Čovjek iz sjene

Pinhas 'Pini' Zahavi je menadžer koji je okrenuo nogomet naglavačke

Posao s igračima ide od ruke brojnim menadžerima, ali rijetki se, kao Zahavi, mogu pohvaliti i trženjem čitavih klubova. On je 2003. godine Romanu Abramoviču 'servirao' engleskog ligaša FC Chelsea. Naravno, Pini je pritom i sam dobro zaradio
Sport / Nogomet | 22. 02. 2018. u 23:13 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se izgovori ime Pinhas, zvani „Pini“, Zahavi, većina ljudi nema ideju gdje ga 'smjestiti'. Međutim, bolji poznavatelji nogometa često će se složiti kako je u pitanju trenutačno najutjecajniji menadžer europskog nogometa.

Ovaj čovjek iz sjenke je agent nekoliko vrhunskih igrača, a jedan od najvažnijih poslova koje je kanalizirao je prelazak Neymara u PSG. Ovdje treba uzeti u obzir zamršene odnose unutar moćne menadžerske organizacije svjetskog nogometa, jer službeno Neymara zastupa Wagner Ribeiro.

Ali su Pinijeve veze bile presudne u sklapanju posla vrijednog 222 milijuna eura, što je trenutačno rekordan iznos koji je plaćen za nekog nogometaša u povijesti.

On je privatni savjetnik Neymarova obiteljskog klana, a na transferu je zaradio 38 milijuna eura, što je prihod koji knjiže samo vrhunski nogometni menadžeri.

Međutim, ovo nije prvi put da 74-godišnji Izraelac posluje s Barcelonom. On je 2003. godine posredovao u dovođenju Ronaldinha na Camp Nou, a 2009. i Zlatana Ibrahimovića. Kumovao je i prelasku ikone katalonskog kluba Xavija u Katar.

Posao s igračima ide od ruke brojnim menadžerima, ali rijetki se, kao Zahavi, mogu pohvaliti i trženjem čitavih klubova. On je 2003. godine milijarderu imenom Roman Abramovič 'servirao' engleskog ligaša FC Chelsea. Naravno, Pini je pritom i sam dobro zaradio. Kad je Abramovič uložio 200 milijuna u igrače kao što su Petr Cech, Didier Drogba ili pak Mickael Essien, Izralecu je na privatni konto 'legao' respektabilan iznos provizije. Jednako je tako sudjelovao i u promjeni vlasničke strukture FC Portsmoutha. Dakako, ne volonterski.

Zahavijevi veliki poslovi odrazili su se, pokazat će vrijeme, i na europski nogomet općenito, a posebice na engleski. Abramovičevo preuzimanje kluba sa Stamford Bridgea, otvorilo je vrata drugim investitorima u Europi, ali prije svega u Engleskoj.

"U Engleskoj sam napravio veliki iskorak. Tamo je bilo menadžera koji nisu ništa znali o igračima u Europi. Nisu znali pronaći ni rezultate europskih liga u novinama. Bio je to jedan usamljeni otok koji se uopće nije interesirao za svjetski sport. Uspjelo mi je promijeniti takav poredak stvari", izjavio je jednom ovaj bivši sportski novinar, koji je svoju karijeru nogometnog agenta započeo krajem 70-tih godina prošloga stoljeća.

Uvijek je išao bar jedan korak sipred konkurenata. A kad je lansirao filozofiju ''ja više nisam savjetnik, ja posjedujem igrače", njegov utjecaj bio je više nego ogroman. Svojim je utjecajem prošloga ljeta još jednom uzdrmao tržište vrhunskih nogometaša, jer je nakon transfera Neymara u Pariz bilo jasno da najveće zvijezde više ne možeš dobiti za stotinu, nego najmanje za dvije stotine milijuna eura.

Naravno, da bi vodio iznimno rizičnu igru u kojoj se vrte stotine milijuna, moraš uvijek biti na ivici regularnosti. Zahavi je uvijek imao nekoga tko je službeno bio osoba koja zastupa, a on bi konce povlačio iz sjene. Primjer iz 2005. godine, kad je Pini uvukao agenta nogometaša Ashleyja Colea, tada igrača Arsenala, u tajne pregovore FC Chelseajem, rezultirao je sankcijama za službenog agenta u trajanju od godinu dana. Zahavija, kao čovjeka iz sjene, nogometni savez nije mogao na bilo koji način sankcionirati. Godinu dana kasnije Cole je prešao na Stamford Bridge. Očito, novac je učinio svoje, a neki su privremeno postali kolateralnom žrtvom i život je išao dalje.

Bio je toliko vješt i toliko moćan da je u pojedinim slučajevima istodobno zastupao i igrače i klubove s kojima su oni pregovarali o prelasku. Osnivao je fiktivne tvrtke, a skupa s nekim argentinskim kolegama je u poreznoj oazi Gibraltar osnovao sportsku agenciju. Ta je agencija kupila švicarski klub FC Locarno, preko kojega su išli transferi argentinskih igrača u vodeće europske klubove. Poznat je primjer Gonzala Higuaina, koji je 2006. 'prešao' u FC Locarno, za koji nikad nije odigrao niti jednu minutu. Pola godine kasnije je Argentinac za 15 miljuna eura prodan u Real Madrid.

Međutim, nogometne zvijezde imaju ogromno povjerenje u  Zahavija, jer im on višestruko vraća kroz njihove karijere. Tako primjerice engleski mediji pišu kako je Rio Ferdinand uživao status ''kao da je sin od Pinija". Njegov transfer iz West Ham Uniteda u Leeds United 2000. godine iznosio je 26 milijuna eura, ali je dvije godine kasnije 46 milijuna eura, koliko je za njega platio Manchester United, Ferdinanda učinilo tada najskupljim braničem svijeta.

Zahavi zastupa i Roberta Lewandowskog, a u medije je ovih dana Izraelac 'isplivao' upravo zbog mogućeg budućeg velikog posla s Poljakom, ovoga ljeta.

Neki od njegovih klijenata koji su dobili enormne plaće u Kini su Javier Mascherano i Carlos Tevez. Dakle, ako nekog nogometaša u bilo koje doba dana nazove Pinhas „Pini“ Zahavi, ne preostaje mu ništa nego da u stavu mirno skrušeno kaže ''izvolite gospodine, bit će kako Vi kažete".


Kopirati
Drag cursor here to close