šampionski put

Pet najvažnijih utakmica Zrinjskog u pohodu na naslov

Sport / Nogomet | 09. 05. 2016. u 21:08 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrinjski je u subotu slavio kod Mladosti u Kaknju (3:0) i osigurao titulu prvaka BiH kolo prije kraja. Pobjeda kod Mladosti bila je ona koja je Zrinjskom naslov osigurala, no na trijumfalnom putu Mostara bilo je puno važnijih utakmica. Mi smo ih pobrojali pet, a redoslijed je po važnosti.

5. Sarajevo – Olimpic 0:1 (4. kolo)

Neočekivano ispadanje iz prvog pretkola Europske lige ostavilo je Zrinjski u vakuumu od skoro dva tjedna bez utakmica. Ipak, unatoč tome Marinovićevi igrači odlično su otvorili sezonu s tri sigurne pobjede. Pravi test došao je u četvrtom kolu u vidu gostovanja na Koševu kod branitelja naslova.

Pobjeda 1:0 bila je potvrda ne samo snage Zrinjskog, nego i šampionskih ambicija. Zrinjski je u prethodnih nekoliko sezona znao biti plah u gostima, no dobivši prvaka na njegovom terenu pokazao je drugo lice. Od svojih 20 pobjeda Zrinjski je 10 uzeo u gostima, što je pothvat pomalo u sjeni samog naslova.

4. Olimpic – Zrinjski 0:3 (16. kolo)

Iz ove perspektive pobjeda nad ekipom koja će možda i ispasti u niži rang možda i ne zvuči tako impresivno, no ako se stavi u kontekst tog trenutka onda ima vrlo veliku težinu. Naime, nakon poraza na Tušnju (1:2) i vrlo loše igre kod Slobode uprava Zrinjskog jasna je momčadi postavila cilj da se 2015. godina zatvori sa što više bodova.

Uoči posljednje tri utakmice trener Marinović nadao se da će barem uzeti sedam bodova, a taj jedan mislio je uzeti kod još uvijek opasnog Olimpica. No, Olimpic su Plemići razbili s 3:0 na Koševu i time je počeo mali impresivni niz od tri uvjerljive pobjede s 12:1 gol razlikom.

3. Željezničar – Zrinjski 0:0 (27. kolo)

Zrinjski je na Grbavici nadigran, pogotovo u drugom dijelu i to priznaju i treneri i igrači. No, zaustavivši veliki niz Željezničara u prvenstvu Plemići su ostvarili višestruki dobitak. Uspjeli su zadržati Slobodu na odstojanju i ne samo da su je zadržali, nego je neočekivana pobjeda Drine u Tuzli omogućila nogometašima Zrinjskog da se dodatno odvoje.

Također, da je Željezničar pobijedio i on bi se uključio u borbu za titulu i vjerojatno mu se ne bi dogodio raspad sistema kao što mu se sada događa.

2. Široki Brijeg – Zrinjski 3:4 (20. kolo)

Pobjeda u jednoj od najčudesnijih utakmica ikada odigranoj u Premijer ligi Bosne i Hercegovine jedna je od dvije ključne u pohodu Zrinjskog na naslov prvaka. Tom pobjedom, izborenoj u sudačkoj nadoknadi i to nakon što su gubili s 0:2,

Plemići ne samo da su zadržali korak sa Slobodom, nego su u isto vrijeme izbacili Široki Brijeg, momčad koju su u Zrinjskom tijekom zimske pauze ocijenili kao jednog od najopasnijih konkurenata, iz utrke za naslov. Nije nevažno ni to što su u toj utakmici stekli potrebno samopouzdanje i ona je pokrenula seriju utakmica bez poraza koja još nije prekinuta.

1. Zrinjski – Željezničar 2:1 (12. kolo)

Nakon ove pobjede sve se okrenulo. Zrinjski je u ovu utakmicu ušao nakon prve veće krize i nakon što je u tri prethodne utakmice osvojio samo bod. Željezničar je vodio do 86. minute golom Tiaga i Vinko Marinović već je bio na izlaznim vratima.

No, njegovi džokeri s klupe, Miloš Filipović i Ognjen Todorović, kreirali su preokret koji nije preokrenuo samo tu utakmicu, s 0:1 do 2:1, nego i cijelu sezonu. Da nije bilo te pobjede tko zna u kojem bi smjeru sve išlo.

Kopirati
Drag cursor here to close