"Mia san mia, der FC Bayern"

Pedeset godina diktature: Kako je počela nogometna dominacija Bayerna

FC Bayern München je prije ravno 50 godina, 7. lipnja 1969. godine, osvojio prvi naslov prvaka Njemačke i tako je započela era dominacije Bavaraca. Ostali klubovi bi se tu i tamo othrvali, ali ništa značajno.
Sport / Nogomet | 07. 06. 2019. u 14:15 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa Picture-Alliance / Šampionska ekipa Bayerna iz 1969. godine

U svim ligama petice postoji nekoliko klubova koji su gospodarili vrhom tabele u zadnjih pedeset godina, odnosno  postojala je povremena smjena kluba koji dominira. Kao što su se u Španjolskoj ''na vlasti'' smjenjivali Barcelona i Real (donekle i Atletico i Valencia), tako su u Italiji svoje ere dominacije imali Juventus, Milan i Inter, a o Engleskoj i Francuskoj da se i ne govori - tamo je bilo i puno šarolikije.

Ali što je s preostalom ligom među pet najjačih u Europi, odnosno Bundesligom? E, tamo je stvar u posljednjih 50 godina išla prilično jednolično i jednosmjerno.

FC Bayern München je prije ravno 50 godina, 7. lipnja 1969. godine, osvojio prvi naslov prvaka Njemačke i tako je započela era dominacije Bavaraca. Ostali klubovi bi se tu i tamo othrvali, ali ništa značajno. Prvoj osvojenoj tituli Bavaraca slijedilo ih je još 27. Uz to su 11 puta bili doprvaci.

Kao što slikovito reče kolumnist Bilda, 1969. godine ljudi su sletjeli na Mjesec, ali je u orbitu ispaljena i Bayernova raketa koja još uvijek moćno krstari.

Zbog toga je sezona 1968/69 u njemačkoj Bundesligi na neki način povijesna, jer je začela jednu epohu.

Zanimljivo je spomenuti da je samo 13 igrača Bayerna te sezone igralo 34 utakmice i na kraju osvojili naslov. Radi usporedbe, ove je sezone Niko Kovač koristio 24 igrača u osvajanju naslova prvaka, također u 34 kola.

U toj povijesnoj momčadi Bayerna pojavili su se kasniji svjetski i europski prvaci, kao što su Sepp Maier, Franz 'Kaiser' Beckenbauer, Hans-Georg "Katsche" Schwarzenbeck i Gerhard "Gerd" Müller. Svjetski manje poznat, ali jako važan za tu ekipu bio je Franz Roth, zbog svoje snage zvani Bik, nogometaš koji je mogao trojicu nositi u zubima. Imao je udarac koji se mjerio konjskim snagama.

Upravo je Roth dvije godine ranije osigurao Bayernu prvu veliku europsku titulu, naslov pobjednik Kupa pobjednika kupova. Bavarci su u finalu njegovim golom svladali Glasgow Rangers 1:0.

Foto: dpa Picture-Alliance / Nakon pobjede nad Hannoverom (2:1) započelo je prvo šampionsko slavlje Bayerna

Kako postati prvak s 13 igrača?

Iz današnje perspektive najinteresantnije pitanje je kako je Bayern uspio osvojiti prvenstvo sa samo 13 nogometaša? Čovjek koji je zaslužan za to zove se Branko Zebec, šampionski trener kluba.

"Novi trener Branko Zebec donio nam je pravi taktički koncept, a bili smo i puno discipliniraniji nego pod Tschikom Cajkovskim. Zebec nas je brutalno kondicijski spremao", sjeća se Kaiser Franz Beckenbauer.

Čak je i snažni Franz "Bulle" Roth ostajao bez daha na tim treninzima.

"Bilo je gotovo neljudski. Uzeo bi u ruku dosta kamenčića, a njihov broj određivao je koliko ćemo krugova morati trčati. Kad bismo istrčali krug, on bi nas gađao jednim kamenčićem i tako sve dok ruka ne bi ostala prazna. Varijante igre bismo tjednima uvježbavali", kaže Roth.

Taktički i kondicijski Bayern je te sezone bio nadmoćan. Na vrhu tabele bili su od drugog do 34. kola. Na kraju su imali osam bodova više od drugoplasirane Alemannie Aachen, s tim da se za pobjedu nije dobivalo tri boda kao danas, nego samo dva. Zanimljivo, te sezone je Borussia Dortmund bila 16. na tabeli, jedva se spasivši od ispadanja u drugu ligu.

Bayern je u tom prvenstvu jednu manju krizu imao na početku proljetnog dijela sezone, kad su četiri kola bili bez pobjede. Te četiri utakmice nije mogao igrati Gerd "Bomber" Müller, zbog kazne. On je, naime, na utakmici protiv Hannovera, koju su Bavarci izgubili 0:1, nokautirao Juppa Heynckesa, zbog čega je isključen i kažnjen s četiri utakmice neigranja.

Gerd Müller je u tom prvenstvu ipak bio najbolji strijelac lige s 30 golova iz 30 nastupa, ispred jednako legendarnog Uwe Seelera (23). Josip Skoblar (Hannover) bio je tada treći strijelac (18).

Foto: France Football / Gerd Müller

Trening kao na seoskoj livadi

Uvjeti treninga tada su bili prilično skurilni. Igrači iz te generacije sjećaju se da se također, kao i danas, treniralo u Ulici Säbener, ali sve je bilo prilično skromno.

"Ne može se nikako usporediti s današnjim", kaže Beckenbauer.

"Bila je tu jedna koliba, neka baraka. Ako kasno dođeš s treninga, ne zatekneš više tople vode. Zimi bi na našoj odjeći koju ćemo na sebe obući već bilo snijega", sjeća se Franz Roth.

Tadašnja primanja nogometaša bila su amaterska u odnosu na zarade današnjih zvijezda.

"U mome je ugovoru stajalo 900 maraka, plus premije. I doista, ukoliko se nisi trudio ili nisi nisi igrao, bilo je to samo 900 maraka", prisjeća se Roth.

Te je godine Bayern prvi put osvojio i svoju dvostruku krunu. Naime, tjedan dana nakon osvajanja lige, u finalu kupa pobijedili su Schalke 2:1, a oba je pogotka postigao Gerd Müller.

Bayern je očito u tom razdoblju udario temelje svim predstojećim uspjesima koji traju pola stoljeća. Već godinu dana nakon prve titule, u tim su došle buduće igračke veličine Paul Breitner i Uli Hoeneß.

Foto: Bild / Kaiser Franz Beckenbauer

Logičan slijed - osvajanje Europe

Uskoro će uslijediti i Bayernov proboj u Europu, jer su od 1974. do 1976. tri puta zaredom bili prvaci Europe.

Franz Roth je u dva zadnja finala postizao za Bayern prve golove na utakmici, s tim da je onaj protiv AS Saint-Étiennea bio i jedini, jer je Bayern pobijedio 1:0. Za AS Saint-Étienne je branio Ivan Ćurković.

Također zanimljivo, te je sezone prvi strijelac Kupa prvaka (današnja Liga prvaka) bio Jupp Heynckes (6), a Hajdukov slavni strijelac Slaviša Žungul s Müllerom i još četvoricom bio je drugi strijelac ( svi po pet golova), dok je Ivica Šurjak te sezone u Kupu prvaka dao četiri gola za Hajduk.

Bayern, dakle, već 50 godina suvereno dominira njemačkim nogometom i kako stvari stoje, to se skoro neće ni mijenjati.

Foto: Münchner Merkur / Franz Beckenbauer i Franz Roth

Tadašnju, prvu šampionsku ekipu Bavaraca u Bundesligi sačinjavalo je, kao što smo kazali, trinaest igrača: Franz Beckenbauer (tada 23 godine), Gerd Müller (23), Franz "Bulle" Roth (23), August Starek (24), Helmut Schmidt (19), "Katsche" Schwarzenbeck (21), Rainer Ohlhauser (28), Peter Pumm (26), Sepp Maier (25), Werner Olk (31), Dieter Brenninger (25), Gustav Jung (24) i Peter Kupferschmidt (27).

Trener Branko Zebec (tada 40 godina) u svojoj je prvoj trenerskoj sezoni osvojio dvostruku titulu. Već nakon naredne sezone, u kojoj je Bayern bio drugi u Bundesligi, Zebecu je uručen otkaz. Slavni nogometaš i trener umro je 26. rujna 1988. u Zagrebu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close