Trener kao roba

Perez je u 16 godina vladavine promijenio 13 trenera

Perez je u svojih 16 predsjedničkih godina promijenio 13-toricu trenera, dok je veliki Santiago Bernabeu u svojih impozantnih 34 godine na čelu kluba otpustio 16 trenera.
Sport / Nogomet | 31. 10. 2018. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Florentino Perez otpustio Julena Lopeteguija, aktualni predsjednik Reala nezaustavljivo se približava rekordu najslavnijeg predsjednika Kraljevskog kluba, koji je otpustio 16 trenera.

Perez je u svojih 16 predsjedničkih godina izlazna vrata kluba pokazao 13-torici trenera, dok je veliki Santiago Bernabeu u svojih impozantnih 34 godine na čelu kluba otpustio 16 trenera s pozicije šefa stručnog stožera Reala.

Bernabeu je slijedio filozofiju da bi treneri trebali biti razriješeni dužnosti samo ako su podnijeli ostavku.

Međutim, od onih koje je imenovao tijekom svojih predsjedničkih godina, samo Miguel Munoz uspio je ostati čak 14 sezona.

Ramon Encinas, Jacinto Quincoces i Baltasar Albeniz (u dva mandata), Michael Keeping, Hector Scarone, Juan Antonio Ipina, Enrique Fernandez, Jose Villalonga, Luis Carniglia, Manuel Fleitas Solich, Munoz, Luis Molowny i Miljan Miljanić smijenjeni su za njegove vladavine.

Perez je pak u svom prvom mandatu kao predsjednik Real Madrida (2000-2006), 'potrošio' šest trenera.

Vicente del Bosque ostao je na trenerskoj poziciji tri godine, a u sljedeća tri Perezove predsjedničke godine momčad su trenirali Carlos Queiroz, Jose Antonio Camacho, Mariano Garcia Remon, Vanderley Luxemburgo i Juan Ramon Lopez Caro.

U drugom razdoblju Perezove vladavine, između 2009. i 2018. godine, Manuel Pellegrini, Jose Mourinho, Carlo Ancellotti i Zinedine Zidane završili su ugovore, dok su Rafaelu Benitezu i Julenu Lopeteguiju pokazana izlazna vrata.

Predsjedavanje Kraljevskim klubom Lorenza Sanza, od 1995. do 2000. godine, bilo je razdoblje velike nestabilnosti u Realu, a na trenerskoj su se poziciji smjenjivali Jorge Valdano, Vicente del Bosque, Arsenio Iglesias, Fabio Capello, Jupp Heynckes, Jose Antonio Camacho, Guus Hiddink, John Toshack i ponovno del Bosque.

Podigao Real do zvijezda: Santiago Bernabéu Yeste

Santiago Bernabéu Yeste (8. lipnja 1895., Almansa - 2. lipnja 1978., Madrid) je bivši španjolski športaš, jedna od najslavnijih i najvažnijih ličnosti u povijesti madridskog Reala, čiji je predsjednik bio od 1943. do 1978., što ga čini najdugovječnijim predsjednikom Reala.

Za vrijeme njegova predsijedanja Real je postao najjači klub Španjolske i Europe. Po njemu naziv nose današnji Realov stadion i natjecanje koje se svake godine održava njemu u čast, a kojeg organizira upravo Real.

Godine 1955. na prijedlog novinara iz L'Equipa, uz pomoć još nekoliko predsjednika ostalih klubova, osniva europsko prvenstvo klubova koje je danas preraslo u Ligu Prvaka. Real osvaja prvih pet izdanja tog novoosnovanog kupa i postaje strahom i trepetom Europe. Za vrijeme njegova predsjedanja Real je osvojio 28 trofeja, što nijednom drugom predsjedniku nije pošlo za rukom. Umro je 1978. godina za vrijeme SP u Argentini,  zbog čega je FIFA  proglasila trodnevnu žalost, a SP se nije igralo ta tri dana.

Posthumno je odlikovan od UEFA-e za sve zasluge u europskom nogometu.

Kopirati
Drag cursor here to close