Suzavac korišten neselektivno

Policija kriva za veliku tragediju

Izvješće povjerenstva teško tereti policijske dužnosnike, konstatacijom da je "suzavac ispaljen neselektivno, te kako su primijenjene pretjerane mjere".
Sport / Nogomet | 15. 10. 2022. u 00:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tragedije jedne od najvećih u povijesti nogometa, indonežanske su vlasti ustanovile povjerenstvo koje je pokrenulo sveobuhvatnu istragu. Istraga je utvrdila kako je upotreba suzavca dovela do nevjerojatne tragedije, stampeda u kojemu je život izgubilo 125 ljudi (među njima i 37-oro djece). Ukupno je ozlijeđeno preko tri stotine osoba.

Sve se to dogodilo nakon što je policija odlučila spriječiti masovni ulazak na teren navijača upravo upotrebom suzavca na utakmici u Malangi između domaće Areme i Persebaje Surabaje.

Indonezijski se nogometni savez (PSSI), zajedno s tamošnjom vladom suočio s neizostavnim pitanjem: zašto je policija koristila suzavac kada je Svjetska nogometna organizacija (FIFA) zabranila uporabu spomenutog plina za smirivanje i nadzor navijačkih masa na stadionima!

Izvješće povjerenstva teško tereti policijske dužnosnike, konstatacijom da je "suzavac ispaljen neselektivno, te kako su primijenjene pretjerane mjere". Policija je pak, u svom izvješću, nastojala umanjiti vlastitu ulogu i krivicu u dimenzioniranju tragedije naglašavajući kako su „uska izlazna vrata povećala gužvu i pogoršala situaciju". Ali i organizator nosi svoj krimen "zbog nemarnosti i neodgovornosti". Za utakmicu je tiskano 42.000 ulaznica (i sve su prodane), a kapacitet stadiona predviđa 38.000 ljudi.

FIFA je izrazila zabrinutost situacijom, koju je prouzročio ovaj tragični događaj. Naime, Indonezija bi iduće godine trebala biti domaćinom Svjetskog prvenstva nogometašima do 20 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close