Vodenjak u horoskopu

Prije 60 godina u Setubalu je rođen "The Special One"

Mourinho prvo postaje prevoditelj engleskog jezika Bobbyju Robsonu, koji je vodio Sporting Lisabon. Nakon Sporting Lisabona i Porta, Robson odlazi u Barcelonu, ali sa sobom dovodi i Mourinha koji kao mladi asistent sve više napreduje.
Sport / Nogomet | 26. 01. 2023. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najuspješnijih nogometnih trenera u posljednja dva desetljeća, José Mourinho, rođen je na današnji dan prije 60 godina.

José Mário dos Santos Félix Mourinho, sin je bivšeg portugalskog vratara Joséa Félixa Mourinha, rodio se 26. siječnja 1963. godine u Setubalu.

Mourinho ima nadimak "The Special One", koji je nadjenuo sam sebi dok je vodio londonski Chelsea. Britanski mediji prihvatili su taj naziv te je tako na cijelom Otoku bio poznat kao "posebni".

Mourinho je 1980. započeo karijeru kao nogometaš, ali je bio nezadovoljan vlastitim nogometnim vještinama te se prebacio na menadžment. Nakon što je kratko vrijeme radio kao asistent treneru u momčadi Estrela Amadora, Mourinho postaje prevoditelj engleskog jezika Bobbyju Robsonu, koji je vodio Sporting Lisabon.

Od njega je Mourinho mnogo naučio. Nakon Sporting Lisabona i Porta, Robson odlazi u Barcelonu, ali sa sobom dovodi i Mourinha koji kao mladi asistent sve više napreduje.

Mourinho 2000. godine preuzima Benficu koju počinje samostalno voditi. U svojem stilu vođenja momčadi, naglašava trening kao važnu sastavnicu uspješne momčadi. Nakon kratkih, ali uspješnog razdoblja u Benfici i U.D. Leiriji, Mourinho odlazi u Porto.

Porto - proboj na vrh

Mourinho od Porta stvara moćni sastav koji 2003. godine osvaja trostruku krunu - prvenstvo, kup i Kup UEFA. Još veći uspjeh slijedi 2004. kada Murinho, osim obranjenog naslova prvaka, osvaja i Ligu prvaka.

Ti rezultati bili su dovoljni da ga ruski miljarder Roman Abramovič dovede u Chelsea, gotovo mjesec dana nakon osvajanja Lige prvaka. U Engleskoj, portugalski stručnjak s Chelseajom osvaja dva uzastopna naslova engleskog prvaka 2005. i 2006.

Zbog svojih izjava, mediji ga često puta nazivaju prgavcem ili pak kontroverznom osobom, no zbog velikih uspjeha u Portu i Chelseaju, Mourinho u nogometnom svijetu uživa veliki respekt. Smatra se jednim od najboljih nogometnih trenera na svijetu.

Njegovu trenersku veličinu potvrdila je i Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku, (IFFHS), koja ga je proglasila najboljim trenerom Svijeta, za sezone 2004/05. i 2005/06.

Video: Epic Mourinho Moments

Nakon naprasnog odlaska iz londonske momčadi, Mourinho prelazi u Italiju, gdje sredinom 2008. potpisuje za Inter Milan. U roku od svega tri mjeseca, s klubom osvaja prvi trofej - talijanski Superkup.

Svoju debitantsku sezonu u Serie A završio je osvajanjem Scudetta, kojeg je obranio godinu poslije. S Nerazzurrima osvaja Ligu prvaka 2009./10. i postaje treći trener u povijesti nogometa (uz Ottmara Hitzfelda i Ernsta Happela) koji je postao prvak Europe s dva različita kluba.

Real Madrid - velik promet, skromnija zarada

Od konca svibnja 2010. Mourinho preuzima Real Madrid. U dvije godine, s Realom osvaja tri trofeja - La Ligu, Kup Kralja i Španjolski Superkup. Liga prvaka ipak mu je u Krljevskom klubu izmaknula.

Nakon Reala, vraća se u Chelsea s kojim ponovo postaje prvak Engleske 2015. godine i osvaja Engleski Liga kup iste te godine. Onda, u razdoblju od 2016. do 2019. godine, trenira Manchester United. S njim isto tako pravi uspjehe, osvojivši UEFA Europsku ligu, Liga kup i FA Community Shield.

U studenom 2019. godine postavljen je za trenera Tottenham Hotspur, s kojim potpisuje troipolgodišnji ugovor, naslijedivši Mauricija Pochettina.
Kako sa Spursima nije imao posebnog uspjeha, uslijedio je otkaz u travnju 2021.

Već početkom svibnja 2021. Mourinho je preuzeo talijanskog ligaša Romu, koju i danas trenira.

Najuspješniji trener u europskim natjecanjima

Mourinho je 5. svibnja 2022. doveo Romu do njihovog prvog europskog finala od 1991. pobijedivši Leicester City ukupnim rezultatom 2-1 u polufinalu Europske konferencijske lige, čime je postao prvi trener koji je stigao do finala sva tri trenutna velika europska natjecanja i prvi menadžer koji je došao do velikog europskog finala s četiri različita kluba.

Roma je 24. svibnja osvojila Konferencijsku ligu pobijedivši Feyenoord u finalu. Ovo je bio prvi Romin trofej u 11 godina.

Time je "The Special One" postao treći trener – nakon Ude Latteka i Giovannija Trapattonija – koji je osvojio sva tri postojeća velika europska trofeja, i prvi koji je postigao UEFA trostruku titulu osvojivši Ligu prvaka, Kup UEFA/Europa Liga i Europska konferencijska liga (umjesto nekadašnjeg UEFA Kupa pobjednika kupova).

Mourihno izabrao idealnih 11 od svih igrača koje je vodio

Za Manchester Evenening News slavni je Portugalac pristao otkriti svoj izbor najbolje 11-orice koju je vodio. Bilo je to u ožujku 2020.

Idealnih 11 po izboru Mourinha:

Petr Čech - Javier Zanetti, John Terry, Ricardo Carvalho, William Gallas - Claude Makelele, Frank Lampard, Mesut Ozil, Eden Hazard - Didier Drogba, Cristiano Ronaldo

Kopirati
Drag cursor here to close