U 64. godini

Preminuo Elvedin Begić bivši predsjednik NS BiH

Na mjesto predsjednika NS BiH s mandatom od četiri godine izabran na Skupštini održanoj 13. prosinca 2012.godine.
Sport / Nogomet | 01. 06. 2024. u 00:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminuo je Elvedin Begić (64), bivši predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Begić je u funkciju prvog čovjeka preuzeo nakon što je zvanično savez počekom travnja mjeseca 2011. godine suspendiran.

Točnije Begić je 18 dana kasnije imenovan za člana Komiteta za normalizaciju NS BiH, tijela konstituiranog od strane FIFA. Prethodno je bio delegat u Skupštini NS Kantona Sarajevo, član Predsjedništva istog, ali i član Komisije za sigurnost i stadione NS BiH.

Na mjesto predsjednika NS BiH s mandatom od četiri godine izabran na Skupštini održanoj 13. prosinca 2012.godine. Za vrijeme njegovog prvog mandata reprezentacija BiH je izborili plasman na jedino veliko takmičenje do sada, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

22. prosinca 2016. godine Skupština NS BiH mu je još jednom izglasala povjerenje, za drugi mandat u trajanju od 2016. do 2020. godine. Za razliku od prvog mandata, drugi Begićev nije bio pretjerano uspješan.

Na skupštini saveza 2020. godine, usvojene su Izmjene i dopune Statuta. Od tog trenutka za pravovaljanu odluku u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, potrebno su dvije trećine glasova članova Izvršnog odbora, od ukupno 15 članova, od kojih jedan glas mora biti iz Fudbalskog Saveza Republike Srpske i dva glasa iz Nogometnog Saveza Federacije BiH.

Istovremeno, prilikom donošenja odluka, i tu glas moraju dati po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza.

U tom periodu Elvedin Begić je bio izabran za počasnog predsjednika NSBiH, dok je palicu novog predsjednika preuzeo Vico Zeljković. Tri godine kasnije, Skupština NS BiH oduzela je titulu počasnog predsjednika Begiću.

Kopirati
Drag cursor here to close