Senzacija 1992.

Prije 30 godina Danci se vratili s odmora i uzeli Europsko prvenstvo

Danska je na Europsko prvenstvo otišla praktički bez pravog treninga i priprema i bez svog daleko najboljeg igrača, Michaela Laudrupa.
Sport / Nogomet | 26. 06. 2022. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance / dpa / Danska reprezentacija, prvaci Europe 1992.

Bila je to možda najveća nogometna senzacija svih vremena. Nogometaši danske reprezentacije praktički su bili na odmoru 1992. godine, jer su propustili kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Švedskoj. No, budući da je jugoslavenska reprezentacija isključena zbog izbijanja rata, Danska je upala u turnir.

Danska je na Europsko prvenstvo otišla praktički bez pravog treninga i priprema i bez svog daleko najboljeg igrača, Michaela Laudrupa.

Te 1992. godine nastupilo je samo osam selekcija. Uz domaćine Šveđane, plasiralo se sedam pobjednika skupina. Francuska, Škotska, Sovjetski Savez (na EP-u nastupili kao CIS odnosno ZND – Zajednica Neovisnih Država), Jugoslavija, Njemačka, Nizozemska i Engleska.

Najbolji strijelci kvalifikacija bili Darko Pančev s 10 golova, Jean-Pierre Papin zabio je devet a Marco Van Basten osam golova.

Plasman na EP nisu osigurali, između ostalih, Italija, bolji je u skupini bio Sovjetski Savez, pa su kući ostali Walter Zenga, Franco Baresi, Paolo Maldini, Roberto Donadoni, Roberto Baggio, Toto Schillaci, Gianluca Vialli… Španjolci su u svojoj skupini ostali tek treći, iza Francuske i Čehoslovačke, pa EP nisu igrali Andoni Zubizarreta, Emilio Butragueño, Fernando Hierro, Jon Andoni Goikoetxea, Rafael Alkorta, Manuel Sanchis…

Foto: Imago images  / Veselje u redovima Danaca bilo je nopisivo

U kvalifikacijsko skupini 4 Jugoslavija je osvojila 14 bodova (tada se za pobjedu dobivalo dva boda), jedan više od drugoplasirane Danske.

Jedini poraz Jugoslavija je upisala baš protiv Danske, 1. svibnja 1991. na beogradskoj Marakani. Danci su pobijedili 2-1, strijelac oba gola za pobjednike bio je Bent Christensen. Prethodno je u Kopenhagenu Jugoslavija pobijedila 2-0, strijelci su bili Mehmet Baždarević i Robert Jarni.

S obzirom da su 30. svibnja 1992. godine Ujedinjeni narodi uveli sankcije prema Jugoslaviji, već dan kasnije FIFA i UEFA izbacuju Jugoslaviju iz svih natjecanja. Na ispražnjeno mjesto upisana je Danska, osvajač drugog mjesta u kvalifikacijskoj skupini 4.

Danska je ušla u grupu 1, s domaćinom Švedskom te Engleskom i Francuskom, dok su Nizozemska, Njemačka, Škotska i ZND činili grupu 2.

Nakon faze po skupinama, Danci su se plasirali u polufinale kao viceprvaci skupine iza Švedske. Slavili su u polufinalu 5-4 na jedanaesterce protiv Nizozemske (van Basten je promašio penal).

Video: Denmark v Germany: UEFA EURO 92 final highlights

Zatim, u finalu 26. lipnja, konačni pothvat - u Göteborgu 2-0 protiv svjetskog prvaka Njemačke.

Golove u finalu postigli John Jensen u 18. i Kim Vilfort u 78. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 37.800 gledatelja, a sudio je Bruno Galler iz Švicarske.

Peter Schmeichel je sjajno branio, a John Jensen je doveo Dance u vodstvo u 18. minuti.

"Znao sam da imamo šansu kad sam vidio da je Jensen zabio. On nije igrač koji je puno zabijao", rekao je kasnije uz smijeh Brian Laudrup.

"Cijeli smo turnir igrali bez imalo pritiska jer smo znali da smo ionako u to vrijeme trebali biti negdje drugdje", sjeća se Kim Vilfort, strijelac drugog gola u finalu.

U to se vrijeme njegova 7-godišnja kći Line borila s leukemijom, pa je Vilfort u vrijeme turnira čak dva puta odlazio kući kako bi bio uz kćer, i oba se puta vratio reprezentaciji na nagovor obitelji. Line je, ubrzo nakon turnira, nažalost preminula.

"Nismo imali najbolje igrače, ali smo imali najbolju ekipu", sažeo je Kim Vilfort senzaciju koju je 1992. priredila Danska.

Kopirati
Drag cursor here to close