Jedan od najboljih Istočne Njemačke svih vremena

Preminuo Dixie Doerner

Doernera su zvali "Beckenbauerom DDR-a" po slavnom njemačkom nogometašu Franzu Beckenbaueru koji je igrao s druge strane "berlinskog zida".
Sport / Nogomet | 19. 01. 2022. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spada u red najboljih nogometaša koje je igrao za nekadašnju Istočnu Njemačku. Hans-Juergen "Dixie" Doerner preminuo je u 70. godini, objavio je njegov bivši klub Dynamo Dresden. Za reprezentaciju je igrao sedamdesetih kada je Istočna Njemačka završila među šest na Svjetskom prvenstvu 1974. godine.

U Montrealu je na Olimpijadi DDR uzeo zlato upravo predvođen Doernerom koji je bio drugi strijelac turnira s četiri gola. Dixie je postigao dva u četvrtfinalu kontra Francuske, jedan u polufinalu protiv Sovjetskog Saveza i jedan u susretu sa Španjolskom u skupini. Doernera su zvali "Beckenbauerom DDR-a" po slavnom njemačkom nogometašu Franzu Beckenbaueru koji je igrao s druge strane "berlinskog zida".

Drugi je igrač Istočne Njemačke po broju nastupa (98). Cijelu karijeru je proveo u Dynamu iz Dresdena odigravši 558 utakmica između 1969. i 1986., a pritom je postigao i 101 gol. S Dynamom je osvojio pet naslova prvaka i jednako toliko Kupova. Nakon ujedinjenja Njemačke, Doerner je postao prvi bivši istočni Nijemac koji je postao trener nekog bundesligaša, vodeći Werder Bremen od 1996. do 1997. Trenirao je i Zwickau, Al Ahly, Lokomotivu Leipzig, te Radebeuler.

Doernera su zvali "Beckenbauerom DDR-a" po slavnom njemačkom nogometašu Franzu Beckenbaueru koji je igrao s druge strane "berlinskog zida".

Kopirati
Drag cursor here to close