Oporavak nakon prijeloma

Priča o Neueru: Put do povratka na vrh

Nakon što je prvi val pritiska popustio, Neuer je otputovao 70-kilometara južno od Münchena s namjerom da stečene rane vida u zimskoj idili bavarskih Alpa. Aktivni odmor koji je trebao posložiti za mentalnu rekuperaciju i punjenje baterija.
Sport / Nogomet | 17. 11. 2023. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet dana nakon što se Elf, početkom prosinca prošle godine, neslavno oprostio od Svjetskog prvenstva u Kataru - njemački nogomet našao se pod novim tektonskim udarom, prenose Sportske novosti.

Liječnik Bayerna i njemačke reprezentacije, Jochen Hahne, primio je tada jedan od onih poziva koji kod većine ljudi izazivaju klecanje koljena i djelomičnu paralizu. S druge strane "žice" nalazio se, naime, unesrećeni Manuel Neuer koji je, s bolnom grimasom na licu, ležeći na 1400 metara nadmorske visine, obavijestio Hahnea da je teško ozlijeđen i da čeka intervenciju gorske službe spašavanja.

Uslijedila je dijagnoza; kapetan Bayerna i njemačke reprezentacije doživio je prijelom desne potkoljenice, odnosno puknuće goljenice (tibije) i lisne kosti (fibule), a prve prognoze kretale su se u rasponu sumornih do najcrnijih - od toga da je Neuerova nogometna karijera zauvijek gotova - do toga da će ostati invalid.

311 dana kasnije- potpuno oporavljen

Točno 311 dana kasnije, međutim, potpuno oporavljeni heroj nacije, zahvaljujući nepokolebljivoj snazi duha i nevjerojatnoj želji za kompeticijom - ponovno je stao na gol i čuvao mrežu Bavaraca protiv Darmstadta u Bundesligi. Branio je i u sljedećoj prvenstvenoj utakmici s Borussijom Dortmund, odnosno sa Saarbrückenom u Kupu, da bi u srijedu, s kapetanskom vrpcom oko podlaktice, bio Bayernova "jedinica" i kontra Galatasaraya u Ligi prvaka.

"Divim mu se i ponosan sam na njega što se vratio nakon toliko ozbiljne i komplicirane ozljede. Zaslužuje najveće moguće poštovanje - rekao je Bayernov trener Thomas Tuchel u uvodnom dijelu kratkog dokumentarnog filma pod nazivom "The Comeback Trail - Manuel Neuer‘s road to recovery", objavljenom na klupskom YouTube kanalu.

Pritisak na igrače

Kao što je uvodno spomenuto, cijela je priča počela nakon što je njemačka nacionalna vrsta ispraćena s bliskoistočnog Mundijala već po završetku grupne faze natjecanja. Četverostruki prvaci svijeta tih su dana bili pod žestokom paljbom medija i javnosti u Njemačkoj, a dobar dio ispaljenih "metaka" primio je upravo najiskusniji reprezentativac i kapetan.

Nakon što je prvi val pritiska popustio, Neuer je otputovao 70-kilometara južno od Münchena s namjerom da stečene rane vida u zimskoj idili bavarskih Alpa. Aktivni odmor koji je trebao posložiti za mentalnu rekuperaciju i punjenje baterija uoči nastavka sezone, međutim - pretvorio se u noćnu moru.

- Krenuo sam planinariti i trčati. Zatim sam s iskusnim planinarima otišao na skijaški izlet na području Tegernseea. U teoriji, to je za mene bilo kao da sam otišao po kruh. Skijam od svoje šeste godine, na skijama sam preko 30 godina i nikad mi se ovako nešto nije dogodilo. Ispod snijega se, nažalost, našlo nešto što me zaustavilo. Pao sam i ozlijedio se, zaglavio sam na stazi. Zvao sam gorsku službu spašavanja, a potom sam nazvao Jochena", prisjetio se Neuer u dokumentarcu.

Nepokolebljiv duh

Tako je i bilo, Neuer je helikopterom prevezen u navedenu kliniku, gdje su prvotne crne slutnje potvrđene - puknula mu je čitava potkoljenica. Manuelova nogometna karijera u tim je trenucima za liječnički tim bila gotovo efemeran element, jedini cilj bio je pokušati vratiti mu funkcije potrebne za donekle normalan svakodnevni život. 

Zahvaljujući vrhunskoj medicinskoj njezi, najprije u Murnauu, a potom u minhenskom klubu, ali i snazi vlastitog duha i volje, 37-godišnjak je, na koncu, ponovno navukao golmanske rukavice, kapetansku vrpcu i vratio se u svoje prirodno okruženje - između vratnica.

"Potrebna je posebna količina volje da igrač prođe tako nešto i uspije se vratiti. To je vjerojatno najozbiljnija ozljeda koju smo u Bayernu vidjeli u posljednjih nekoliko desetljeća. Manuelova je snaga volje bila ogromna i zaslužuje najveći mogući respekt. Osobito kad znamo kako je moglo završiti",  istaknuo je Peter Ueblacker, još jedan Bayernov liječnik.

Imao podršku od svojih suigrača

Važnu ulogu u Neuerovu procesu ozdravljenja odigrala je i podrška koju je imao od svojih suigrača. Muller, Goretzka, Musiala, Sommer i Ulreich redovito su ga posjećivali tijekom rehabilitacije, a on je sam u dokumentarcu istaknuo kako se najviše veselio povratku među svoje timske kolege. Iako bi mnogi na njegovom mjestu, s 37 godina na leđima i 33 trofeja u nogometnoj biografiji (uključujući 11 naslova njemačkog prvaka, dvije Lige prvaka i zlato na Svjetskom prvenstvu) vjerojatno odlučili da je vrijeme za objesiti kopačke o klin, Neuer to ni u jednom trenutku na to nije pomišljao.

"U redu, imam određene godine i postigao sam puno toga. Sretan sam sa svojom karijerom, ali znam da se još uvijek može dogoditi nešto veliko i spreman sam se boriti za to. Potrebno mi je to jer sam vrlo ambiciozan, volim biti dio momčad i jednostavno volim biti nogometaš", zaključio je jedan od najboljih golmana 21. stoljeća čija inspirativna priča debelo nadilazi granice samog sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close