Simbol kluba

Od Benfice zatraženo uklanjanje orlova sa stadiona

Orao, simbol Benfice, godinama je dio spektakla na stadionu Luz kapaciteta 66.500 mjesta u Lisabonu.
Sport / Nogomet | 07. 08. 2022. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči svake utakmice portugalskog nogometnog kluba Benfice veliki orao leti iznad tribina stadiona pa se spušta na klupski grb postavljen na centru terena dok tisuće navijača ushićeno prate njegov let.

Orao, simbol Benfice, godinama je dio spektakla na stadionu Luz kapaciteta 66.500 mjesta u Lisabonu.

No politička stranka i jedna nevladina organizacija za zaštitu životinja zatražile su ukidanje tog običaja.

“Divljim životinjama nije mjesto u sportu nego u prirodi gdje trebaju slobodno živjeti”, rekla je Ines Sousa Real, 41-godišnja zastupnica u portugalskom parlamentu ispred stranke Ljudi Životinje Priroda (PAN).

Predložila je Benfici korištenje plišane maskote orla.

“Voljeti životinje znači poštivati njihovu divlju prirodu i slobodu”, dodala je na Twitteru.

Ukidanje ove tradicije u jednom od najpoznatijih klubova Europe zatražila je i nevladnina organizacija PETA uoči početka portugalskog prvenstva.

“Orlovi su životinje samotnjaci, ne smiju biti u stresnom i bučnom ambijentu stadiona”, navedeno je u pismu kojeg je PETA poslala u klub. “Ove prekrasne životinje nadlijeću široka prostranstva, većinu vremena provode na drveću te slobodno love na velikom prostoru. Ovakvo okruženje im stvara frustraciju i ekstremni stres”, stoji u pismu.

Zaposlenik Benfice s istreniranim orlom u ruci ulazi u lift stadiona pa ga zatim pušta prije početnog sučevog zvižduka.

Najčešće leti orao nazvan Vitoria (pobjeda) a zaposlenik je rekao Hini da imaju tri orla od kojih se jedan zove Gloria (slava).

Publika vjeruje da će Benfica pobijediti ako orao napravi dva leta oko tribina, a da će slaviti protivnik učini li samo jedan krug.

Benfica, na čijoj klupi za pričuve sjedi hrvatski napadač Petar Musa (24), u petak je pobijedila 4-0 Arousu u prvom kolu portugalskog prvenstva.

“Crveni” iz Lisabona su prošlu sezonu završili na trećem mjestu, a njihova navijačka skupina “No Names Boys” je od 1994. godine u prijateljskim odnosima s Hajdukovom skupinom “Torcida” pa se na štandu ispred stadiona prodaju i Hajdukovi šalovi.

Kopirati
Drag cursor here to close