Ušla u povijest

Rebecca Welch prva žena sudac jedne utakmice Premiershipa

"Uzbuđen sam što vidim Rebeccu Welch kao prvu sutkinju u Premier ligi," kazao je za Sky Sports Howard Webb, prvi čovjek sudačke organizacije.
Sport / Nogomet | 23. 12. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se pojavila na centru vremešnog Craven Cottagea, u društvu svojim pomoćnika i ostalih igrača, Rebecca Welch je zvanično postala prva žena koja je sudila jednu utakmicu Premiershipa.

Suđenjem se počela baviti 2010. godine, a sve do 2019. je radila posao administratorice u Državnoj zdravstvenoj službi (NHS) kada se maksimalno okrenula suđenju.

"Uzbuđen sam što vidim Rebeccu Welch kao prvu sutkinju u Premier ligi," kazao je za Sky Sports Howard Webb, prvi čovjek sudačke organizacije. "Ovo pokazuje da naš put funkcionira," dodao je Webb.
Welch je 2021. postala prva žena koja je vodila nogometnu utakmicu u nekoj od engleskih profesionalnih liga, ogled Port Valea i Harrogate Towna u "Division Two". Potom je vodila utakmice u Championshipu i FA kupu, a sada je dobila priliku i u elitnom razredu engleskog nogometa.

"Dok sam igrala nogomet, jedna od suigračica je bila ustvari sudac. Ja sam kritizirale njene odluke, pa je ona rekla: "Ako misliš da je tako lako prođi jedan seminar za suce. Iako nikada nisam razmišljala niti željela da budem sudac, poslušala sam savjet. Mislila sam da ću tako saznati nešto više o sportu kojim se bavim. Rekli su da moram da odradim pet utakmica da bih postala sudac. Kada sam se već upustila u to, odlučila sam da odradim tih pet utakmica i stavim ih u svoj CV. To što sam žena me nikada nije sputavalo u suđenju. Tijekom 13 godina karijere nisam osjetila da su me zbog toga drugačije tretirali. Možda me tretiraju drugačije jer sam sudac i ne slažu se s određenom odlukom, ali nisam bila pod tom vrstom povećala", rekla je između ostalih Rebecca Welch.

Kopirati
Drag cursor here to close