ga gledati na američkom kontinentu za dvije godine.

To će biti savršena prilika pokušati sukobiti ova dva igrača na reprezentativnoj razini koja će imati rezultatski značaj, a za nadati je se da će oni još tada igrati i pružiti nam priliku za "Posljednji ples" koji bi na savršen način zaključio ovaj rivalitet.

Kopirati
Drag cursor here to close