Ono kada gubiš 1:5 pa pobjediš...
Feđini specijali

Ono kada gubiš 1:5 pa pobjediš...

Sport / Nogomet | 17. 04. 2020. u 16:47 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna povijest je izuzetno bogata „posebnim“ utakmica. Utakmicama koje su na ovaj ili onaj način našle svoje mjesto u tom društvu. Bilo je malih, velikih preokreta, iznenađenja, ali ono što su napravili nogometaši Charltona na isteku 1957. godine je ostalo neponovljivo. Uspjeli su pobjediti iako su 28 minuta prije kraja utakmice gubili 1:5...

Trebala je to biti još samo jedna utakmica

Bila je subota, 21 prosinac, posljednje kolo prije Božića. Na tribinama Valleya našlo se tek nešto malo manje od 13.000 gledalaca, što je za engleske pojmove bile malo. Radilo se u susretu klubova koji su u tom trenutku bili drugoligaši (Division Two), ali su imali ambicije brzog povratka.

Menadžera Andyja Beattieja na klupi Huddersfielda zamijenio je u studenom legendarni Bill Shankly, dok je momčad Charltona predvodio Jimmy Trotter. Trotter je također bio relativno novo lice. On je godinu dana ranije naslijedio Jimmyja Seeda.

U prvom duelu te sezone, na otvaranju Charlton je ispustio tri gola prednosti koliko je imao na poluvremenu, na kraju je završilo 3:3. I to je naravno bila zanimljiva utakmica, ali ni približno onako kako će biti naredna.

Nakon toga, Huddersfield je imao sasvim prosječnu sezonu dok je Charlton bio pri vrhu i jurio povratak među elitu a onda je došao okršaj koji će ući u povijesti.

Domaći ostali s čovjekom manje, gosti lagano do 0:2

Domaći sastav se našao u problemi već nakon 17 minute igre jer se povrijedio štoper, kapetan momčadi Derek Ufton. Kako u to vrijeme izmjene nisu bile dozvoljene, domaćini su morali nastaviti s čovjekom manje, što su gosti lagano iskoristili.

Les Massie i  Alex Bain su osigurali Huddersfieldu lijepih 0:2 na poluvremenu. Na poluvremenu, u svlačionici je Trotter odlučio napraviti jednu promjenu.

Legendarnog Johnnyja Summersa koji je inače bio lijevo krilo je prebacio na mjesto klasičnog napadača nadajući se kako bi eventualno nešto mogao promijeniti na terenu, ali nije mogao ni slutiti što će se dogoditi.

Svojim igračima je rekao da šalju duge lopte na Johnnyja...

Summers je bio na ledu

I onda je počela ludnica, za 45 minuta utakmice postignuto je jedanaest golova. Summers je odmah nakon dvije minute zabio gol za 1:2, ali su gosti opet odgovorili pa su do 62.minute, pobjegli na velikih 1:5 golovima Baina, Billa McGarryja i Boba Ledgera.

Očekivano kod takvog rezultata domaći navijači su počeli napuštati stadion. Jer tko normalan može očekivati bilo što drugo osim uvjerljivog poraza svoje momčadi kod takvog rezultata.

Ipak, oni malobrojni na tribinama, na kraju se ispostavilo, bili su akteri jedne nevjerojatne priče.

Ludnica za 28 minuta

Summers i Johnny "Buck" Ryan preuzimaju stvari u svoje ruke. Za dvije minute uspijevaju postići po gol, pa je zaostatak Charltona prepolovljen. U 73.minuti Summers nastavlja svoju nemoguću misiju, lijevom nogom (slabijom) ide do hat tricka i eto Charltona na gol zaostatka.

Sada je već to otvorena utakmica koja do kraja koja ulazi u svoju ludu završnici. Summers ne posustaje, zabija golove kao na traci, Sandy Kennon na golu Huddersfielda je u očaju. Idu nova dva gola Summersa pa devet minuta prije kraja Charlton vodi 6:5!

Malobrojni navijači Charltona su u ekstazi, ne mogu vjerovati što se događa. Grogirani gosti su uzeli malo zraka, Stan Howard je izjednačio na 6:6. Je li to bio kraj? Ne, nije. Minutu prije kraja, Ryan drugim golom za 7:6, stavlja točku na i u jednoj nevjerojatnoj utakmici.

Utakmica koja se odigra jednom u milijun godina. Navijači su naravno završili na terenu, svi su tražili samo igrača koji je utakmicu zaključio petardom. Johnny Summers je već neko vrijeme bio na ledu kod trenera Trottera.

- Ovo je bila njegova posljednja prilika. Bio sam jako blizu da ga jednostavno preselim na klupu. U posljednje vrijeme je izgledao nezainteresirano za nogomet, bio je nekako hladan, pričao je nakon utakmice Trotter. Slično kao i sam Summers.

- Izgubio sam bio neki osjećaj. Nije izgledalo dobro na terenu, nisam igrao dobro. Prije utakmice sam imao noćne more, a onda je sve nekako počelo ići kako treba, dodao je junak utakmice koji je svoju sjajnu partiju i veliki povratak svoje momčadi proslavio na rukama navijača uz njegovu omiljenu pjesmu 'I'm Going to Sit Right Down and Write Myself a Letter.'"

Na kraju sezone niti jedna momčad nije uspjela dohvatiti elitno društvo. Huddersfield je završio kao deveti, Charlton je kao treći ostao kratak jedan bod. Nešto kasnije ove dvije momčadi su igrale u FA Kupu, bilo je 2:2, pa 1:0 za Charlton u ponovljenom susretu.

Summers je uspio još jednom ponoviti svoj pothvat, u susretu protiv Portsmouth-a, ali je nažalost preminuo u 34. godini, od leukemije. U dresu Charltona je odigrao 171 utakmicu, te postigao čak 100 golova.

Kopirati
Drag cursor here to close