Oblak, ali najbolji

Prije 75 godina rođen strijelac najboljeg gola svih vremena

Pogodak kojeg je zabio Oblak mnogi Englezi i dan-danas smatraju najljepšim golom svih vremena. "To je bio najbolji pogodak kojeg sam ja vidio, a bio sam na golu", izjavio je legendarni vratar Ray Clemence.
Sport / Nogomet | 27. 05. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ljubljani je na današnji dan prije 75 godina, 27. svibnja 1947., rođen legendarni nogometaš Branko "Brane" Oblak.

Oblak je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 47 utakmica, a uvršten je i u najbolju momčad svjetske smotre 1974. godine u Njemačkoj. U dvoboju protiv Brazila koji je završio bez pogodaka, u zadnjim trenucima utakmice Oblak je pogodio – vratnicu krasnim volej udarcem.

Igrao je i na oproštaju Pelea na Maracani u Rio de Janeiru kada je pogodak postigao Jurica Jerković.

Oblak je počeo igrati nogomet 1963. u omladinskom sustavu ljubljanske Olimpije. Tri godine kasnije počeo je standardno igrati sa seniorima i tamo se zadržao narednih sedam godina odigravši čak 300 utakmica za ljubljansku momčad.

Kao moćno pojačanje prešao je u splitski Hajduk gdje je doživio igrački zenit. U samo dvije sezone osvojio je dva prvenstva i dva kupa. U sveukupnih 66 utakmica za Hajduk, postigao je 24 pogotka.

Nakon Hajduka, Oblak je prešao u čuveni Schalke 04, a nakon sjajnih nastupa za momčad iz Gelsenkirchena kupio ga je bavarski gigant Bayern. Bilo je to vrijeme kada se u njemačkoj momčadi moglo imati samo dva stranca.

Video: Yugoslavia-Sweden 15.10.1975

Nakon toga jedno je vrijeme pauzirao, te se vratio nogometu igrajući u drugoj austrijskoj ligi za Spittal iz istoimenog gradića. Nakon 2 sezone završava karijeru i postaje tehnički direktor Olimpije.

Dva je puta vodio Olimpiju i kao trener, a kratko vrijeme i slovensku U-21 reprezentaciju. U studenom 2003. izabran je za najboljeg slovenskog igrača stoljeća, ispred Zahoviča i Katanca.

Sredinom svibnja 2004. naslijedio je Bojana Prašnikara na mjestu izbornika slovenske reprezentacije. Na tom je mjestu uspio pobijediti i kasnije svjetske prvake Italiju, ali zatim pao krajem 2006. nakon serije lošijih rezultata.

U reprezentaciji Jugoslavije debitirao je 6. svibnja 1970. u Bukureštu, a dolaskom Vujadina Boškova ustalio se među najboljih 11 države. Nakon niza poznatih utakmica u plavom dresu poput one sa Španjolskom u Frankfurtu oprostio se od reprezentacije protiv Rumunja u Zagrebu 1977. nakon 46 utakmica.

Ljubitelji nogometa, posebno naši i engleski, Branu Oblaka pamte i zbog pogotka kojeg je postigao za Jugoslaviju u prijateljskoj utakmici 5. lipnja 1974. godine u Beogradu pred 80 tisuća gledatelja protiv Engleske.

Video: The most beautiful goal ever seen Brane Oblak - Yugoslavia

Taj dvoboj, za Jugoslaviju pripremni prije nastupa na svjetskoj smotri u Njemačkoj, završio je 2-2. A pogodak kojeg je zabio Oblak mnogi Englezi i dan-danas smatraju najljepšim golom svih vremena.

Uostalom, takav je i naslov snimke tog Oblakovog remek djela.

Brane Oblak, tada Hajdukov igrač, zabio je gol velikom engleskom vrataru Rayu Clemencu koji je nerijetko spominjao taj pogodak u svojim intervjuima. Pa je tako rekao da mu se činilo da se raketa zabila u njegov gol.

"To je bio najbolji pogodak kojeg sam ja vidio, a bio sam na golu", dodao je

Jugoslavija je u toj utakmici igrala u sastavu; Marić, Buljan, Krivokuća, Mužinić, Katalinski, Bogićević, Petković, Oblak, Šurjak, Aćimović, Džajić.

Englezi su se suprotstavili u slijedu: Clemence, Lindsay, Todd, Doson, Watson, Hughes, Keegan, Channon, Worthington, Brooking, Bell.

Kopirati
Drag cursor here to close