Pravedno suđenje

30 roditelja i članova obitelji privedenih Boysa u Grčkoj traže pomoć od Hrvatske

Sport / Nogomet | 12. 08. 2023. u 16:20 Bljesak.info
Uhićeni Boysi stižu na saslušanje u Atenu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 30 roditelja i članova obitelji privedenih Boysa u Grčkoj okupilo se i napisalo otvoreno pismo koje su poslali i predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću te pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter.

Novinari 24sata kontaktirali su odvjetnika Maria Medaka, koji je rekao je da mu se obratilo 30-ak roditelja i članova obitelji za pravno savjetovanje.

Objasnio je da on ne može zastupati u Grčkoj te da roditelji trebaju u Grčkoj sami organizirati branitelje i stručnjake za kazneno pravo na grčkom sudu.

Kako je kazao, dio roditelja angažirao je odvjetnike dok je nekima dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

"Smisao ovog pisma je da se traži pomoć predsjednika Vlade i pučkog pravobranitelja da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve da se njima u Grčkoj organizira pravo na pravično suđenje koji imaju svi sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Prema ovome što čujemo od branitelja nekoliko njih, to im tamo nije osigurano", objasnio je odvjetnik.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo se kao roditelji djece uhićene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio. S obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu. Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s obiteljima pritvorenih.

Smatramo da je nužan žuran odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku. Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na razini diplomacije i politike da ih se stavi u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja.

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje. Iz medijskog linča, ali i izjava odvjetnika Vasilisa Noulezasa o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji. Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje. Također tražimo da se našoj djeci zajamči najveća moguća sigurnost tijekom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovito posjećuju i kontroliraju razinu sigurnosti.

Molimo medije za objektivno izvješćivanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece. I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđenih ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju.

Skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljana

Odvjetnik BBB-a: Razbit će ih u manje skupine i baciti grčkim navijačima po zatvorima

Athanassios Kaimanaiks, grčki odvjetnik 98 navijača Dinama zatočenih u grčkom zatvoru pod optužbama za ubojstvo iz nehaja, zatim za udruživanje u kriminalnu organizaciju, izazivanje eksplozija te još dva kaznena i sedam prekršajnih djela, uputio je dramatičan apel grčkim i hrvatskim vlastima.

Odvjetnik BBB-a neće se žaliti na odluku suda o njihovom zadržavanju u pritvoru

Izjavio je da se neće žaliti na odluku suca o zadržavanju hrvatskih navijača u pritvoru nakon što je danas na sud u Ateni došlo 39 optuženih BBB-a i jedan Grk. Oni su uhićeni nakon nereda u kojima je poginuo 29-godišnji navijač AEK-a.

Jučer je saslušana grupa od prvih 30 navijača Dinama i Panathinaikosa, koji su se zajedno tukli protiv AEK-ovih, a u nedjelju će na sudu biti saslušano i posljednjih 35 uhićenika. Za sve njih očekuje se da budu također zadržani u pritvoru iako je policija popis osumnjičenih za ubojstvo suzila na tek petoricu, među kojima je samo jedan Hrvat.

"Hrvatskoj djeci prijeti slanje u zatvore krcate grčkih huligana"

Kaimanakis, koji je hrvatskim navijačima dodijeljen po službenoj dužnosti, poručio je: "Apeliram na grčku, ali i hrvatsku vladu, da ozbiljno shvate ovu situaciju te osiguraju pravedno suđenje. Trebamo pomoć hrvatskog veleposlanstva. Ovdje su ljudi koji će ići u zatvor, ali oni nisu kriminalci, oni su navijači i mladići od 19, 20 i 21 godinu. Ta djeca idu u napučene zatvore gdje može biti odmazde od brojnih grčkih navijača. Kako ne bi bilo osvete prema Hrvatima, oni svi moraju biti zajedno, kako bi tako brojni bili sigurniji."

BBB-i bi u jako opasnim grčkim zatvorima mogli biti i po godinu i pol i to samo tijekom istrage

Grčki odvjetnik apelira na najviše dužnosnike svoje, ali i hrvatske države, da ne dopuste ono što prijeti BBB-ima u grčkom istražnom zatvoru, u kojem se može biti i do čak 18 mjeseci. Da njih 100-tinjak razbiju u manje grupice i rasporede po više zatvora, u kojima bi ih dočekali brojni grčki huligani. Osim AEK-ovih, koji su željni osvete, po zatvorima ima i dosta navijača Olympiacosa. Oni su pobratimljeni sa Zvezdinim navijačima Delijama, a ranije su imali više žestokih obračuna s Boysima po Ateni.

Kopirati
Drag cursor here to close