"sudac nije muško"

Povijesna utakmica Bundeslige: Steinhaus sudi Herthi protiv Werdera

Sport / Nogomet | 08. 09. 2017. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bibiana Steinhaus, nogometna sutkinja iz Njemačke, bit će u ovoj sezoni ravnopravna među ostalim arbitrima u Bundesligi te je postala prva žena koja sudi u najvišem rangu natjecanja. Njezin premijerni nastup bit će u nedjelju, 10. kolovoza, u Berlinu na utakmici između domaće Herthe BSC i Werdera iz Bremena (početak u 15:30).

Nakon što je Njemački nogometni savez (DFB) odlučio da ovu utakmicu vodi Steinhaus, ona je izjavila kako je njezina radost uoči te utakmice uistinu ogromna, prenosi DW.

"Radujem se što konačno ovaj veliki izazov predstoji meni i mome timu sada. Mi smo u svakom slučaju potpuno spremni", kazala je.

Bibiana Steinhaus je od 1999. godine na listi sudaca DFB-a, a od 2005. je i na listi djelitelja pravde UEFA.
Nakon deset godina suđenja u drugoj ligi, ona je u svibnju ove godine promaknuta na listu od 24 prvoligaška djelitelja pravde za sezonu 2017/2018.

I njezin privatni život je u znaku nogometa, s naglaskom na suđenje. Naime, živi u ozbiljnoj vezi s bivšim engleskim sucem Howardom Webbom, koji se zbog nje razveo i preselio u Njemačku.

Sudila je 80 utakmica druge lige, a u njemačkome kupu pravdu je dijelila 12 puta. Bundesligaški nogomet već je okusila kao četvrti sudac.

Sudila je međunarodne utakmice na ženskim europskim prvenstvima 2011. i 2015., na Olimpijadi 2012. u Londonu te na ovogodišnjem prvenstvu Europe za žene u Nizozemskoj.

Prije nekoliko godina šef njemačke sudačke organizacije Herbert Fandel nazvao je Bibianu Steinhaus "najboljom sutkinjom na svijetu". A da to nisu bile samo riječi upućene jednoj dami, dokazao je više puta, povjeravajući joj najosjetljivije utakmice.

Odnos prema njoj očito nije se promijenio ni nakon što je sudačku organizaciju preuzeo Lutz Michael Fröhlich.

"Ona jako vješto vodi igru i igrače na terenu. Ona nije uzbudljiva figura, ona je važna", pojasnio je Fröhlich.

Kopirati
Drag cursor here to close