Politička pitanja

Pique podržao referendum Katalonije, a Ramos poručio: To mu nije najpametnija stvar

Sport / Nogomet | 29. 09. 2017. u 18:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka sve prođe u miru, ne dajmo im povoda, to je ono što žele. Pjevajmo glasno i snažno. Glasovat ćemo'', napisao je Gerard Pique na Twitteru.

Barcelonin nogometaš javno je podržao katalonski referendum o neovisnosti koji ova bogata španjolska pokrajina iz koje dolazi 20 posto španjolskog BDP-a i 25 posto španjolskih poreza planira održati 1. listopada, a koji je španjolska vlada zabranila na temelju odluke španjolskog ustavnog suda.

''Piqueov tweet nije najbolja stvar ako ne želi da mu navijači opet zvižde kad igra za reprezentaciju. On zna što radi, ima pravo na svoje mišljenje kao i svatko, ali ja kao kapetan moram misliti na dobru atmosferu u momčadi. Ovo sigurno neće pomoći'', rekao je kapetan Reala Sergio Ramos.

Katalonski parlament i vlada ne priznaju zabranu referenduma smatrajući je represijom i kršenjem prava na samoodređenje, piše Goal.hr.

Španjolska vlada u proteklih mjesec dana pritvarala je katalonske dužnosnike, zatvorila je više od 150 privatnih i javnih internetskih stranica, zabranila okupljanja u Kataloniji, Madridu i drugim gradovima, najavila kazne od 12.000 eura za svakoga koga ulovi da pomaže u organizaciji referenduma, a poslala je i 7000 policajaca u Barcelonu koji bi trebali spriječiti održavanje referenduma.

U nedjelju 1. listopada, na dan referenduma, Barcelona kod kuće igra protiv Las Palmasa. Kako će velik broj policajaca biti na ulicama, pojavila se informacija da ih neće biti dovoljno za osiguranje utakmice. No ipak neće biti odgode.

Odluka je da utakmica počne po planu u 16.15 sati, no to će sigurno ovisiti i o stanju na ulicama Barcelone.

Koliko god se trudili politiku maknuti od sporta, to je gotovo nemoguće u ovoj situaciji. Predsjednik španjolske lige Javier Tebas, inače deklarirani navijač Reala, rekao je kako Barcelona neće moći igrati La Ligu ako se Katalonija odvoji.

''Zakon o sportu je jasan. Ako se Katalonija odvoji, njezini klubovi neće moći igrati u La Ligi. Morali bismo mijenjati zakon, ali on bi prvo morao proći parlament'', rekao je predsjednik španjolske lige Javier Tebas.

No ne slaže se predsjednik Katalonske sportske federacije Gerard Esteva.

''Prema studijama, Katalonija bi mogla imati i do 93 milijuna eura veće godišnje prihode kad bi bila samostalna država. Što se tiče sporta, kad bi se Katalonija odcijepila, Barcelona bi mogla birati, La Liga ili Liga Katalonije'', rekao je Esteva.

''Mi se samo zalažemo da Katalonija dobije demokratsko pravo sama odlučiti o svojoj sudbini. Nismo ni za ni protiv. Kad kažemo da smo više od kluba, to znači da ne promičemo samo naše vrijednosti, već i vrijednosti naše zemlje, uključujući demokratsko pravo na izbor'', rekao je predsjednik Barce Josep Bartomeu.

Kopirati
Drag cursor here to close