Sustav, ideja, plan?

Petev na odlasku, kreće licitiranje imenima

I na kraju će ispostaviti da je Petev otišao onako kako je i došao. Jer, realno nismo znali ni zbog čega je izabran, barem službeno. Zbog čega je bio bolji od ostalih kandidata.
Sport / Nogomet | 26. 12. 2022. u 01:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Evo ga opet. Počelo je. Vjerojatno ne postoji zemlja u svijetu, gdje izbor novog čovjeka na klupi nogometne reprezentacije ne privuče toliku pažnju. Kao naravno u BiH. Nije zvanično potvrđeno, ali se piše i priča uveliko, kako je Petev bivši.

Istekao mu je ugovor koji kako kažu insajderi neće biti produžen. Možda iznenađujuće, jer ipak ne tako davno su na adresu bugarskog stručnjaka dolazile čestitke za izboreni plasman u A diviziju Lige nacija. Pričalo se o protivnicima u narednom kvalifikacijskom ciklusu, novim igračima koji su spremni obući dres reprezentacije. Kovali su planovi, a sada bi trebao doći novi čovjek. I na kraju će ispostaviti da je Petev otišao onako kako je i došao. Jer, realno nismo znali ni zbog čega je izabran, barem službeno.

Odlazi kako je i došao 

Nitko niti u jednom trenutku iz IO saveza nije izašao pred novinare i objasnio zbog čega Petev, koje su to njegove prednosti, u odnosu na ostale kandidate. Ali ako nema sustava, ako nema sustavnog rada oko reprezentacija, onda nije ni bitno zbog čega je netko izabran. Osim onog uobičajenog u ovoj zemlji. Na kraju će ostati upisano da je Petev na klupi reprezentacije odradio dvadeset utakmica, u kojima je reprezentacija BiH ostvarila šest pobjeda (Kuvajt, Kazahstan, Luksemburg, Rumunjska, Finska, Crna Gora). Samo jednu u prošlom ciklusu kvalifikacija. Koji je bio jedan od lošijih.

Sustav, plan?

E sada, da se vratimo na sustav. Ako je kojim slučajem Petev doveden da izbori plasman na Svjetsko prvenstvo, po tome je već odavno trebao biti bivši. Ako. Jer recimo Prosinečki je otišao na kraju ciklusa, Baždarević također, Bajević nije odmah nakon Sjeverne Irske, iako se već tada pričalo o njegovoj smjeni. U slučaju Peteva je čini se računica vrlo vjerojatno jasna. Zašto produžiti ugovor kada očito nitko ne vjeruje da može nešto napraviti u narednom ciklusu, kada se može vrlo lako dogoditi da sve pukne za koji mjesec, a onda se nešto mora platiti Petevu. Ovako je bezbolnije, ali i sigurnije. Kraj ugovora i to je to. jednoglasno je došao, jednoglasno će i otići. Kao i uvijek.

Uvijek zanimljivi izbor novog

I sada dolazi onaj najzanimljiviji dio. Licitiranje i izbor novog izbornika, možda čak i povratak nekog starog tko zna. Kontingent imena je već u opticaju. Od medija do medija, neki od njih već sada imaju veće šanse nego neki drugi. Imena su uglavnom provjerena, iako kao i uvijek se pojavi neko novo, iznenađujuće.

Tako se sada uz Baždarevića, Hadžibegića, Sušića, Halilhodžića, Petkovića pojavio i Miroslav Đukić. Sa svakim novim danom će se pojavljivati nova imena, novi treneri uz već pripremljena objašnjenja zašto baš oni u ovom trenutku trebaju preuzeti reprezentaciju. Spominju se i navijači koji imaju svoje želje, ali nemaju člana u IO saveza, tako da je i tu sve jasno. Glas javnosti i navijača se može slušati, ali sigurno da neće biti presudan.

Neki kandidati bolje od drugih poznaju situaciju u reprezentaciji i oko nje, u savezu također pa nije potrebno vrijeme za aklimatizaciju. Međutim, bez obzira na sve, opet je tri mjeseca malo, tu neće biti nekih kontrolnih utakmica i biće jako teško bez obzira tko preuzme reprezentaciju.

Kako vratiti kult reprezentacije?

I ono što možda nitko i ne spominje, to je pitanje kulta same reprezentacije. Koji se kroz godine neuspjeha u ciklusima polako gubi, igrači dolaze i odlaze, neki odigraju jednu, dvije, pet utakmica, pa nestaju, posljednja četiri izbornika nisu uspjela proći brojku od 25 utakmica na klupi, mijenjali su se, baš kao i njihovi sustavi, filozofije. Nema velikih pobjeda, a bez velikih pobjeda nema ni prave atmosfere, ni plasmana na velika takmičenja.

Trenera, stručnjaka, posebne neke plejade mladih ima po cijeloj Europi, ima trenera u BiH, pa se uvijek može posložiti kombinacija koja naravno ne može biti garancija uspjeha, ali može ponuditi eventualno nešto novo, jer nogomet se sa svakim novim danom mijenja. Reprezentacija BiH je posljednjih godina više izgubila nego što je dobila, teško je uhvatiti priključak za onim najboljim, ali nije moguće. Ali ako se proba kroz sustav, kroz jasan plan, svakodnevni rad, skauting, ideju, volju, želju. Ime kao ime bilo kojeg novog čovjeka na klupi, bez svega navedenog teško može stvari preokrenuti u kratkom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close