Prvenstveni derbiji koji se pamte
Feđini specijali

Prvenstveni derbiji koji se pamte

Sport / Nogomet | 08. 08. 2020. u 10:53 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka kada je odigran prvi derbi za bodove 13. kolovoza 2000. godine, pod okriljem tada još uvijek federalnog saveza, nagledali smo se svega.

Bilo je dobrih i loših utakmica, lijepih poteza, trenerskih nadmudrivanja, ali i onih manje lijepih stvari, navijačkih nereda.

Ipak, mi smo odlučili za vas pogledati malo u prošlost, te izdvojiti neke od utakmica koje su obilježile povijest mostarskih, prvenstvenih derbija. Na ovaj ili onaj način

13. kolovoz 2000 godine Zrinjski - Velež 2:0

Bez obzira po čemu ga pamtite, ovo je bio taj prvi prvenstveni susret. Puno toga se dešavalo prije same utakmice, bilo je organizacijskih problema, takvih da se u jednom trenutku nije znalo da li će i kada susret biti odigran, ali je kako se to kaže led probijen. Naravno da je utakmica privukla veliki broj gledatelja pod Bijeli brijeg, baš kao i veliki broj medija.

Zbog dodatne sigurnosti navijačima Veleže bila je namijenjena istočna tribina, navijačima Zrinjskog zapadna. Na kraju je Zrinjski upisao trijumf 2:0, golovima Leona Buhića i Nedeljka Jurića. Veliki dio aktera tog derbija i danas je na određene načine vezan za nogomet, ponajviše kroz svoj trenerski posao.

28. listopad 2006. godine Velež Zrinjski 2:1

Za početak smo izdvojili sezonu 2006/07 u kojoj smo gledali dva sjajna derbija. Kvalitetna, neizvjesna do kraja, oba odigrana u odličnoj atmosferi bez ikakvih incidenata. Prvi od dva je bio onaj odigran 28. listopada 2006. godine u Vrapčićima. Radilo se o prvom duelu mostarskih klubova nakon tri godine pauze i prvom u kojem su kao gosti mogli prisustvovati i navijači Zrinjskog. Velež je s klupe vodio Milomir Šešlija, Zrinjski Blaž Slišković.

U prvom poluvremenu, dosta posla je imao tadašnji golman Zrinjskog Romeo Mitrović, ali je Admir Kajtaz nakon kornera uspio pogoditi. Blaž Slišković je u završnici utakmice poslao na teren Admira Joldića, a ovaj mu je uzvratio golom za izjednačenje.

I kada se činilo kako će susret završiti podjelom bodova, Adis Obad je nakon slobodnog udaraca u sudačkoj nadoknadi zabio za slavlje Rođenih.

5. svibanj 2007. godine Zrinjski - Velež 2:1

Novi okršaj iste sezone, opet dobra atmosfera, dobar nogomet, uzbuđenja. Zrinjski je u tom susretu od početak nametnuo svoj ritam i bolju igru naplatio golom Admira Joldića iz jedanaesterca u 22. minuti. Međutim samo minutu kasnije Goran Stokić sjajnim golom vraća utakmicu na početak. Gol koji je postigao Stokić zaslužuje da pronađe svoje mjesto među najboljim uopće kada se pogledaju svi postignuti do sada u derbijima.

Dugo je Velež u ovom susretu držao nulu, ali je na kraju ipak pokleknuo. Krešimir Kordić je ušao s klupe i nakon samo dvije minute se golom prometnuo u junaka utakmice. Današnji trener Zrinjskog, Mladen Žižović je bio sudionik navedenih susreta.

13. rujan 2008. godine Velež - Zrinjski 0:2

Ovaj susret nije bio možda toliko dobar koliko je krajnji rezultat važan. Jer ovom pobjedom Zrinjskog je prekinuta dominacija domaćih klubova u međusobnim duelima. Igralo se na dosta teškom, raskvašenom terenu, a Zrinjski je vrlo rano stigao do prednosti preko Krešimira Kordića u desetoj minuti. Pokušavala je momčad Veleža stići do izjednačenja, ali je na kraju jednu kontru Velibor Đurić pretvorio u gol za potvrdu trijumfa Plemića.

8. travanj 2009. godine Zrinjski - Velež 2:1

Zrinjski je prije ove utakmice bio veliki favorit. I po trenutačnoj formi i plasmanu na tabeli. I dok je Zrinjski s klupe vodio Dragan Jović, na klupi je bio Abdulah Ibraković. Velež je dugo imao minimalnu prednost (Elvir Čolić strijelac), sve do 59. minute, ali je Zrinjski golovima Danijela Stojanovića i Miomira Vukovića stigao do pobjede.

29. travanj 2012. godine Velež - Zrinjski 3:1

Ovo je bio jedan od onih derbija u kojem je Velež stigao do sigurne pobjede. Rano su domaći golovima Ševke Okića i Denisa Zvonića došli do prednosti. Hrvoje Miličević je prepolovio zaostatak, ali se za konačnih 3:1 pobrinuo Rijad Demić.

3. rujan 2013. godine Zrinjski - Velež 0:0

U tom trenutku Zrinjski je bio treći, Velež sedmi na tabeli. Treneri su bili Branko Karačić i Nedim Jusufbegović. Prilika je bilo na obje strane, dobrih, velikih, igralo se otvoreno, na kraju završilo bez pobjednika ali i bez golova.

Gledajući samo prvenstvene susrete, to je bio prvi i jedini bod do sada koji su uspjeli nogometaši Veleža osvojiti pod Bijelim brijegom u međusobnim duelima.

27. rujan 2014. godine Zrinjski - Velež 2:0

Od posljednjih šest prvenstvenih susreta ovo je bio posljednji u kojem je jedna momčad uspjela postići dva gola. I pitanje pobjednika u ovom duelu je odlučeno poprilično rano, nakon samo tri minute igre u nastavku.

Ivan Crnov je realizirao jedanaesterac u 35.minuti, gol za konačnih 2:0 postiže Stevo Nikolić na asistenciju Crnova.

19. listopad 2019. godine Velež - Zrinjski 1:0

Ova utakmicu svakako nećemo pamtiti po nekoj vrhunskoj predstavi jednih i drugi, ali se opet izdvaja od ostalih.

Zbog činjenice da je jedini gol na utakmici postigao Denis Zvonić, igrač Veleža koji je par mjeseci kasnije autogolom odlučio pobjednika pod Bijelim brijegom.

U samo par mjeseci Zvonić je prošao put od tragičara do junaka. U ovom susretu Zvonić je ušao s klupe dvadeset minuta prije kraja.

Foto: Bljesak.info / Detalj s jednoga od gradskih derbija
Kopirati
Drag cursor here to close